6 идеи за вълнуваща, снежна зима

6 идеи за вълнуваща, снежна зима
16 декември 2018

Прехвърляш мисъл след мисъл, кроиш планове, чертаеш карти и неминуемо идва онази сутрин… сутринта,  в която с трепет ставаш, за да видиш дали прогнозата на Емо Чолаков за очаквания сняг се е сбъднала. Развълнувано отиваш до прозореца, поглеждаш навън, вдигаш глава към планината и  О, ДА!, всичко навън вече е тихо и красиво, а проблемите са дълбоко затрупани под бялата снежна пелерина. Не можеш да отлепиш нахиленото си изражение от гледката през прозореца, но нещо инстинктивно привлича вниманието ти - намираш колата си с поглед, а на капака й в снега стои изрисувано усмихнато човече. Това е знак!

С гледката на първия сняг ни обземат нетърпеливи чувства – ами сега къде ми бяха ските, в гаража или в мазето, дали не трябваше да си купя нови обувки, къде е шейната на децата, наточих ли си кантовете, кога и къде откриват зимния сезон по българските курорти, дали някой вече кара…? Все въпроси, които описват едно не просто спортно занимание, а изживяване на духа и емоцията, награда на сетивата. Емоция, която те изпълва с нетърпение и желание и те буди сутрин рано с мислите – какво правя още тук, защо не тръгвам вече, дали не закъснявам?

 Да, именно за това ще си говорим днес – защото отдавна зимните забавления не са просто спорт, а цялостно изживяване, свързано с щастие сред приятели, със силни мигове от красивата планина или градския снежен пейзаж, с аромата на топъл билков чай, с уюта на традиционната българска хижа, с пукащия огън пред камината и гъсто червено вино, с детската радост и кучето заровило муцунка в пухкавия сняг.

 С развитието на културата за активен начин на живот, мнозина от нас отдавна вече сме намерили освен своите летни страсти и хобита и редица зимни активности, които носят истинска наслада в ежедневието и бита ни. Нарастването и развитието на технологиите от своя страна създаде изцяло нови възможности за зимен спорт, за сигурни и безопасни преживявания. Така наречените екстремни спортове отдавна в реалността не са екстремни или рискови, когато ги практикуваш по правилния начин, с точната екипировка, с приятели и добри инструктори. Именно това е мисията, която изповядваме ние от varriosport.bg – платформа за спорт сред природата и активен начин на живот.

Може би за някои снегът все още не е позната емоция, но именно тук и сега е шанса да откриеш своето зимно забавление. В следващите редове ще те запозная с 5 от най-интересните и набиращи популярност зимни спортове и занимания, в които би могъл да се посветиш и да изживееш магията на зимната приказка. И така - изваждай зимния екип, изтупай праха от ските, настани се удобно, вземи чашата с топъл билков чай и виж моите предложения:

 

 

 

  1. Зимен трекинг

 

За мнозина тази сложна дума не е нищо по-различно от обикновена туристическа разходка в планината, но трекингът касае едно по-добре организирано и подготвено преживяване в по-високата планина. Зимният трекинг е вид спорт и забавление, в което планирано избираме маршрут за преход или достигаме до определено място в планината. Най-често това е стигането до хижа, до определена местност в планината, изкачването на връх и може да бъде за ден, два или повече.

Едно от важните неща е да съчетаем това забавление с приятели или група съмишленици, които освен да са наша приятна компания, са и известна гаранция за сигурността ни в снежната планина,  с която традиционно се свърза понятието зимен трекинг. Правейки този избор е добре да прецениш възможностите и силите на всеки от участващите, като правило е целите, скоростта и нивото на трудност да бъдат съобразени с подготовката на най-слабия или неопитен участник в групата. Добре е, когато сме в планината, да се движим заедно и да не се разкъсваме, освен на места, на които поради лавинна опасност се изисква преминаването поединично. Ако например в групата ни има малки деца, съобразяваме терена с техните възможности и подбираме такъв, които не е толкова стръмен, труден и дълъг и по чието протежение има заслони или хижи, на които можем да се отбием за топъл чай, вкусна домашна супа и разпален огън.

Прогнозата е важен фактор в избора на подходящ терен или планина. В деня преди да тръгнеш, прецени добре какви са условията, като проследиш информацията за вятър, мъгла, температура и нови снеговалежи. Избери място и височина, на които да се чувстваш комфортно – трекингът не е активност, която трябва да случи задължително и на всяка цена. Ако прогнозата за планираното място не е добра, избери друго по-подходящо, по-ниско и безопасно. Като човек с много опит в преходите бих могъл да кажа, че в планината няма лошо време,  достатъчно е да съобразим целите, възможностите си и екипировката. На сутрина преди да тръгнеш провери отново прогнозата и ако има рязка промяна /често се случва в планината/ - адаптирай своите планове докато все още не е късно. И не забравяй всичко е само и единствено с цел да се забавляваш активно и сред природата. Тук не гоним олимпийски резултати нито време или постижения.

Ето и линк, на който можеш винаги да видиш изключително точна специализирана прогноза за времето - https://www.varriosport.bg/prognoza-za-vremeto.html.

 

Българските планини предлагат внушителни възможности за приятен трекинг.

Ако си в района на София, Витоша е една от най-достъпните и добре организирани планини, в които можеш да направиш еднодневен преход, съчетан с вкусно хапване в някоя от многото хижи, да качиш децата си на лифт и да разходиш любимото си куче. Начални точки на твоя преход могат да бъдат различни пътеки от всички страни на Витоша. Ако търсиш спокойствие далеч от типичната навалица, препоръчвам да тръгнеш от красиви и по-малко познати, но добре маркирани пътеки през Владая, Кладница, Чуйпетлово, Железница или Бистрица, вместо от Драгалевци, Бояна или Княжево.

Пирин и Рила предлагат възможности за всички, от начинаещи любители до доста по-напреднали планинари. Стара Планина, Родопите и Осогово разкриват невероятни красоти на по-ниска височина и отново са доста добре маркирани и организирани. Ако пък търсиш нещо по-нетрадиционно - Беласица, Руй, Вискяр планина и Странджа ще те отведат в по-малко познати и населени планински райони, изпълнени с впечатляващи гледки, древна история  и гостоприемство на местните жители.

Като цяло в страната ни всички планини са добре маркирани и с възможности за избор на много трасета - такива в близост до известните курорти до по-предизвикателни и технични  маршрути с опция за 2-3 дневни трекинги.

Важно е да знаем, че избирайки нашия маршрут, трябва да се движим по маркирани пътеки и трасета, които задължително са упоменати като „Зимно трасе“. Разликата между зимни и летни пътеки се крие в това, че ако летните обикновено са по-кратки и атакуващи целта директно, то зимните са съобразени с лавинната опасност и преминават по терени /обикновено била/, които са с по-малка и незначителна лавинна опасност. Понякога те са и малко по-обиколни, но това пък удължава емоцията и ще ни даде усещане за сигурност. Движете се по добре маркирани и утъпкани пътеки, а ако има нов сняг или в момента вали, оставете най-опитните в групата да са първи и да пробиват пъртина.

