Message Us

Боян Петров за GARMIN VIRB XE

7 май 2016
Боян Петров за GARMIN VIRB XE

Боян Петров с хималайски тест на GARMIN VIRB XE екшън камера

 

Боян Петров

 

Като един предимно самотно катерещ височинен алпинист, всичко което искам да сложа в раницата го претеглям и преценявам поне по три пъти дали наистина ми трябва или не. Екшън-камерите са супер изкушение, защото са по-леки, защото новите модели все повече се доближават като електроника до нормалните турбосапунерки и защото гладът за качествено видео става все по-голям.

 

По време на експедициите ми в Хималаите и Каракорум през 2014 г. снимах движението си по трекингите с GoPro Hero 3+ Black. Като един дългогодишен фотодокументалист ми трябваше не малко време, за да превключа от статиката на снимките в динамиката на видеото. За пет месеца в планините, заедно с кадрите от една нормална компакт-камера, заснех достатъчно суров материал, от който успяхме да сглобим един доста приличен 80 минутен филм- „3х8000“.

 

Докато планирах следващите експедиции ясно осъзнах, че ако искам да съм в крак със съвременното приключенско кино, без хубава екшън камера не може и не трябва да се ходи на експедиция. Там се случват какви ли не неща, които е грехота да не запечаташ. Повечето са бавни, статични и предвидими. Имаш достатъчно време, за да извадиш камера, да се позиционираш, да кадрираш, да фокусираш и спокойно да снимаш достатъчна дължина. Има обаче и много бързи, внезапни и супер неочаквани моменти, в които освен бърза ръка ти трябва и бърза камера, която зацепва най-много до 2-3 секунди след натискане на копчето. Това е нишата на екшън-камерите.

 

Пазарът на тези камери се развива главоломно през последните 4-5 години. Компаниите вадят все по-добри модели, с все по-добра оптика, електроника, кейсове и закрепвания. Конкуренцията е добре дошла за нас и вече имаме поне няколко налични варианта в магазините за екипировка и електроника.

 

 
 
 

 

 

Приех с интерес предложението на Garmin България да тествам топ моделът им, екшън камерата VIRB XEПреди да започна ще уточня, че не карам downhill колело, не летя, не гмуркам, не пускам реки, не тичам в парка и рядко карам ски. Тренирам на стръмни баири и катеря нависоко и далече. Многобройни тестове с камерата направих по време на тренировки в България и по време на експедиция „Манаслу 2015“ в Хималаите, като част от проекта 2х8000х2015.

 

Кутията. Стандартно разопаковаш кутията и вътре намираш всичко необходимо. Може да заредиш батерията, веднага да излезеш навън и да започнеш да снимаш. Въпреки, че имат собствена, много надеждна и бърза система за крепеж върху гладки и извити повърхности (налични са също и Cycling Bundle и Auto Racing Bundle вариант), Garmin не са се извратили и са оставили възможността за ползване на същите крепежи, с които се ползват GoPro камерите (т.е. не ти се налага да купуваш всичко отново).

 

Технически характеристики. И двата нови модела (Virb Х и Virb ХЕ) тежат по 151 грама, работят с microSD карта до 128 GB, имат мощна 980mAh литиево-полимерна батерия, 12,4 МР 1/2.3″ CMOS видеосензор, 12 МР и 7 МР резолюции за снимки, слот за антифог пластинка, вградени GPS, скоростомер, барометричен алтиметър, ANT+ сензорна съвместимост (т.е. свързват се автоматично с външни термометър и пулс-метър), водоустойчивост до 50 метра, автоориентация и цифрова стабилизация на картината, опция за снимки в условия с малко светлина, коректор на дисторцията, Bluetooth и Wi-Fi свързване. Видеоекран няма, но и двата модела се свързват безпроблемно със смартфон или таблет за превю на прясно заснето видео.

 

Разликите между Virb ХЕ и Virb Х са само във видео възможностите на двата модела. ХЕ снима 1080p HD video с 60, 50, 48, 30, 25, 24 кадъра в секунда (Х само в 25 и 30 fps) и 480p (slow motion video) с 240 кадъра в секунда (Х само със 120 fps).

