Message Us

Идеи за Активен туризъм във Вискяр планина, село Расник

6 юни 2017
Идеи за Активен туризъм във Вискяр планина, село Расник

Вискяр планина, село Расник

 

За Местността:

Вискяр планина се намира между градовете Перник и Брезник. Връхната точна точка на Вискяр планина е връх "Мечи камък" с надморска височина 1077 м, а достъпът до върха е лесен и възможен дори с автомобил. От върха се разгръща красива гледка към самото село Расник и "Люлин" планина, язовир Расник и в далечината гр. Брезник и възвишенията около него.  

 

Малко под най-високата точка е разположен малък параклис "Св. Св. Петър и Павел". Параклиса е изключително добре поддържан от месните жители и е винаги отворен, за онези които искат да запалят свещ и да се помолят. Района предлага и добри условия за излет и барбекю под хубава естествена сянка.

 

Планината и особено района известен като "Могилата" е емблематична за всички, които се занимават с парапланеризъм и основно за начинаещите, като предлага места за излитане с ориентация за СИ, И, ЮИ , ЮЗ- ветрове. В близост до основните места за излитане е и резервен старт, с изложение С, СЗ, който дава сигурност по отношение промяна на посоката на вятъра. Небето в района при добри условия, винаги е осеяно с колоритни парапланер крила. 

 

 

 

 

Село Расник се намира между селата Мещица и Вискяр. Разположено е в котловината на планините Бъзглав и Вискяр планина,на 767 м. н. в.
Селото има хилядолетна история,започваща още от праисторически времена.В местността "Макра", западно от Расник е открито древно праисторическо селище, което е съществувало и през античността.В района е са разкрити останките и на некропол и антично светилище.

 

 

 

 

 Съществуването на село Расник през средновековието е документирано в турските регистри от средата на XVI в. По-късно през 1576 г. селото е вписано в списъците на джелепкешаните, а във войнишките списъци от 1606 г. се среща като Хирасник. Днес от тази епоха са останали три църкви, като нито една не е в оригиналния си вид.Най-добре запазена е гробищната църква "Свети Никола", която е била разширена през Възраждането. Църквата "Свети Петър",от която са били останали само основите е вградена в храма на Вискярския манастир.

 

 

 

 

Селцето е уютно и населено с доста жители, и за ралзика от други села, много млади хора и деца. Това се дължи основно на добрите условия и близостта на селото до гр.Перник, Брезник и София, които дават работа на повечето местни. В последните години се наблюдава бурен ръст на натуралното земеделие и животновъдство, а селото разполага с добра технологична база и напълно обновено ТКЗС. 

 

 

 

 

В Расник има няколко магазина за хранителни стоки, както и 4 заведения. На площата под топлите грижи на Коце, можете да хапнете вкусна скара и да си закупите истинско мляко или млечни продукти от местните ферми. 

 

По отношение на местата за настаняване, уви няма нито един хотел или къща за гости/неясно защо/, но най-близките такива са хотел "Бърдото" в гр. Брезник или хотела на комплекс "Слаковци".

 

Селото разполага и с работеща църква, която е близо до центъра на селото и гробищния парк. 


 

 

Възможности за  активен туризъм:

Парапланеризъм:

Като любима зона за парапланеризъм, село Расник и Вискяр планина, предлагат  добри условия за летене с разлини точки на излитане спрямо метеорологичните условия и в частност посоката и силата на вятъра. Бихте могли, ако вече имате опит, да летите самостоятелно, а ако не да потърсите инструктор или да летите в тандем. В района винаги има представители на местните парапланер клубове, които ще ви предложат варианти. 

 

 

 

 

 

Байк:

За любителите на колела има множество маршрути по обособени черни пътища и с различна дължина. Най-атрактивния такъв е изкачване по черния път до връх "Мечи Камък" и последващия райд по билото на самата планина /гледките са изключително красиви/. Изхода е или обратно по същия път или през съседното село Вискяр. По - дълъг, но сравнбително равен е Маршрута през земеделските пътища до язовир Слаковци, където може да отдъхнете със студена бира, да използвате плажа и басейна и да презаредите с вкусни гозби. За препочитащите шосейно каране пътя до село Радуй, предлага около 8 км добър асфалтов път с почти никакво автомобилно движение и разнообразен релеф, идеален за 2 часова тренировка на високи обороти. Имайте предвид, че по трасето между двете села няма чешма. 