Както вече споменах, маркировката винаги трябва да е водещия ни навигатор, но все пак не е зле винаги да имаме под ръка хартиена карта на района и GPS устройство, които да са ни от помощ в ориентирането. В днешния технологичен свят и мобилните смартфони дават редица възможности за доста точна навигация, но не забравяй, че повечето апликации трябва да имат и обхват за да функционират правилно. Ако имаш необходимост от инструкция, консултация или избор на навигационна карта или уред обърни се към нашите експерт-консултанти на www.varriosport.bg, които с радост и напълно безплатно ще ти предоставят важна информация.

 

Какво е необходимо за един добър трекинг преход?

 На първо време усмивка и добро настроение плюс верни приятели. Не подценявай обаче и важността на екипировката. Аз категорично отричам твърдения, че има „най-добра“ екипировка. Не, най-добрата екипировка е онази, която подхожда най-добре на теб, на тялото и движенията ти, на формата в която се намираш и не на последно място на целите, които си поставил. Излишно е да купуваш например експедиционни обувки, предназначени за върхове над 5 000 метра, само защото за яки на вид, скъпи и модерни, а в някой магазин са ти казали, че това е „върхът, най-доброто“. Повярвай ми, ако ще ходиш на Витоша до Черни Връх това е не само лоша инвестиция, но и ще ти създаде доста проблеми. Избери онова, което е удобно за теб и същевременно дава топлина и необходимите дишаемост и водоустойчивост.

Практиката ми показва, че така нареченото обличане на слоеве дава най-добрите резултати. То е въведено преди години като концепция от алпинистите, изкачващи високи върхове и представлява микс от няколко вида дрехи, всяка осигуряваща и добавяща различи важни за изживяването параметри.

Да започнем отвътре навън, от тялото /next to skin/ - материите, които са в първи и в непрекъснат допир с тялото, трябва да са комфортни и меки, да не дразнят, да не задържат влага и да позволяват на кожата да се охлажда. Може да започнем с една обикновена тениска, но задължително от техническа материя полиестер или сроден микс и никога чисто памучна – тя работи като гъба, задържа влагата от изпотяването и съхне трудно, а това само по себе си е предпоставка за бърза настинка и дискомфорт. За първи слой препоръчвам избора на термо бельо, като най-добро решение. То се състои от горна и долна част, покрива добре зоните, в които трябва да е топло /сърце, бъбреци и кръст, гърдите, краката/ и осигурява необходимия комфорт. Термо бельото често е изпълнено в комбинация от мерино вълна с еластан или друга техническа материя и стои плътно по тялото. Неговата роля е да задържа топлината генерирана от тялото точно там, където тя ни е най-необходима, като същевременно не запарва.

След първия слой е добре да си осигурим повече топлина като използваме поларена блуза или флийс. Това е вид мембранна техническа материя, осигуряваща топлинен комфорт на тялото без да го задушава. Поларите са различни на вид, модел и дебелина - избери такъв, които най-добре пасва на активността ти и разбира се на бюджета. Идва ред и на външния „щит“ – якето и панталона, които ще подбереш. В логиката на облекло на слоеве за външен слой се използват тънки и леки материи с мембрани от типа на Gore-tex, eVent, Neoshell, Sympatex,  и други. Това са високотехнологични нано материи, осигуряващи висока степен на водопропускливост, вятъроустойчивост и дишаемост. Те имат уникалните свойства да възпират водата и вятъра отвън навътре, но да дават възможност влагата и парите отвътре навън да излизат безпроблемно т.е. позволяват тялото да диша и да не стои влажно, като същевременно го предпазват от външните фактори като вятър и вода. Не на последно място тези облекла са изключително леки, комфортни и красиви на външен вид. Доказаните брандове отделят внимание на всеки детайл – водонепропускливи ципове, удобни за работа дори с дебели ръкавици, удобно затягане, джобове, сигурна качулка и други.

Ако път сте фен на по-традиционните материи можете да се спрете на добро яке тип пухенка изпълнено с гъши пух /по-добрия вариант, но и най-скъп/ или със синтетичен пух /те са по-тежки, но и по-достъпни като цена/. Обръщам внимание, че повечето изделия с пух за  финален слой са от полиестерни материи, които не „дишат“ така добре както мембранните такива.

Идва ред и на най-важната част от добрата екипировка, за която горещо съветвам да НЕ правиш компромис – никога и при никакви обстоятелства.  В центъра са вниманието  са обувките – те са нашия ключов фактор за удобство, топлина, сухота и маневреност. Искам обаче отново да подчертая, че добрата обувка далече не е само скъпата. За всеки крак и цели си има различна стратегия и търсени функционалности. За зимен трекинг избери средно висока обувка,  10-15 см над глезена, за предпочитане с мембранна материя, която не запарва и държи краката сухи. Да са със стабилна подметка с добри грайфери е важно, защото това ще даде здравина и стабилност при ходене.

Когато избираш обувки обърни внимание и на тяхното тегло и гъвкавост – няма по-лошо от това да си с адски тежки обувки, които са твърди като ламарина. Използваните съвременни технологии и материи са олекотени и с множество предимства пред онези с компромисни материали. Съвета ми тук е никога да не се бърза с избора на обувки, прочети, попитай по-опитни от теб, консултирай се и подбери внимателно според нуждите. Не прави компромис само и единствено заради цената, защото ще се озовеш с множество пришки, мокри крака, тежест в ходенето и в крайна сметка обувки, които няма да искаш да погледнеш втори път.

На пук на вече доста изостаналото схващане, че обувка трябва да се купува само във физически магазин ще споделя, че интернет дава изключително голям избор на модели и информация на различни производители. Разгледай добре, сравни, обади си, попитай и избери. Добрите интернет магазини за екипировка, дават възможност за изключително прецизно определяне на точния размер и най-вече опцията да вземеш обувките и да ги тестваш вкъщи за няколко дни. Това е най-добрия показател – как ти ще се чувстваш, ако краката останат по-дълго в обувките. Често ако само пробваш обувката в магазин и я купиш, не можеш да се усетиш нейните скрити дефекти или неудобства. Затова аз и моят екип във varriosport.bg консултираме клиентите си когато подбираме зимни обувки за тях да ги тестват като ги обуят и се поразходят вкъщи.

Нещо много важно, което хората често подценяват – добрата поддръжка на обувката. Ако си спомняш филмите за първите експедиции до северния полюс, както и тези за Аляска от днешно време, знаеш че хората там търгуват като злато тюленовата мас, с която мажат обувките за водопропускливост. В днешно време, мембраната, е фактор, който на 90% решава колко дълго ще имаш читави зимни обувки. Задължително е да си вземеш специален импрегниращ спрей или тампон за мембранни материи, за кожи или набук. Това се налага, защото сама по себе си тъканта се износва и/или се запушват порите на мембраната, ако не се третира с препарати за поддръжка и почистване. Ето какво трябва да правиш, за да имаш дълги години здрави и работещи мембранни обувки – след покупка и преди първата употреба импрегнирайте обувките със спрей или тампон, след всяка употреба внимателно почистете с влажна кърпа остатъците от кал, сняг и други замърсители. Оставете добре да изсъхнат на нормална стайна температура, след което импрегнирайте отново и ги оставете в готовност за следващия трекинг в планината. Ако решите да перете обувките – правете го не по- често от веднъж за сезон, с ръчно пране при не повече от 30 градуса и задължително само със специален препарат за пране на мембрани. Обикновения препарат, сапун и т.н. съсипва мембраната и запушва порите и. Никога, никога не сушете обувките си в сушилня. Ето за какво говоря – цената на импрегнатор за обувки е около 13-15 лева за флакон, толкова е и цената на препарата за пране, които ще ти стигнат за дълго време. Не подценявай поддръжката!