 

 

DSCN9873

 

Предимства за отбелязване. 

 • Голям бутон за автоматично включване, който запалва видео заснемането около 3 секунди след като си го натиснал. Супер удобен за включване и изключване дори и с голяма ръкавица.

 

  

DSCN9670

 

 • Това, което ме касае пряко и се убедих, че отговаря на истината е широкия температурен диапазон, в който работи камерата- от минус 20° до плюс 45°C. Въпреки, че държа камерите си във вътрешния джоб на пухенката, при заредени батерии GoPro Hero 3+ не се включва въобще при минус 10°C, докато Virb ХЕ запалва и при минус 20°C навън.

 

  

 DSCN9621

 

 • Видео тайм-лапс режимът на Virb ХЕ е уникално добре балансиран. Задаваш лапсове от 0,5 до 60 секунди или избираш custom и задаваш колкото прецениш. Същите лапсове може да се правят и във фото-режим, като в режим Ext. Timelapse може да зададеш дори часове, като между отделните снимки камерата се изключва автоматично.

 

  

 

 

 • Ако си фен на Garmin и имаш часовник от серията Fenix/Tactix, получаваш и възможността да управляваш Virb камерата от часовника. Без допълнително дистанционно, може да стартираш видеозапис, снимка или менюто с настройките. Това е супер удобство за пълен контрол, когато камерата седи на каската или е на статив някъде около теб.

 

DSCN9815

 

 • Супер отличителна черта за разлика от всички останали екшън-камери е G-Metrix функцията. В отделна от DCIM папка се събират данните отGPS-a, външния термометър и пулсомер. Можеш да ги разглеждаш в BaseCamp или да ги виждаш в менюто на видеопрограмата Virb Edit.

 

 

 • Virb Edit e безплатна програма на Garmin за бързо сглобяване на видеа, която освен стандартните неща може да миксира данните от G-Metrix папката и така да дава едно ново измерение на любителските клипчета и професионалните видеа.

 

 

 

  

 

DSCN9938

 

 • Корпусът е много издръжлив и понася големи падания и търкаляния. Часове наред по време на катерене носех камерата закачена на инвентарника на седалката и въпреки, че често го удрях и ожулвах, камерата не пострада ни най-малко.

 

 

 

 

DSCN9645

 

 • При зареждане на батерията не се налага да отваряш кейса. Включването на контакта е супер стабилно (ясно се чува „щрак“) и дори ако се возиш в джип няма никаква опасност от самоизключване. Зарядът на батерията е доста бърз, но интересно когато го зареждаш не от лаптоп, няма индикация докъде се е заредила.

 

След 6 месеца активно ползване, аз свикнах с Virb ХЕ и ще продължа да я взимам по експедициите, които ми предстоят през 2016-та. Просто ми е удобна защото има:

 

 • Здрав кейс;
 • Лесно и интуитивно управление;
 • Бърз старт и възможност за управление от часовник;
 • Супер видео възможности;
 • Страхотен тайм-лапс;
 • Отлични снимки;
 • G-Metrix възможностите за свързване с външни сензори;
 • Яка батерия.

 

Всяка камера си има силни и слаби страни. Със сигурност в борбата си за нови клиенти, водещите производители ще продължават редовно да изкарват все по-нови модели, ще се стараят да отстраняват забелязаните бъгове и грешки, ще вкарват все повече иновации. От нас остава само да измисляме нови цели, нови върхове, нови приключения, нови щури идеи!

 

Един откровен разказ за предизвикателството да поставиш рекорд на Гинес. Колко е трудно да поставиш световен рекорд, да се пребориш със страховете си и да предизвикаш собствените си възможности? Колко време и усилия коства да превърнеш едно хоби и една мечта в уникален план, който да те впише в историята на Гинес? Вижте сами разказа на две момчета, които вече 9 години са част от тази история!

прочети още

За какво се сещате първосигнално, когато чуете “български олимпийски успехи”? За Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Ивет Лалова? Да, но не само! Вижте повече за Олимпийските постижения на българските деца и как Президентът Румен Радев поздрави Олимпийците ни, донесли цели 95 медала за 2017г.

