Реакция и първа помощ при ухапване от змия? Как да го избегнем?

Реакция и първа помощ при ухапване от змия? Как да го избегнем?
18 юни 2020

Времето упорито се затопля, пролетта и лятото вече замъгляват мислите ни с мечтани планове за върхове, преходи, излети, къмпинг и изобщо усмихнати мигове навън, сред природата. След дълъг застой заради ситуацията с Covid 19, вече ни е време да "изпълзим" от домовете си и да атакуваме родните планини, море, реки и язовири.

 

           

Освен на нас обаче, топлото и леко влажно време е любимо и на влечуги, които обичат да се спотайват в храстите, тревите, около камъни и водоизточници.

 

           

За мнозина от нас срещата със змия е равносилна на филм на ужасите и предизвиква паника и реакции, които не винаги са най-правилните. Човек без необходимата подготовка реагира първосигнално, като гледа да отдалечи или отстрани опасността от себе си, но това помага ли?

 

Тъй като срещата с някои видове змии в нашата природа е възможна, решихме да съберем всичко най-важно, което трябва да знаете за това как да реагирате при среща със змия, къде може да ги срещнете, как да ги разпознаете, както и да ви научим как да реагирате и окажете помощ при вече случило се ухапване от змия.

 

Преди всичко обаче, нека се успокоим и кажем, че змиите са не особено приятни на вид същества, но не са агресивни и те също, както и повечето животни, не желаят и избягват срещата с хора, освен това имат своята много важна роля в природата.

 

Според статистиката - 8 от 10 ухапвания са „сухи” – т.е. змията не пуска отвора, а хапе само с цел сплашване. Отровата е ценно оръжие за оцеляването и прехраната на змията и тя резонно пести „куршумите си“

 

 

 

 

Какво трябва да знаем за змиите в България?

 

 

Змията обикновено се асоциира с отрова и смърт, но това е погрешно разбиране. От около 2600 вида змии в световен мащаб, само 400 са отровни. За наше щастие живеем в страна с изключително балансирана и красива природа, лишена от крайности. В нашия умерен климат няма твърде опасни хищници, влечуги и други създания, каквито можем да намерим в джунглите, в Африка, Азия или Нова Зеландия. Твърде опасните и мега отровни змии убийци, които познаваме от истории, книги, Nat Geo и Discovery са далеч от нас и не се срещат в нашите планини, плажове и гори. 

 

            В България познатите отровни видове са 6:

            - Пепелянка

            - Усойница

            - Остромуцунестата усойница

            - Каменарката

            - Котешка змия

            - Вдлъбнаточелият смок.

 

Каменарката вече почти не се среща в България и се смята, че е изместена от популацията на пепелянката. При последните две отровните зъби се намират навътре в устата и с тях могат да ухапят само дребни животни като гущери, които са основната храна на тези два вида или мишки. Реално котешката змия и вдлъбнаточелият смок не са опасни за човека.

 

 

 

 

Как да познаем най-отровните и често срещани змии в България?

 

 

Пепелянката (Vipera ammodytes) е най-широко разпространената от нашите отровни змии. Достига на дължина до 80-85 cm, изключително рядко и повече. На цвят е бежово до светлокафява (пепелява) с тъмна зигзаговидна ивица по гърба. На върха на предносните щитчета има специфичен израстък (рогче), по което много лесно се разпознава. Макар и много рядко, се срещат и безроги пепелянки.

 

У нас са разпространени два вида пепелянка - типичен, или номинатен подвид (V. аmmodytes ammоdytes) и средиземноморски вид (V.а. meridionalis). Първият е с оранжево оцветяване на долната повърхност на върха опашката, а вторият  със светлозелено до жълтеникаво-зелено. Пепелянката е топлолюбива змия - среща се до 800-1000 m надморска височина (рядко по-високо) по открити, каменисти, припечни места, обрасли с храсталаци и обикновено с достатъчно подземни дупки за укрития. Храни се главно с гризачи. През зимата изпада в летаргия и прекарва ниските температури в подземни укрития, често по много индивиди заедно.

 

Пепелянката се смята за един от опасните видове отровни змии заради силната си отрова и дългите си, до 13мм, зъби. Тя обаче хапе само при самоотбрана (при неволно настъпване, при опит за улавяне) и не е агресивен вид.

 

Пепелянките, срещани в България се смятат за не особено отровни и дори и без противоотрова, често симптомите не са тежки и отшумяват за ден-два.

 

 

 

Усойницата (Vipera berus) е отровната змия с най-широко разпространение в Европа. Среща се от Средиземноморието до Полярния кръг, а отделни индивиди са намирани даже зад Полярния кръг. Тя е най-студоустойчивата змия на земята.

 

В българските планини Рила, Пирин, Витоша, Стара планина,Родопи, Осоговска планина и други, често се среща до 2500 м.н.в. (в Рила е намирана на 2700 m). Достига на дължина до 70-80 cm. На цвят е сива до кафеникаво-сива, с характерни ромбовидни тъмни петна по гърба, по които лесно се познава.

 

У нас се срещат номинатният подвид (Vipera berus berus) и т.нар. "босненски" подвид (V. b. bosniensis), а в Стара планина и Пирин - една форма на усойница с лъскавочерен цвят, на която някои зоолози дават статут на подвид (V. b. prester).