Виж тук –https://www.varriosport.bg/search.php?search=nikwax.

 

И тъй като говорим за удобството на краката ще обърна внимание и на чорапите – каквато и обувка да имаме, ако не подберем внимателно добри чорапи ще се окажем в лошия капан на студ, влага, пришки и мазоли. Препоръчвам отново двуслойното обуване т.е. първи слой чорап - тънък, лек, антибактериален, дишащ и бързосъхнещ и втори висок и плътен от техническа материя или мерино с полиестер с усилени зони на натоварване в глезените, свода и прасеца. В случая съм много горд, че имаме страхотни български иновативни продукти на световно ниво,  които можем да предложим. Това са доказалите своята практичност и качества сред много атлети и хоби спортисти български разработки Basе Layer Socks от Pathfinder и Shushon на едноименната българска компания. Имаме вече две експедиции до Хималаите, в които участниците бяха екипирани именно с тези чорапи.

 

Няма да се спирам в детайли за други два важни елементи от добрата екипировка, но съвета ми е никога да не тръгваме в зимната планина без сигурна шапка/каска, лента за глава и ръкавици. От последното дори препоръчвам винаги да имаш по два чифта един на ръцете и един в раницата, с който да подменим или допълним основния в случай на необходимост.

 

 

 

 

 

 

  1. Зимен ски туринг и фрийрайд

 

Ски туринг, ски трекинг, пантене, ски ходене, както и да го наречем говорим за все по-популярната комбинация от извън пистово изкачване със ски в планината и последващото спускане в стил фрийрайд.

След дълги години върху ски пистите у нас и навън бях сигурен, че освен нови технологии в ските, които промениха изцяло формата, дизайна и стила на каране, вече няма какво да ме изненада. Преди много години приятели ме убедиха да опитам заедно с тях нещо ново. Трябваше ми само един, единствен ден, за да се влюбя в това изживяване и да кажа огромно Уаууууу, това е което ми трябваше – най-доброто от ските с най-доброто от планината, бинго..

Ако досега схващането беше, че ски се карат само в посока надолу, на писта и си 100% зависим от наличните съоръжения, това вече далеч не е така. Тотално освобождаване от оковите на работното време на лифта, на опашките, на това да караш и ходиш само там, където някой друг е решил.

Накратко приключението ски туринг запали и мен и вече хиляди обичащи планината, да се екипират и да се впуснат по тази неутъпкана пътека. Ски турингът съчетава излизането в планината, избора на място, хижа, терен и склон/връх за изкачване чрез ходене с леко приплъзване на ските в посока нагоре /може да се носят и на раницата/. Време в което организмът гребе с пълни шепи от неописуемите природни красоти, гледки и чист въздух. Красиви затрупани борови гори, ромолящи поточета, приятна и забавна приказка с приятел или любим човек, отпиване на леки зареждащи глътки чай и похапване сред девствената пустош са само малка част от онези малки микромоменти, които никога няма да забравим.

Всеки опитал знае, колко чаровно е да си леко изморен, да поспреш някъде в голямото бяло насред нищото, да запалиш огън или газов котлон и да похапнеш традиционните, по-вкусни от всякога домашни сандвичи, сурови ядки и плодове и да си направиш чай от разтопен сняг… Няма подобно изживяване, особено ако сте с любимия човек и романтиката напира от всичките ви сетива.

Тук за разлика от пистовите ски ти си активен и в посока нагоре и в обратната надолу, реализираш страхотна височинна тренировка, като тренираш всички мускулни групи - крака, гръб, седалище, ръце и дишане, а мозъкът и нервите ти така се успокояват и сливат с хармонията, че стреса остава някъде там в далечния сив напрегнат град, на който днес си сложил голямата обърната табела с надпис „ЗАТВОРЕНО“.

Не веднъж и два пъти тръгвайки на ски туринг съм намирал ей така от само себе си решения на проблеми, които съм търсил усилено дни наред. В такъв момент, решенията просто се появяват сякаш мозъкът ми казва „ хей готин, за благодарност, че ме изведе навън в истинското - ето ти сега решението..“

Достигането до заветната финална точка идва някак естествено и то само за да сложи началото на другата щура част от приключението – спускането надолу през места, в които линията е само твоя, на които ти иде да забиеш знаме със собственото си име сякаш ти си единствен откривател. Преди това обаче нека се върнем миг назад там горе на върха или в хижата, до които бавно и неусетно сме проправили пътека и сме заситили чудовищния глад на фотоапарата/телефона за мега красоти, където обикновено срещаме и други групи приятели. Това е времето, в което на сладка приказка да направим бърз план за спускането ни надолу. Редно е изкачвайки се да сме наблюдавали терена, по който минаваме, особеностите, снежните дъски и навеси, релефа, риска от лавини, включително и евентуален лавинен профил на склона и да сме начертали перфектната линия на спускане. Това обикновено е плод на обсъждане или роля на най-опитния в групата или на водача, ако има такъв. Разбира се, добре е да съобразим и евентуална промяна на времето /например паднала мъгла може сериозно да ни затрудни/, както и умората и физическата форма на всеки в групата.

Ако имаш дори и най-малки съмнения за лавинна опасност, добре е да прецениш линията си и да избегнеш сериозен риск. Планината ме е научила, че никога не трябва да вървим срещу нея и на пук на нея и нищо не е на всяка цена, че нищо и никога не е по-силно от природата и твърдения в стил „ама то на мен няма да се случи“ често имат недобър финал. Избери безопасен терен, за се радваш и на следващи щастливи спускания. Ако времето внезапно се е вложило или имаме човек с проблем в групата, нека играем сигурно – ако сме в хижа може да обмислим дали да не останем там /всеки хижар в България би дал подслон и топла напитка/ и или да не се върнем по пътеката или пътя, по който сме се качили.

И така - огледали сме ситуацията всичко е на 6 и идва момента, които чакаме цял ден или седмица. Махаме коланите от ските, слагаме вакса, ако е необходимо, екипираме се добре, като не пропускаме задължителната каска и повторна проверка на лавинния уред и ….. разцепваш. Всичко пред теб става бяло, с красиви движения отмяташ завой след завой, правиш леки или не толкова леки дроп-ове /скок/, а адреналина в теб те кара да се чувстваш по начин, който не може да се опише с думи. Разбира се част от играта е да направиш и 2-3 човки /да се забиеш в снега. Не че е търсен ефект, но без това не се минава.

И така до долу, където следват нечленоразделни и понякога и нецензурни крясъци, ръкостискане в стил give me five и бърз разбор на ситуацията.

И понеже се разбрахме, че ще играем на сигурно ето няколко съвета, които е добре да не забравяш.