 

 

 

 

За любителите на екстремно каране, слизането от върха на могилата може да предизвика доста адреналин и скоростно каране. За целта не забравяйте добрата екипировка и мерките за сигурност. 

Интересно каране има и до съседни селца, в които гостоприемни баби, малки заведения и улични гъски, ще ви създадат добро преживяване. 

 

Трекинг:

Терените в района не са трудни от към височина и сложност, но все пак изискват подходящи обувки /за предпочитане над глезена/ и добри запаси с вода. Хубава разходка може да си направите по споменатия вече маршрут до върха и от там по билото /има пътека/ и обратно през старата занемарена, още по Живково време, хижа във Вискяр планина. Вариант е да изберете и посока към село Радуй/до там може и с кола/ и след това в полите на  Люлин планина - това всъщност е района зад софийския кв. Банкя  и бившите армейски поделения. За преминаващите по трасето от село Расник към Радуй, имайте предвид, че пътя на няколко места преминава под магистрални стълбове с много високо електричество и престоя там във облачно и грамотевично време, не е добра идея. 

 

 

 

Риболов:

Хоби рибарите могат да се посветят на любимото си занимание на малкия язовир на село Расник,  които е пригоден за спортен риболов. Също така в близост се намират язовир Слаковци, които предлага много  добри условия и голям терен, както и по-малкия язовир на комплекс "Конза", който предлага основно трофеен риболов т.е. сериозни големи риби!

 

Лов:

Района на Вискяр планина,  Расник и покрайнините на Люлин планина дават възможност и за по-лек ловен туризъм предимно на птици, а в някои райони и на дивеч, основно глигани. За целта трябва да се съобразите с ловните сезони и задължително да имате разрешение и връзка с местните ловни дружини. 

 

Интересни места за активен релакс и културен туризъм:

В близост до село Расник има няколко комплекса с басейни, предимно в гр. Брезник, като най- голямата атракция е комплекс "Конза" на около 14 км от селото. До там се стига по хубав път с кола или с колело. Комплекса разполага с атрактивен аквапарк, няколко големи басейна, доста добра картинг писта, сериозна писта за АТВ, игрище за пейнтбол, стрелба с лък, родео бик /машина/, стрелбище за въздушни оръжия, блъскащи колички, тенис на маса, стена за катерене и хубави заведения.

В комплекса можете също така да прелетите на въже - тролей или да се издигнете с парашут /чрез теглене с кола/.

Не пропускайте да съчетаете посещението до комплекса и с археологическите находки в село Гърло. Там се намира един истински различен и уникален обект, който приковава интереса на учените, археолозите и историците. Това е храм, вкопан дълбоко в земята, с формата на кладенец, с широк „купол“ открит към небето. Той носи белези на неизяснена за нашите ширини култура и архитектура. Функциите му не са напълно известни, а учените дават различни теории за неговото предназначение. 

 

 

Пътя към местността минава покрай яз. Красава, който може да използвате за ориентир. До с. Гърло се стига сравнително лесно с кола или колело, но пътят до самия храм е доста занемарен и по-труден. Никъде няма указателни табели, а  пътеките са сериозно обрасли/носете си мачете/, особено през пролетта и лятото. Местните могат да ви упътят за най-лесния път, но като цяло посоката е към язовира. 

 

Интересно е да посетите и Гигински или Черногорски Манастир "Св. Козма и Дамян". Намира  над с. Гигинци, в западна посока от гр. Перник и в близост до гр. Брезник. Разположен е в подножието на черногорския връх Китка (1118 м надморска височина), в близост до селата Гигинци (4 км), Еловдол (12 км) и Брезник (16 км). Манастира е в добро състояние и приема много гости. До него се стига по вече асфалтиран път, около 3км. от главния път. Манастира има собствена ферма и магазинче от което може да закупите натурални хранителни продукти и манастирска ракия.