прочети още

1 декември е Денят на Антарктида, като през 2017 г. честваме 58 години от подписването на Антарктическия договор. Проф. дн. Пимпирев ще представи новата си книга "Антарктида - Студеният юг"

прочети още

Григор Димитров преряза съперника си Давид Гофен след 2.30 часа красива игра. Гришо е вече №3 в световната тенис ранглиста след блестящото си представяне на ATP в Лондон.

прочети още

Италия не е на Световно първенство по футбол за първи път от почти 60 години насам. Мачът изигран на 13 ноември 2017 между Италия и Швеция сложи край на една от най - брилянтните кариери в съвременния футбол - тази на легендата Джанлуиджи  Буфон.

прочети още

Наскоро двама наши приятели се завърнаха от щур трип до ледника Хинтертукс в Алпите. Всъщност гледчерите бяха три, а нашите момчета взеха стихийното решение да тръгнат натам след дълга вечер в столичния Магнито Пиано бар...

прочети още

Българската състезателка по ски бягане и ориентиране Антония Григорова се завърна на международната сцена. Този уикенд, 10-12 ноември 2017г., тя завоюва 32-ото място на Купата на ФИС във финландския зимен център Олос. Това бе първият й старт на ски-бегаческата арена извън страната от март 2015 г. насам.

прочети още

Обсерваторията на СУ отвори врати за дневни и нощни посещения. Всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Цени 3-7 лв.

прочети още

От 01 до 05 ноември 2017 г. в София ще се проведе 13-то издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Основан през 2005 г. от „Американска фондация за България“, най-големият български форум за студентски късометражни филми вече тринадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.

прочети още

Спасени след 5 месеца в Tихия океан - възможно ли е? Две жени ветроходци и двете им кучета бяха спасени от американската брегова охрана след 147 дни бедствие в Тихия океан!

прочети още

Той не е отшелник, въпреки че живее в самотна хижа на повече от две хиляди метра надморска височина във френските Алпи. Той не е социопат, въпреки че е решил да си осигури сам електричество, чиста храна и вода. Той е Фабрис Андре. Почти винаги леко усмихнат и замечтан.

прочети още

Важно ли е да сме активни и в хармония със заобикалящата ни среда? Един ентусиазирано ще възкликне „Да, разбира се! Много е важно!”. Друг ще свие безразлично рамене и неубедително ще измърмори  „Ами, да, важно е!”, трети мъдро ще заключи „Хм, за какво? Така и така ще се мре!”. Ти как мислиш?

прочети още

Страхотно представяне и 2-ро място на Шабана Мустафа в един от най-тежките ултрамаратони в Алпите!

прочети още

Успешно изкачване и слизане от връх Даулагири (8167м) на алпиниста Боян Петров. Върхът е десетият поред гигант в проекта му за изкачване на всички осемхилядници на планетата.

прочети още

Книгата е уникален наръчник, необходим за всеки, които обича да планира, експериментира, открива нови маршрути или просто да опресни тези, по които вече е минавал. Едно четиво, полезно винаги, когато планирате точното си движение в планината. Изключително подробно описание на маршрутите, хижите и заслоните, както и маркировка с важни разклони и ориентири.

прочети още

Независимо дали се движиш с туристическата гега, на две или на четири колела, или пък обичаш да прескачаш дървесните корени, бягайки на пресечен терен - град Трявна и околността предлага на всекиго по нещо. Кътче, замръзнало във времето.

прочети още

Уикенда се очертава предимно топъл, слънчев и приятен, а от него ни делят само няколко часа. Ако това лято си правил какво ли не, ходил си къде ли не и си мислиш, че няма с какво да те изненадаме.... Грешиш. Ето едно супер интересно и различно събитие в недотам позната планина - 13 до 15 октомври 2017 г. Фестивал на Кестена в Беласица, с. Коларово.