Задължително споделете с приятел или близък, който не е с вас къде отивате, какво планирате и до колко часа по план трябва да има връзка с вас, в противен случай нека той да е готов да подаде сигнал първо на ПСС /денонощни телефонни линии 02 963 2000 или от мобилен 1470/, а след това и на 112. Давайки сигнал за тревога бъдете максимално изчерпателни с всички данни, които знаете.

Бъдете информирани и подготвени – за времето и ситуацията, за терена и местността, за евентуалните проблеми и трудни участъци, за места като заслони и хижи, в които можете да се скриете в случай на проблем.

Лавините – никога не ги подценявайте и не се мислете за недостижим. Задължително е да имате поне базова, а ако може и по-сериозна подготовка по темата лавинна безопасност, можете да направите това на някое от многото обучения, които се провеждат от  BEFSA/БАССЕС /Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил/ или да вземете книжка с препоръки от тях. Осигурете си задължително лавинен уред, научете се да работите с него и не забравяйте да му сложите батерии и да го включите. Научете се как да помогнете на приятели, ако се окажат затрупани в лавина. Ще ви трябват и лавинна сонда и лопата. Шанса за оцеляване под тонове сняг е основно в първите 15 минути, в които само другарската помощ може да спаси живот.

Когато преминавате през или подсичате склон с потенциална лавинна опасност, не го натоварвайте и минавайте по един през около 30-40 метра отстояние, вървете спокойно без да скачате или правите сложни маневри. Не спирайте и не почивайте на такова място, спрете след него. Винаги следете с поглед и слух склона под и над вас, много често лавината е съпроводена със специфични знаци или звуци, които опитните могат да доловят. Силната музика със слушалки в ушите не е най-добрата идея, оставете я за след карането.

Каква екипировка ви е нужна -  ако вземем под внимание описаното по-горе за трекинг нека сега добавим и задължителната каска и ски маска /очила/, сплитборд или ски със широк фрийрайд профил и автомати /точкови или други/, които позволяват и повдигане, откачане на задната пета /при изкачване/ и стабилно захващане /когато спускате/.

Обувките –  за да се чувстваш комфортно избери ски туринг обувки, които са предназначени специално за този тип каране и ходене. Те имат сигурен грайфер, позволяват поставянето на котки и дават много голям ъгъл на сгъване на обувката в глезена така, че да извършваш нормално и естествено процеса на ходене нагоре и същевременно да се заключват стабилно при спускане надолу. В зависимост от обичайните терени, по които спускаш избери и твърдост на обувката. Ако караш в агресивни фрийрайд терени, скачаш и поддържаш скорост избери по-твърди обувки с показател от 9 нагоре. Ако  предимно ходиш нагоре и след това спускаш по леки и отъпкани терени, избери нещо по-удобно и меко с твърдост от 8 надолу.

Каквото и да решиш обаче не прави никога грешката да си купиш ски обувки за пистово каране, които имат и режим ходене. Колкото и да ти рекламират в магазините, не прави този избор, ако ще практикуваш ски туринг. Пистовите ски са супер… за писта. Тяхната геометрия, закопчаване и градус на отклонение в глезена не са предназначени за тази цел. Има си специализирани обувки за ски туринг, като категоричен лидер и фаворит за мен е производителя La Sportiva, чиито продукти можем да предложим и ние.

Добавяме към задължителната екипировка за ски туринг и трекинг щеки. Те са здрави и леки и позволяват да се разпъват до нужния размер, а когато са сгънати лесно се прибират в раница.

И като казах раница – тя е жизнено важна за този спорт. В нея стоят водата и провизиите ни, лавинната лопата, задължително аптечка и препоръчително шина или поне триъгълна кърпа, малко въже, челник, топлинно фолио и евентуално химически грейки, слънцезащитен крем / всичко може да намериш на varriosport.bg/.

Важно е раницата да ни е по мярка на височина и тегло. Не носим излишни работи, които само ще ни тежат и пречат /най-важното, необходимо изброих по-горе/. Специализираните за целта раници са леки с отделение за малка алуминиева лавинна лопата и места за външно закрепване на каската, която в посока нагоре не винаги е нужно да е на главата ни. Препоръчвам ви Ospey или Huski.  

 

Дребно на вид, но изключително важно като препоръка е да използваш и винаги да имаш със себе си подходящ слънцезащитен крем, но не този от летния плаж или от супермаркета, а такъв специализиран за зимната планина и против измръзване с фактор SPF 50. Хората често пропускат този факт, но зимното слънце в комбинация с отражението от снега е изключително агресивно и води много бързо до тежки изгаряния. В тази връзка не пропускай и слънчевите си очила или маска със специална слънцезащитна плака, която предпазва от силното слънце. Рядко се случва, но все пак са факт и сериозни последствия от зимното слънце, стигащи до временна слепота. Носи очилата си в мъгливо и леко облачно време, защото те разсейват слънчевите лъчи. При мъгливо време в комбинация с некачествени очила зеницата се разширява излишно и поглъща още повече ултравиолетови лъчения, които водят до травми на очите. Тук е важно да подчертая, че ни трябват не просто някакви очила, а качествени слънчеви очила или маска.

Два практични съвета – когато подготвяш раницата си не я претъпквай и остави място, за дрехите, които докато катериш нагоре ще ти се иска да разкъсаш от топлина. Ски турингът е много динамично занимание, когато планираш облеклото си избери леки и еластични облекла и не се навличай излишно. При този спорт тялото е в режим на екшън и отделяне на топлина и е по-важно да се охлажда добре, а не да е запечатано и прегрято. Често може да видим изкачващи се ски туринг атлети само по тениска или дори голи до кръста с откопчани вентилационни отвори на дрехите.

Алкохола – като цяло в малки дози си е част от преживяването в планината. Моят съвет обаче е да го оставиш за най-накрая, когато вече си долу на финала или в хижата, но си приключил за деня с активностите. Алкохола не е добър приятел по време на изкачване или спускане. Той забавя и обърква сетивата ни, дава основа за грешни преценки и реакции и освен това, въпреки общите представи за „сгряване“ води до точно обратното – чувството, че ни е студено.

И накрая ски туринга е изключително лесно, приятно и достъпно занимание за всеки, не изисква сериозна предварителна подготовка (освен да можеш да караш ски), а екипировката не е толкова скъпа. Добре е обаче да подходиш отговорно и да се информираш предварително или наемеш професионален гид/инструктор, познаващ спорта и местността, в която сте - поне за първите начални стъпки.

 

 

 

 

  1. Снукайт – гравитацията не е това, което беше

Напук на общоприетите принципи, че зимата ски/борд се карат само надолу, следвайки нормалната гравитация,  съм щастлив да споделя, че и в  нашите планини вече често може да  се види как някой кара ски или борд, но нагоре по склона теглен от засега безплатния вятър.