В манастира се намира копие на чудотворната икона на Божията Майка „Всецарица“, която помага за изцеление при тежки болести и зависимости

Повече за манастира може да прочетете тук: http://www.pravoslavieto.com/manastiri/giginski/index.htm

 

 

Не пропускайте да посетите района, препоръчваме Ви го горещо, независимо дали летите, карате колело, бягате или просто обичате да пътувате с приятели! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Григор Димитров преряза съперника си Давид Гофен след 2.30 часа красива игра. Гришо е вече №3 в световната тенис ранглиста след блестящото си представяне на ATP в Лондон.

прочети още

Италия не е на Световно първенство по футбол за първи път от почти 60 години насам. Мачът изигран на 13 ноември 2017 между Италия и Швеция сложи край на една от най - брилянтните кариери в съвременния футбол - тази на легендата Джанлуиджи  Буфон.

прочети още

Наскоро двама наши приятели се завърнаха от щур трип до ледника Хинтертукс в Алпите. Всъщност гледчерите бяха три, а нашите момчета взеха стихийното решение да тръгнат натам след дълга вечер в столичния Магнито Пиано бар...

прочети още

Българската състезателка по ски бягане и ориентиране Антония Григорова се завърна на международната сцена. Този уикенд, 10-12 ноември 2017г., тя завоюва 32-ото място на Купата на ФИС във финландския зимен център Олос. Това бе първият й старт на ски-бегаческата арена извън страната от март 2015 г. насам.

прочети още

Обсерваторията на СУ отвори врати за дневни и нощни посещения. Всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Цени 3-7 лв.

прочети още

От 01 до 05 ноември 2017 г. в София ще се проведе 13-то издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Основан през 2005 г. от „Американска фондация за България“, най-големият български форум за студентски късометражни филми вече тринадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.

прочети още

Спасени след 5 месеца в Tихия океан - възможно ли е? Две жени ветроходци и двете им кучета бяха спасени от американската брегова охрана след 147 дни бедствие в Тихия океан!

прочети още

Той не е отшелник, въпреки че живее в самотна хижа на повече от две хиляди метра надморска височина във френските Алпи. Той не е социопат, въпреки че е решил да си осигури сам електричество, чиста храна и вода. Той е Фабрис Андре. Почти винаги леко усмихнат и замечтан.

прочети още

Важно ли е да сме активни и в хармония със заобикалящата ни среда? Един ентусиазирано ще възкликне „Да, разбира се! Много е важно!”. Друг ще свие безразлично рамене и неубедително ще измърмори  „Ами, да, важно е!”, трети мъдро ще заключи „Хм, за какво? Така и така ще се мре!”. Ти как мислиш?

прочети още

Страхотно представяне и 2-ро място на Шабана Мустафа в един от най-тежките ултрамаратони в Алпите!

прочети още

Успешно изкачване и слизане от връх Даулагири (8167м) на алпиниста Боян Петров. Върхът е десетият поред гигант в проекта му за изкачване на всички осемхилядници на планетата.

прочети още

Книгата е уникален наръчник, необходим за всеки, които обича да планира, експериментира, открива нови маршрути или просто да опресни тези, по които вече е минавал. Едно четиво, полезно винаги, когато планирате точното си движение в планината. Изключително подробно описание на маршрутите, хижите и заслоните, както и маркировка с важни разклони и ориентири.

прочети още

Независимо дали се движиш с туристическата гега, на две или на четири колела, или пък обичаш да прескачаш дървесните корени, бягайки на пресечен терен - град Трявна и околността предлага на всекиго по нещо. Кътче, замръзнало във времето.

прочети още

Уикенда се очертава предимно топъл, слънчев и приятен, а от него ни делят само няколко часа. Ако това лято си правил какво ли не, ходил си къде ли не и си мислиш, че няма с какво да те изненадаме.... Грешиш. Ето едно супер интересно и различно събитие в недотам позната планина - 13 до 15 октомври 2017 г. Фестивал на Кестена в Беласица, с. Коларово.

прочети още

Представяме ви Dj Efo - собственик на пиано бар Magnito в центъра на София и действащ DJ. Той ни разказва на чаша кафе как релаксира сред природата, където намира мотивация и сили за да бъде винаги уникален зад пулта и бара му да бъде пълен с доволни клиенти.