прочети още

Представяме ви Dj Efo - собственик на пиано бар Magnito в центъра на София и действащ DJ. Той ни разказва на чаша кафе как релаксира сред природата, където намира мотивация и сили за да бъде винаги уникален зад пулта и бара му да бъде пълен с доволни клиенти.

прочети още

Шампионът на България на дълги дистанции Шабан Мустафа в интервю на Рада Бонева за Varrio Sport. Oт Карнобат до Алпите: за бягането, планините и живота на много труд и постоянство.  

прочети още

Преди няколко дни се навършиха 85 години от изграждането на метеорологичната станция на връх Мусала. А знаете ли интересните факти около създаването и́? Прочетете историята за построената през 1932г станция на най-високия връх на Балканите.

прочети още

В добре организирнано събитие с шампионски дух и енергия, Ивет Лалова представи своята академия за деца - Ivet Lalova Sprint Academy.

прочети още

Слънцето пече. Лежиш на плажа. Жега ти е. Иска ти се да правиш нещо различно, интересно и забавно? Защо не опиташ от най-новата сърф мода? SUP - решението за лесно и достъпно водно забавление. Виж защо и ти го можеш!

прочети още

Връх Дхаулагири е част от планинска верига в Хималаите в частта, принадлежаща към Северен Непал.

прочети още

Случвало ли Ви се е да дойде събота, времето да е прекрасно, а Вие да нямате никакъв план как и къде да прекарате незабравим уикенд? Вместо да стоите вкъщи или да се “мотаете” безцелно, вижте списъка на Varrio Sport с интересни занимания, които могат да разнообразят ежедневието Ви!

прочети още

ВИЕ СТЕ ТУК е новата книга на Петър Пунчев, която под формата на разкази за реални истории прави впечатляваща обиколка през съдби, личности и дестинации от почти всички континенти. Книгата съчетава интервюта с велики световни хора на спорта, науката, музиката и духа в стил есеистика и публицистика - описани с неподправения стил на Петър Пунчев.

прочети още

Филмът на БНТ с участието на проф. дн. Христо Пимпирев отбелязва 25-годишнината от началото на Българските антрактически експедиции на Ледения континент.

прочети още

Момчета и момичета, какво ще кажете да подкрепим този български най-талантлив скиор сред музикантите и най-rock`n`roll men сред олимпийците. Да подкрепим Никола Чонгаров за бъдещите му участия и да го изстреляме на XXIII-те Олимпийски игри в Южна Корея през 2018г.

прочети още

При благоприятни метеорологични условия от площадка 39A (LC-39A) на космическия център "Кенеди" на 23 юни в 22.10 часа българско време бе изстрелян сателита BulgariaSat-1.

прочети още

Представяме Ви, първото кратко видео клипче в инициативата "Varrio Trek" . В нея ще споделяме кратки видео клипчета от интересни местности, планини и върхове, морета и океани, изобщо аутдор приключения.

прочети още

Михаил Копанов и Диан Зайков - екипажът от изключително добри и оптни ветроходци - са добре и в безопасност след като канадски екипаж успя да им окаже помощ. За огромно съжаление морската фурия, разразила се по времето на ветроходната регата OSTAR & TWOSTAR, потопи българската лодка "Фурия". 

прочети още

Нашите клиенти - това е най-ценния ресурс на Varrio Sport. За вас - нашите клиенти ние правим възможното и невъзможното. Защото винаги една сбъдната детска мечта, една голяма детска усмивка, означава много повече от всяко друго признание. Благодарим Ви.

прочети още

Дали храната за рибки е вкусна с кисело мляко, така като мюсли? И вече ще е прекалено, ако днес поискам да ми купиш и делфин, нали? Колко конски и колко слонски сили е колата ни? Извънземните могат ли да рисуват? Това са само малка част от въпросите, на които всяко дете търси отговор, принцеса Точица също. „Приключенията на принцеса Точица“ е приказка за едно малко момиченце с невероятно въображение и чувство за хумор, което не спира да задава въпроси.

прочети още

В китното селце Расник, в подножието на Вискяр планина, на 3 и 4 юни се проведе съзтезанието "2017 Pernik Open - Парапланеризъм - Целно Кацане"

прочети още

Представяме Ви един интересен и красив район в близост до гр. София, в който може да прекарате активен ден сред красива природа и интересни метсности.