Въпреки, че тези похвати са се използвали още преди век и половина /а може би и преди това/ от изследователи и откриватели по северните ширини, технологиите в днешно време направиха този спорт достъпен и не толкова скъп. За целите на снкоукайта се използва крило или казано просто хвърчило с различна големина, което чрез линии /въжета/ може да се вдигне до около 20-25 метра над нас, да се „напълни“ с вятър и да бъде „двигателят“ в цялото преживяване. Необходимо е да си осигурим освен подходящо крило и трапец, който се слага около кръста и позволява крилото да се закачи за него. Така ръцете ни остават свободни, за да контролират бара, чрез които се управлява крилото.

Фоил кайтовете са леки и нямат надуваеми ребра, както тези, предназначени за воден кайтсърф.  Това се налага по няколко причини. Фоил кайта е по-лек и така му е необходим по-малко вятър, за да бъде впрегнат за целите на спорта. Също така при евентуално колабиране на кайта /падане/ той се сгъва и губи силата си, като позволява да спреш без да те тегли в нежелана посока. При водния кайтсърф надуваемите ребра са необходими при колабиране, защото така крилото плава над водата.

Родните планини предлагат отлични възможности за този спорт. Като започнем от любимата Витоша и нейните плата, където вятър има в изобилие, сноукайт може да се кара на много места. Билата на Стара Планина и особено района на Беклемето предлагат добри условия, в Рила по билата на Картала, около язовир Белмекен също е идеално за каране.

Важно е да следим прогнозите, за да планираме с каква квадратура крило е добре да излезем на терен. При по-силен вятър и по-леко тегло на каращия е добре да използваме крило с по-малка квадратура и обратно ако вятъра е слаб, а човека по тежък малко по-голямо.

Самите кайтове за този спорт вървят с раница, в която се събира крилото и бара и в която може да сложиш странична екипировка, ръкавици, вода и т.н. Не бива да подценяваме и лавинната опасност. Важно е да разполагаме с лавинен уред и лопата, които може да са животоспасяващи в ситуация на риск.

Вече има няколко утвърдени школи и инструктори, които могат да научат на този вълнуващ спорт всеки желаещ да кара безопасно. Сноукайта е комбинация от ветрови и зимни умения и е добре да познаваш поне малко общите понятия и особености на ветровите спортове и задължително преди това да имаш умения за каране на ски и сноуборд. Не е нужно да си супер скиор или бордист, но все пак трябва да можеш да управляваш поне на базово ниво.

При този спорт може да правим атрактивни скокове и фигури, както и да развием сериозна скорост по време на каране. Именно за това не е лоша идея да се подсигурим с протектори, които да пазят чувствителните органи и крайници в случай на нежелан удар или падане. Разбира се и тук каската и ски маската са задължителни аксесоари, а екшън камерата винаги улавя cool моментите, както и тези, които невинаги са за пред хора… Препоръчително е да познаваме добре района, където ще караме тъй като удоволствието често увлича и бихме могли да се озовем много бързо на неприятно място, скали, зъбери и т.н.

Сноукайта и зимния туринг често си вървят ръка за ръка /ска до ска/ тъй като най-често за да стигнем до просторни плата с достатъчно сняг и вятър е нужно известно изкачване със ски с панти/сплитборд или пеша. 

В началото не месец март вече традиционно се провежда и фестивал „Сноукайт Фест“ на Витоша на платата над Голи връх и по протежението на Зелената писта по пътя към Черни връх.

Екипировка може да се намери вече в много магазини, както и на старо или под наем. Инструкторите и школите предлагат опция да наемете крило за деня или да ви го предоставят безплатно при урок. От гледна точка на облекло - използвайте стандартната си екипировка за ски, борд или зимен туринг.

За всякакви въпроси по темата можете да се обърнете към нашите експерти от varriosport.bg, които ще ви окажат нужното информативно съдействие, ще препоръчат инструктор или екипировка за закупуване.

 

 

 

 

  1. Моторна шейна

Тук ще подходя предпазливо, като кажа, че в последните години този вид спорт или по-скоро забавление стана доста популярен в нашите планини за добро или лошо. Карането на моторна шейна е изключително удоволствие и забавление, но само ако сте подготвени и карате на правилното място с нужните умения и екипировка. За съжаление родните условия не предлагат кой знае колко голям избор на места с подходящи условия и разрешение за това.

Бих искал да напомня, че в България в националните паркове, каквито са Витоша, Рила, Пирин Централен балкан, Родопи и други, влизането с моторна шейна е абсолютно забранено и аз не препоръчвам да се кара там, защото това уврежда флората и фауната на красивата ни природа /изключение правят шейните на ПСС, Гранична полиция, спасителни акции и шейни, които обслужват отдалечени хижи/. Тези които нарушават регламента подлежат на доста тежки санкции и възможност за принудително отнемане на шейната от парковите власти. За добро или зло ние сме на балканите, а не в Аляска или Британска Колумбия където това е начин на живот и има стотици хиляди хектари с необитаема планинска шир, подходяща за каране.

За тези които все пак искат да опитат може да направите това в разрешените зони като например тази над Добринище по пътя до местността Мочарата, където има инструктори и шейни под наем, както и в Родопите около ски зона Пампорово и в Осогово – тук обаче внимавайте, цялата зона е ловна територия, не е забранена за каране на моторна шейна, но не го правете без да се консултирате и представителите на местното ловно стопанство.

Карането на моторна шейна изисква сериозни умения, защото тази на вид проста машина може да е доста коварна за вас и околните. Моторната шейна работи с двутактов /повечето от тях/ бензинов двигател, като най-мощните достигат до 850 кубика или около 170 коня мощност. Често се правят и модификации на горивните камери и се добавя така нареченото „Нитро“, което познаваме от филми като „Бързи и яростни“. Това означава шеметно ускорение и скорост, както и натоварване върху тялото, комбинация която може да застраши дори живота ти - твоя и този на околните.

Управлението на тази машина изисква разнопосочни умения и най-вече много опит. Тя се обръща изключително лесно и полита надолу помитайки всичко по пътя си, застрашавайки райдъра и тези под него. Трябва да умееш добре да боравиш с моториката на тялото си, бързо да маневрираш и преминаваш от единия борд на другия, за да балансираш шейната. В противен случай падането е неминуемо и често болезнено - физически и финансово.

Моторните шейни тежат около 200-250 кг и сами може да и представит

Varrio Sport и телевизия Code Health TV стартираме седмично ТВ предаване за спорт и здраве!

прочети още

От най-древни времена естествените съставки на семена и растения са извличани и използвани като лекарства

прочети още

Varrio Sport e избрана и отличена като една от 20-те изключително перспективни и иновативни български компании!

прочети още

Да си кажем истината -  здравето в повечето случаи е въпрос на личен избор!

прочети още

Вземете безплатна седмична/месечна карта за фитнес. При всяка поръчка над 30 лева ще получите седмична карта, а при поръчка над 300 лева – месечна фитнес карта.

прочети още

Представяме ви свръх технологичния смарт часовник от ново поколение Coros Vertix 2 с 20% по-бърз процесор и 5 поддържани сателитни канала.

прочети още

Всичко най-важно за Ски зона Добринище - лифт, цени, работно време, писти, възможности

прочети още

Щастливи сме да обявим нашето най-ново партньорство с Viber! Вече е факт нашия канал Varrio Sport Club – елате с нас.

прочети още

Stanley - марката, която променя света е вече тук във Varrio Sport.