прочети още

Шампионът на България на дълги дистанции Шабан Мустафа в интервю на Рада Бонева за Varrio Sport. Oт Карнобат до Алпите: за бягането, планините и живота на много труд и постоянство.  

прочети още

Преди няколко дни се навършиха 85 години от изграждането на метеорологичната станция на връх Мусала. А знаете ли интересните факти около създаването и́? Прочетете историята за построената през 1932г станция на най-високия връх на Балканите.

прочети още

В добре организирнано събитие с шампионски дух и енергия, Ивет Лалова представи своята академия за деца - Ivet Lalova Sprint Academy.

прочети още

Слънцето пече. Лежиш на плажа. Жега ти е. Иска ти се да правиш нещо различно, интересно и забавно? Защо не опиташ от най-новата сърф мода? SUP - решението за лесно и достъпно водно забавление. Виж защо и ти го можеш!

прочети още

Връх Дхаулагири е част от планинска верига в Хималаите в частта, принадлежаща към Северен Непал.

прочети още

Случвало ли Ви се е да дойде събота, времето да е прекрасно, а Вие да нямате никакъв план как и къде да прекарате незабравим уикенд? Вместо да стоите вкъщи или да се “мотаете” безцелно, вижте списъка на Varrio Sport с интересни занимания, които могат да разнообразят ежедневието Ви!

прочети още

ВИЕ СТЕ ТУК е новата книга на Петър Пунчев, която под формата на разкази за реални истории прави впечатляваща обиколка през съдби, личности и дестинации от почти всички континенти. Книгата съчетава интервюта с велики световни хора на спорта, науката, музиката и духа в стил есеистика и публицистика - описани с неподправения стил на Петър Пунчев.

прочети още

Филмът на БНТ с участието на проф. дн. Христо Пимпирев отбелязва 25-годишнината от началото на Българските антрактически експедиции на Ледения континент.

прочети още

Момчета и момичета, какво ще кажете да подкрепим този български най-талантлив скиор сред музикантите и най-rock`n`roll men сред олимпийците. Да подкрепим Никола Чонгаров за бъдещите му участия и да го изстреляме на XXIII-те Олимпийски игри в Южна Корея през 2018г.

прочети още

При благоприятни метеорологични условия от площадка 39A (LC-39A) на космическия център "Кенеди" на 23 юни в 22.10 часа българско време бе изстрелян сателита BulgariaSat-1.

прочети още

Представяме Ви, първото кратко видео клипче в инициативата "Varrio Trek" . В нея ще споделяме кратки видео клипчета от интересни местности, планини и върхове, морета и океани, изобщо аутдор приключения.

прочети още

Михаил Копанов и Диан Зайков - екипажът от изключително добри и оптни ветроходци - са добре и в безопасност след като канадски екипаж успя да им окаже помощ. За огромно съжаление морската фурия, разразила се по времето на ветроходната регата OSTAR & TWOSTAR, потопи българската лодка "Фурия". 

прочети още

Нашите клиенти - това е най-ценния ресурс на Varrio Sport. За вас - нашите клиенти ние правим възможното и невъзможното. Защото винаги една сбъдната детска мечта, една голяма детска усмивка, означава много повече от всяко друго признание. Благодарим Ви.

прочети още

Дали храната за рибки е вкусна с кисело мляко, така като мюсли? И вече ще е прекалено, ако днес поискам да ми купиш и делфин, нали? Колко конски и колко слонски сили е колата ни? Извънземните могат ли да рисуват? Това са само малка част от въпросите, на които всяко дете търси отговор, принцеса Точица също. „Приключенията на принцеса Точица“ е приказка за едно малко момиченце с невероятно въображение и чувство за хумор, което не спира да задава въпроси.