прочети още

Атанас Скатов и Килиан Жорнет Рекорди. Сезон Еверест 2017 се оказва, като малко лодка в бурно море, заливан от ежедневни радости, недостижими досега рекорди, но и тежки драми за загиналите и техните семейства. Колко много може да даде един изкачен връх и колко може да отнеме, само за 30-на дни.... Вижте детаили

прочети още

9 от най-УДИВИТЕЛНИТЕ фото колажа на Adrian Sommeling. Истинска наслада за сетивата е да се гледат шедьоврите, които Adrian разработва чрез професионални фото сесии и Photoshop миксиране

прочети още

ДОБРИ НОВИНИ - 7:35ч. българско време. Наско вече е в лагер IV и е изпратил съобщение, чрез сателитната тракинг система: "Pristignahme v lagera. Vsichko e nared! "

прочети още

Varrio Sport - All Seasons Outdoor ще подкрепи инициативата Wing for Life World Run 2017. Прочетете повече за единственото по рода си състезание, в което финалната линия преследва бегачите, а не обратно!

прочети още

Атанас Скатов даде ход на експедиция Еверест ( 8848м.) - Лхотце ( 8516м.) 2017, част от проекта "Скоростно изкачване на 14-​те върха над 8 000 метра без консумация на храна от животински произход“. Имаме изричното съгласие на Наско, Varrio Sport да отразява хода на неговата експедиция и да публикува части от новия дневник. Успех Наско, ние сме с теб!

прочети още

Спoдeли с нас един уникален полет над ски зона Банско с доста смайващи акробатики. Полета е изпълнен от нашия добър приятел и щура глава Иван Пашкулев, след прекъсване от година и половина

прочети още

На 18 и 19 март на платото на Витоша се проведе Сноукайт Фест 2017 - събитие изпълнено с много слънце /поне в събота/, силен вятър и планина, изпъстрена с хвърчила. Вижте повече във видео материала от събитието.

прочети още

Добра новина за всички фенове на един от най-атрактивните и красиви спортове Кайтсърф - сърф училище Tortuga вече е сертифициран член на най-голямата свтовна кайт организация IKO и така България вече присъства сред най-големите в спорта.

прочети още

Vitosha Snowkite Fest 2017 - 18 и 19 Март 2017, Платото на Витоша - едно събитие, което НЕ трябва да пропускате. Планина, вятър слънце, хвърчила и хубави хора, това са само част от причините очакваме това събитие. Елате и вие

прочети още

"За тази световна титла мечтая още от дете. От първия ден, в който съм се качил на ски." - Станимир Беломъжев

прочети още

След страхотните новини от представянето на Симеон и Валери на кръговете от Freeride World Tour сега е време за фрирайд на българска сцена. За 4-та поредна година Пирин става домакин на фрирайд сесия за приятели - Дончо Кани! От 7-10 Април склоновете на Дончовите Kараули и хижа Вихрен те очакват!

прочети още

Открий най-невероятните катерачни маршрути, заснети в спиращи дъха 360° снимки и видеа. Благодарение на приложението на Mammut всеки може да "погледне през очите" на шерпите, които се катерят към покрива на света - връх Еверест.

прочети още

В кратък видео клип La Sportiva обяснява какво прави бягането по планински пътеки толкова специално.

прочети още

Как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката? Какво не знаем за екстремните спортове и как те вдъхновяват децата за нови знания и умения? 7-9 октомври, Музейко

прочети още

Ето какво споделиха приятелите от Вятър и Вода за екстремното плаване с ветроходни лодки в Средиземно море. Екипът на varriosport.bg имаше честта да бъде част от екипажа.

прочети още

Презентация на новите модели моторни шейни Ski-Doo , линия 2017.

прочети още

Мембраната SIBERIUM 2L е високотехнологичен материал, предназначен за производствто на разнообразни спортни, работни и ежедневни облекла и обувки, осигуряващи високо ниво на водоустойчивост и "дишане" на метерията.

прочети още