прочети още

Мобилно разплащане без скрити такси и тромави процедури – Settle е във varriosport.bg! 

прочети още

Време е да зарадваме нашите клиенти с най-модернатия метод за разплащане – Вземи сега – плати после!

прочети още

Ако ви трябва бърз и сигурен подарък за любим човек, колега, приятел или бизнес партньор, които е любител на активния начин на живот, значи имаме какво да ви предложим - ваучер за подарък!

прочети още

Какво е CBD, какви са ползите за организма и как действа? Всичко за Канабидиолът (CBD)

прочети още

Във време на социална дистанция и ограничения за много от любимите ни активности ние искаме нека си кажем: НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА!

прочети още

Важно ли е да сме активни и в хармония със заобикалящата ни среда? Един ентусиазирано ще възкликне „Да, разбира се! Много е важно!”. Друг ще свие безразлично рамене и неубедително ще измърмори  „Ами, да, важно е!”, трети мъдро ще заключи „Хм, за какво? Така и така ще се мре!”. Ти как мислиш?

прочети още

Езерата в Пирин представя пълна информация за всички езера в Пирин и разбива редица митове за езерата

прочети още

Около 60 участника премериха сили на скалите в русенското село Пепелина.

прочети още

Вперени в победата, бързи и яростни бяха конете и техните жокеи на първото състезание по конни надбягвания в китното село Расник в полите на Вискяр планина.

прочети още

Как да избегнем срещи и ухапвания със змии, как да реагираме, ако се случи на нас или ако трябва да окажем първа помощ.

прочети още

В месец на извънредно положение показахме, че живота няма как да спре напълно и се позабавлявахме спортувайки с играта на Varrio Sport за спортна активност у дома  

прочети още

Жените имат място на екстремната сцена. Има много нежни следи, оставени от българки в световната история, но по една или друга причина не се говори за това. Какви са те – си отговорете сами.

прочети още

Три места у нас, на които не сте били... а ТРЯБВА! Това са моите три доказателства, че когато се изгубиш нарочно, започва магията. 

прочети още

Има места, на които времето не е спряло, то просто не съществува, там няма време - има само ХАРМОНИЯ.

прочети още

Доброволческа инициатива  за възстановяване на туристически обекти в Тетевенския балкан.

прочети още

Директно от Лонг Бийч Калифорния световната квалификация по скейтборд за с най-добите състезатели в света

прочети още

Срещаме ви с българския творец Райна Тасева, която рисува върху спортна екипировка, превозни средства и предмети. За уникалните колела, за изрисуваните моторни шейни и безкрайните идеи - запознайте се с Райна Тасева.

прочети още

Как да откъснем детето от електронните игри и таблетите, защо да го изведем на разходка в планината и добре ли е да се понацапа малко - вижте няколко научни причини да прекарваме повече семейни уикенди в природата.

прочети още

Поради големия интерес към чорапите Baselayer събираме на едно място информация, базирана на въпроси от наши клиенти

прочети още

На тържествена церемония Президентът Румен Радев поздрави участниците в годишната среща на олимпийските отбори по природни науки. През 2018г. децата олимпийци донесоха 7 златни, 11 сребърни и 14 бронзови медала, както и 5 почетни грамоти.

прочети още

Стартираме вълнуващо партньорство с един от най-любимите ни блогове за туризъм и пътешествия с деца

прочети още

Приключенската експедиция до Арктика стана сбъдната победа на Юли Панайотов, за когото всички ние гласувахме

прочети още

Витоша - забравена, изоставена, но все така Наша. Филм за снежните залези и красоти, които радват витошките призраци....

прочети още

Обръщение на БЕА - Българска Екомерс Асоциация /в която членува и Varrio Sport/ към българските медии във връзка с коментарите относно сигурността и безопасността на потребителите при онлайн пазаруване. Реални факти и статистика.

прочети още

Краси Георгиев завърши успешно предизвикателството 55 Часа бягане. Вижте резултатите и гледайте видео с разказ за екипа, храната и напитките по време на бягането, за силата на духа и желанието да правим добро

прочети още

Българска компания създаде иновативен и практичен продукт за спорт и ежедневие - спортните чорапи Baselayer Socks

прочети още

Ако се увличаш по йога и пилатес и същевременно водата е твоят любим терен за спорт, тогава СЪП пилатес определено е за теб! Виж защо, как, къде и какво е необходимо, за да практикуваш SUP йога или пилатес.

прочети още

Да изпънем ветрилата и да отпразнуваме Международния ден на сърфинга, с кауза на 16 юни 2018. Ела с нас да почистим северния плаж на Приморско и да се позабавляваме с приятели и топ сърфисти. Да залеем морето с настроение, а не с пластмаса!

прочети още

Днес пътешествията на Рада ни отвеждат до една от най-шантавите и със сигурност най-кръгли републики в света - KUGELMUGEL

прочети още

На една педя от София се крие тайнственият параклис Свети Йоан Летни, разположен величествено на хълма над язовир Пчелина. Научете всичко за историята и местонаходжението от Рада Бонева и Varrio Sport

прочети още

БЕА - Българска Е-Комерс Асоциация стартира една отдавна подготвяна инициатива -  напълно БЕЗПЛАТНИ обучения на бизнеса за електронна търговия!!!

прочети още

Работно време, цени, график и възможности за достъп до лифта на Безбог от х. Гоце Делчев над Добринище. Всичко най-важно вижте тук!

прочети още

Основателите на платформата Varrio Sport - All Seasons Outdoor в откровен разказ пред Галя Щърбева и камерите на Събуди се по Нова телевизия.

прочети още

Вижте ветровитото видео на Рада, директно от село Гостун и нейните три съвета за добро изкарване на уикенда. Varrio Sport с приятели на границата между Родопи и Пирин.

прочети още

Професионален музикант пътешественик, алпинист, или професионален пътешественик музикант? За своите далечни (и високи) пътешествия Петър Георгиев говори с любов и усмивка, за “приключения”, а не просто пътувания.

прочети още

Ледено Приключение е името на благотворителното събитие, в което Заки и Виктория от "Към Върха", събраха над 60 доброволци, в това число и нашия екип, за да качим и забавляваме 4 дечица във красивата Рила.

прочети още

България се включва в спортната надпревара с трима представители. Това са: Хакан Осман, Светлозар Дамянов и Светослав Георгиев, всички със зрителни увреждания.

прочети още

Само преди ден в Саудитска Арабия се случи малка спортна революция - във вторник, 6 март 2018 г., се проведе първият по рода си маратон за жени.

прочети още

Любителите на ветроходното плаване традиционно празнуват националния празник под издути ветрила, премервайки сили и умения в 62-то издание на регата “3-ти Март”

прочети още

С огромна благодарност към всички наши клиенти, приятели и партньори! За нас е чест Varrio Sport да бъде сред най-добрите! Подкрепи ни сега!

прочети още

Един откровен разказ за предизвикателството да поставиш рекорд на Гинес. Колко е трудно да поставиш световен рекорд, да се пребориш със страховете си и да предизвикаш собствените си възможности? Колко време и усилия коства да превърнеш едно хоби и една мечта в уникален план, който да те впише в историята на Гинес? Вижте сами разказа на две момчета, които вече 9 години са част от тази история!