прочети още

В китното селце Расник, в подножието на Вискяр планина, на 3 и 4 юни се проведе съзтезанието "2017 Pernik Open - Парапланеризъм - Целно Кацане"

прочети още

Атанас Скатов и Килиан Жорнет Рекорди. Сезон Еверест 2017 се оказва, като малко лодка в бурно море, заливан от ежедневни радости, недостижими досега рекорди, но и тежки драми за загиналите и техните семейства. Колко много може да даде един изкачен връх и колко може да отнеме, само за 30-на дни.... Вижте детаили

прочети още

9 от най-УДИВИТЕЛНИТЕ фото колажа на Adrian Sommeling. Истинска наслада за сетивата е да се гледат шедьоврите, които Adrian разработва чрез професионални фото сесии и Photoshop миксиране

прочети още

ДОБРИ НОВИНИ - 7:35ч. българско време. Наско вече е в лагер IV и е изпратил съобщение, чрез сателитната тракинг система: "Pristignahme v lagera. Vsichko e nared! "

прочети още

Varrio Sport - All Seasons Outdoor ще подкрепи инициативата Wing for Life World Run 2017. Прочетете повече за единственото по рода си състезание, в което финалната линия преследва бегачите, а не обратно!

прочети още

Атанас Скатов даде ход на експедиция Еверест ( 8848м.) - Лхотце ( 8516м.) 2017, част от проекта "Скоростно изкачване на 14-​те върха над 8 000 метра без консумация на храна от животински произход“. Имаме изричното съгласие на Наско, Varrio Sport да отразява хода на неговата експедиция и да публикува части от новия дневник. Успех Наско, ние сме с теб!

прочети още

Спoдeли с нас един уникален полет над ски зона Банско с доста смайващи акробатики. Полета е изпълнен от нашия добър приятел и щура глава Иван Пашкулев, след прекъсване от година и половина

прочети още

На 18 и 19 март на платото на Витоша се проведе Сноукайт Фест 2017 - събитие изпълнено с много слънце /поне в събота/, силен вятър и планина, изпъстрена с хвърчила. Вижте повече във видео материала от събитието.

прочети още

Добра новина за всички фенове на един от най-атрактивните и красиви спортове Кайтсърф - сърф училище Tortuga вече е сертифициран член на най-голямата свтовна кайт организация IKO и така България вече присъства сред най-големите в спорта.

прочети още

Vitosha Snowkite Fest 2017 - 18 и 19 Март 2017, Платото на Витоша - едно събитие, което НЕ трябва да пропускате. Планина, вятър слънце, хвърчила и хубави хора, това са само част от причините очакваме това събитие. Елате и вие

прочети още

"За тази световна титла мечтая още от дете. От първия ден, в който съм се качил на ски." - Станимир Беломъжев

прочети още

След страхотните новини от представянето на Симеон и Валери на кръговете от Freeride World Tour сега е време за фрирайд на българска сцена. За 4-та поредна година Пирин става домакин на фрирайд сесия за приятели - Дончо Кани! От 7-10 Април склоновете на Дончовите Kараули и хижа Вихрен те очакват!

прочети още

Открий най-невероятните катерачни маршрути, заснети в спиращи дъха 360° снимки и видеа. Благодарение на приложението на Mammut всеки може да "погледне през очите" на шерпите, които се катерят към покрива на света - връх Еверест.

прочети още

В кратък видео клип La Sportiva обяснява какво прави бягането по планински пътеки толкова специално.

прочети още

Как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката? Какво не знаем за екстремните спортове и как те вдъхновяват децата за нови знания и умения? 7-9 октомври, Музейко

прочети още

Ето какво споделиха приятелите от Вятър и Вода за екстремното плаване с ветроходни лодки в Средиземно море. Екипът на varriosport.bg имаше честта да бъде част от екипажа.

прочети още

"Като един предимно самотно катерещ височинен алпинист, всичко което искам да сложа в раницата го претеглям и преценявам поне по три пъти - дали наистина ми трябва или не. Екшън-камерите са супер изкушение, защото са по-леки, защото новите модели все повече се доближават като електроника до нормалните турбосапунерки и защото гладът за качествено видео става все по-голям."

прочети още

Презентация на новите модели моторни шейни Ski-Doo , линия 2017.

прочети още

Един откровен разказ за предизвикателството да поставиш рекорд на Гинес. Колко е трудно да поставиш световен рекорд, да се пребориш със страховете си и да предизвикаш собствените си възможности? Колко време и усилия коства да превърнеш едно хоби и една мечта в уникален план, който да те впише в историята на Гинес? Вижте сами разказа на две момчета, които вече 9 години са част от тази история!

прочети още