прочети още

За какво се сещате първосигнално, когато чуете “български олимпийски успехи”? За Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Ивет Лалова? Да, но не само! Вижте повече за Олимпийските постижения на българските деца и как Президентът Румен Радев поздрави Олимпийците ни, донесли цели 95 медала за 2017г.

прочети още

1 декември е Денят на Антарктида, като през 2017 г. честваме 58 години от подписването на Антарктическия договор. Проф. дн. Пимпирев ще представи новата си книга "Антарктида - Студеният юг"

прочети още

Григор Димитров преряза съперника си Давид Гофен след 2.30 часа красива игра. Гришо е вече №3 в световната тенис ранглиста след блестящото си представяне на ATP в Лондон.

прочети още

Италия не е на Световно първенство по футбол за първи път от почти 60 години насам. Мачът изигран на 13 ноември 2017 между Италия и Швеция сложи край на една от най - брилянтните кариери в съвременния футбол - тази на легендата Джанлуиджи  Буфон.

прочети още

Наскоро двама наши приятели се завърнаха от щур трип до ледника Хинтертукс в Алпите. Всъщност гледчерите бяха три, а нашите момчета взеха стихийното решение да тръгнат натам след дълга вечер в столичния Магнито Пиано бар...

прочети още

Българската състезателка по ски бягане и ориентиране Антония Григорова се завърна на международната сцена. Този уикенд, 10-12 ноември 2017г., тя завоюва 32-ото място на Купата на ФИС във финландския зимен център Олос. Това бе първият й старт на ски-бегаческата арена извън страната от март 2015 г. насам.

прочети още

Обсерваторията на СУ отвори врати за дневни и нощни посещения. Всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Цени 3-7 лв.

прочети още

От 01 до 05 ноември 2017 г. в София ще се проведе 13-то издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Основан през 2005 г. от „Американска фондация за България“, най-големият български форум за студентски късометражни филми вече тринадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.

прочети още

Спасени след 5 месеца в Tихия океан - възможно ли е? Две жени ветроходци и двете им кучета бяха спасени от американската брегова охрана след 147 дни бедствие в Тихия океан!

прочети още

Той не е отшелник, въпреки че живее в самотна хижа на повече от две хиляди метра надморска височина във френските Алпи. Той не е социопат, въпреки че е решил да си осигури сам електричество, чиста храна и вода. Той е Фабрис Андре. Почти винаги леко усмихнат и замечтан.

прочети още

Страхотно представяне и 2-ро място на Шабана Мустафа в един от най-тежките ултрамаратони в Алпите!

прочети още

Успешно изкачване и слизане от връх Даулагири (8167м) на алпиниста Боян Петров. Върхът е десетият поред гигант в проекта му за изкачване на всички осемхилядници на планетата.

прочети още

Книгата е уникален наръчник, необходим за всеки, които обича да планира, експериментира, открива нови маршрути или просто да опресни тези, по които вече е минавал. Едно четиво, полезно винаги, когато планирате точното си движение в планината. Изключително подробно описание на маршрутите, хижите и заслоните, както и маркировка с важни разклони и ориентири.

прочети още

Независимо дали се движиш с туристическата гега, на две или на четири колела, или пък обичаш да прескачаш дървесните корени, бягайки на пресечен терен - град Трявна и околността предлага на всекиго по нещо. Кътче, замръзнало във времето.

прочети още

Уикенда се очертава предимно топъл, слънчев и приятен, а от него ни делят само няколко часа. Ако това лято си правил какво ли не, ходил си къде ли не и си мислиш, че няма с какво да те изненадаме.... Грешиш. Ето едно супер интересно и различно събитие в недотам позната планина - 13 до 15 октомври 2017 г. Фестивал на Кестена в Беласица, с. Коларово.

прочети още

Представяме ви Dj Efo - собственик на пиано бар Magnito в центъра на София и действащ DJ. Той ни разказва на чаша кафе как релаксира сред природата, където намира мотивация и сили за да бъде винаги уникален зад пулта и бара му да бъде пълен с доволни клиенти.

прочети още

Шампионът на България на дълги дистанции Шабан Мустафа в интервю на Рада Бонева за Varrio Sport. Oт Карнобат до Алпите: за бягането, планините и живота на много труд и постоянство.  

прочети още

Преди няколко дни се навършиха 85 години от изграждането на метеорологичната станция на връх Мусала. А знаете ли интересните факти около създаването и́? Прочетете историята за построената през 1932г станция на най-високия връх на Балканите.

прочети още

В добре организирнано събитие с шампионски дух и енергия, Ивет Лалова представи своята академия за деца - Ivet Lalova Sprint Academy.

прочети още

Слънцето пече. Лежиш на плажа. Жега ти е. Иска ти се да правиш нещо различно, интересно и забавно? Защо не опиташ от най-новата сърф мода? SUP - решението за лесно и достъпно водно забавление. Виж защо и ти го можеш!

прочети още

Връх Дхаулагири е част от планинска верига в Хималаите в частта, принадлежаща към Северен Непал.

прочети още

Случвало ли Ви се е да дойде събота, времето да е прекрасно, а Вие да нямате никакъв план как и къде да прекарате незабравим уикенд? Вместо да стоите вкъщи или да се “мотаете” безцелно, вижте списъка на Varrio Sport с интересни занимания, които могат да разнообразят ежедневието Ви!

прочети още

ВИЕ СТЕ ТУК е новата книга на Петър Пунчев, която под формата на разкази за реални истории прави впечатляваща обиколка през съдби, личности и дестинации от почти всички континенти. Книгата съчетава интервюта с велики световни хора на спорта, науката, музиката и духа в стил есеистика и публицистика - описани с неподправения стил на Петър Пунчев.

прочети още

Филмът на БНТ с участието на проф. дн. Христо Пимпирев отбелязва 25-годишнината от началото на Българските антрактически експедиции на Ледения континент.

прочети още

Момчета и момичета, какво ще кажете да подкрепим този български най-талантлив скиор сред музикантите и най-rock`n`roll men сред олимпийците. Да подкрепим Никола Чонгаров за бъдещите му участия и да го изстреляме на XXIII-те Олимпийски игри в Южна Корея през 2018г.

прочети още

При благоприятни метеорологични условия от площадка 39A (LC-39A) на космическия център "Кенеди" на 23 юни в 22.10 часа българско време бе изстрелян сателита BulgariaSat-1.

прочети още

Представяме Ви, първото кратко видео клипче в инициативата "Varrio Trek" . В нея ще споделяме кратки видео клипчета от интересни местности, планини и върхове, морета и океани, изобщо аутдор приключения.

прочети още

Михаил Копанов и Диан Зайков - екипажът от изключително добри и оптни ветроходци - са добре и в безопасност след като канадски екипаж успя да им окаже помощ. За огромно съжаление морската фурия, разразила се по времето на ветроходната регата OSTAR & TWOSTAR, потопи българската лодка "Фурия". 

прочети още

Нашите клиенти - това е най-ценния ресурс на Varrio Sport. За вас - нашите клиенти ние правим възможното и невъзможното. Защото винаги една сбъдната детска мечта, една голяма детска усмивка, означава много повече от всяко друго признание. Благодарим Ви.

прочети още

Дали храната за рибки е вкусна с кисело мляко, така като мюсли? И вече ще е прекалено, ако днес поискам да ми купиш и делфин, нали? Колко конски и колко слонски сили е колата ни? Извънземните могат ли да рисуват? Това са само малка част от въпросите, на които всяко дете търси отговор, принцеса Точица също. „Приключенията на принцеса Точица“ е приказка за едно малко момиченце с невероятно въображение и чувство за хумор, което не спира да задава въпроси.

прочети още

В китното селце Расник, в подножието на Вискяр планина, на 3 и 4 юни се проведе съзтезанието "2017 Pernik Open - Парапланеризъм - Целно Кацане"

прочети още

Представяме Ви един интересен и красив район в близост до гр. София, в който може да прекарате активен ден сред красива природа и интересни метсности.

прочети още

Атанас Скатов и Килиан Жорнет Рекорди. Сезон Еверест 2017 се оказва, като малко лодка в бурно море, заливан от ежедневни радости, недостижими досега рекорди, но и тежки драми за загиналите и техните семейства. Колко много може да даде един изкачен връх и колко може да отнеме, само за 30-на дни.... Вижте детаили

прочети още

9 от най-УДИВИТЕЛНИТЕ фото колажа на Adrian Sommeling. Истинска наслада за сетивата е да се гледат шедьоврите, които Adrian разработва чрез професионални фото сесии и Photoshop миксиране

прочети още

ДОБРИ НОВИНИ - 7:35ч. българско време. Наско вече е в лагер IV и е изпратил съобщение, чрез сателитната тракинг система: "Pristignahme v lagera. Vsichko e nared! "

прочети още

Varrio Sport - All Seasons Outdoor ще подкрепи инициативата Wing for Life World Run 2017. Прочетете повече за единственото по рода си състезание, в което финалната линия преследва бегачите, а не обратно!

прочети още

Атанас Скатов даде ход на експедиция Еверест ( 8848м.) - Лхотце ( 8516м.) 2017, част от проекта "Скоростно изкачване на 14-​те върха над 8 000 метра без консумация на храна от животински произход“. Имаме изричното съгласие на Наско, Varrio Sport да отразява хода на неговата експедиция и да публикува части от новия дневник. Успех Наско, ние сме с теб!

прочети още

Спoдeли с нас един уникален полет над ски зона Банско с доста смайващи акробатики. Полета е изпълнен от нашия добър приятел и щура глава Иван Пашкулев, след прекъсване от година и половина

прочети още

На 18 и 19 март на платото на Витоша се проведе Сноукайт Фест 2017 - събитие изпълнено с много слънце /поне в събота/, силен вятър и планина, изпъстрена с хвърчила. Вижте повече във видео материала от събитието.

прочети още

Добра новина за всички фенове на един от най-атрактивните и красиви спортове Кайтсърф - сърф училище Tortuga вече е сертифициран член на най-голямата свтовна кайт организация IKO и така България вече присъства сред най-големите в спорта.

прочети още

Vitosha Snowkite Fest 2017 - 18 и 19 Март 2017, Платото на Витоша - едно събитие, което НЕ трябва да пропускате. Планина, вятър слънце, хвърчила и хубави хора, това са само част от причините очакваме това събитие. Елате и вие

прочети още

"За тази световна титла мечтая още от дете. От първия ден, в който съм се качил на ски." - Станимир Беломъжев

прочети още

След страхотните новини от представянето на Симеон и Валери на кръговете от Freeride World Tour сега е време за фрирайд на българска сцена. За 4-та поредна година Пирин става домакин на фрирайд сесия за приятели - Дончо Кани! От 7-10 Април склоновете на Дончовите Kараули и хижа Вихрен те очакват!

прочети още

Открий най-невероятните катерачни маршрути, заснети в спиращи дъха 360° снимки и видеа. Благодарение на приложението на Mammut всеки може да "погледне през очите" на шерпите, които се катерят към покрива на света - връх Еверест.

прочети още

В кратък видео клип La Sportiva обяснява какво прави бягането по планински пътеки толкова специално.

прочети още

Как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката? Какво не знаем за екстремните спортове и как те вдъхновяват децата за нови знания и умения? 7-9 октомври, Музейко

прочети още

Ето какво споделиха приятелите от Вятър и Вода за екстремното плаване с ветроходни лодки в Средиземно море. Екипът на varriosport.bg имаше честта да бъде част от екипажа.

прочети още

"Като един предимно самотно катерещ височинен алпинист, всичко което искам да сложа в раницата го претеглям и преценявам поне по три пъти - дали наистина ми трябва или не. Екшън-камерите са супер изкушение, защото са по-леки, защото новите модели все повече се доближават като електроника до нормалните турбосапунерки и защото гладът за качествено видео става все по-голям."

прочети още

Презентация на новите модели моторни шейни Ski-Doo , линия 2017.

прочети още

Opti-Dry Technology™ - антибактериална бързосъхнеща материя с перфектна вентилация и суха кожа

прочети още

Мембраната SIBERIUM 2L е високотехнологичен материал, предназначен за производствто на разнообразни спортни, работни и ежедневни облекла и обувки, осигуряващи високо ниво на водоустойчивост и "дишане" на метерията.

прочети още

Flatlock шевове дава комфорт, мекота и здравина на текстилната материя, не дразни кожата и се вписва идеално в дизайна на продуктите.

прочети още

Позволява пълна адаптация на обувката и стелката към крака. Технология на TECNICA

прочети още

Flexible Construction - технология за гъвкава здрава конструкция

прочети още

C.A.S. Upper - първата в индустрията термично адаптируема обувка с нисък профил

прочети още

.A.S. Footbed -  висок клас анатомична стелка и ходило, изградени специално за да съответстват на уникалната форма на обувките Tecnica.

прочети още

The Ultimate Anatomical Last - анатомична форма/матрица на обувката, заедно със свода и петата.

прочети още

Protective upper и Protective from variable conditions с премиум мембрана Gore-Tex Extended Comfort в съчетание с набук са отлична комбинация за голяма водоустойчивост при добра дишаемост.

прочети още

Self Locking Lacing - иновативно решение за затягане, което съответства на анатомичната форма на крака.

прочети още

Adaptive Upper Materials Tecnica за моделите туристически трек обувки Tecnica Forge

прочети още

Perfect Fit by Tecninca - технология чрез, която са изградени моделите трекинг обувки Forge

прочети още

Виж как се докоснеш до най-силните и здрави хора в България 13-15 март, Интер Експо Център

прочети още

Adaptive Sole Design - вдъхновени от природата и предназначен за природата!  Това е основната концепция следвана при създаване на обувките на Tecnica. 

прочети още

Технология вградена в подметката на Tecniцa Origin trail shoe, целяща умекотяване ана бягането и максимална сигурност за ходилото.

прочети още

Sock construction second skin - поредната високотехнологична система използвана от разработчиците на обувките Tecnica.

прочети още

Връзки към полезни приложения на Garmin, които можете да използвате в зависимост от вашето Garmin устройство

прочети още