 

 Усойницата се среща у нас главно в планините над 700-800 м.н.в., но отделни индивиди са намирани и по-ниско. Храни се главно с дребни гризачи, а малките змийчета - и с насекоми и червеи.

 

При среща с човек винаги се опитва да избяга, а при невъзможност да ce скрие заема отбранителна поза. Хапе само при самоотбрана (при настъпване, опит за улавяне и др.). Въпреки, че отровата и е силно токсична, усойницата инжектира много малко количество отрова, поради което рядко може да е смъртоносно.

 

При ухапване от усойница се усеща мигновена много силна болка, съпроводена с подуване и изтръпване, което се появява до 30 мин. До 24 чака болката и подуването могат да се разпространят по целия крайник или тяло. Често се наблюдават и системни симптоми като гадене, повръщане, коремни болки, треска, потене, дори загуба на съзнание. В тежки случаи може да се стигне и до сърдечна недостатъчност.

 

Добите новини са, че съществуват над 8 вида противоотрови, а описаните симптоми рядко се задържат за повече от 48 часа.

 

 

 

 

Как действа змийската отрова? /да опознаем оръжието им/

 

Змийската отрова често е предназначена за определен вид плячка, а функциите ѝ за самозащита са от второстепенно значение. Отровата, както и останалите слюнчени секрети, играе роля в храносмилането, като поставя началото на разлагането на храната на разтворими съединения и улеснява същинското храносмилане.  Основата цел на отровата е да неутрализира и парализира съпротивата и движенията на плячката.

 

Змийските отрови са сложни смеси от протеини и се образуват и съхраняват в специални жлези в задната част на главата. При всички отровни змии тези жлези се изливат през канали в набраздени или кухи зъби от горната челюст. Обикновено отровата е смес от невротоксини, въздействащи на нервната система, хемотоксини, въздействащи на кръвоносната система, цитотоксини и много други токсини, които действат на тялото по различни начини.

 

 

Отровните змии, които използват хемотоксини, обикновено са с предно разположени отровни зъби, което им позволява по-лесно да инжектират своята отрова в кръвоносната система на своите жертви.

 

Например кобрите, мамбите, кораловите змии и крайтовете имат кухи предни отровни зъби, но за разлика от усойниците не могат да ги изнасят напред и да кълват жертвата си, а трябва наистина да я захапят силно. Плюешата кобра може да изстреля отровата към очите на разстояние до 2.5 метра, с което да предизвика тежък контактен конюнктивит с временни или постоянни поражения на зрението. За щастие тези видове змии не се срещат в нашите планини и като цяло в климатичната ни зона.

 

 

 

 

Какви са симптомите при ухапване от змия?

 

Местни признаци на ухапването - на мястото на ухапването се различават ясно две точки на разстояние 0,5 до 1 см. В рамките на 10-15 минути засегнатият участък придобива червен до синьо-лилав цвят, който може да премине и в черен (сигнал за започнал некротичен процес). Кожата е топла при допир и с изразен оток.

 

 

Общи признаци - още в първите минути след ухапването настъпва общо неразположение със световъртеж, главоболие, неспокойство и напрегнатост, сухота в устата и гадене, По-късно се появяват повръщане, постепенно засилващ се задух и мускулни гърчове. Пулсът е учестен, мек и трудно опипващ се като израз на значително пониженото кръвно налягане. При тежки случаи, половин до един час след ухапването настъпва картината на типичен шок, който може да доведе и до смърт.

 

Особено опасни са ухапванията за малките деца, за хората в напреднала възраст със странични заболявания и за страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Опасни за живота са и ухапванията в областта на шията и главата, на гръдния кош, както и тези ухапвания, при които отровата е проникнала директно в някой повърхностен кръвоносен съд, поради безпрепятственото и бързо разпространение в организма.

 

Ухапването от пепелянка или усойница на домашния ни любимец често може да приключи фатално, тъй като отровата действа много силно при животни, които са със значително по-малко тегло и обем от човешкия организъм. Инжектираната доза е толкова по-смъртоносна , колко по-малко е животното.

 

 

 

  

Превенция – винаги е най-добре да избегнем опасността преди да се я появила

 

Подготовка и информация - като всяко добре обмислено и планирано приключение и тук е важно да се запознаем добре с наличната информация и риска от змийско ухапване в района, който планираме да посетим за да знам какви видове има и къде потенциално можем да ги срещнем. Най-добрата превенция е да избегнем срещата с отровни змии.

 

Затова предвидете евентуална тяхна поява по каменисти райони, места с припек, храсти и треви. Движете се основно по маркирани и утъпкани пътеки с добра видимост в краката, а ако избирате място за бивакуване или кратък релакс намерете сравнително чисто от висока растителност място в добра видимост на 5-6 метра в диаметър или възможно най-големия камък  ако сте в каменист район. Избягвайте сядане в долната част на камъни и бъдете внимателни около цепки и пукнатини.

 

При катерачите е особено важно да познават скалния район и да са наблюдателни около местата на които се захващат, често в подони отвори гнездят влечуги или други същества. 

 

 

 Как да се движим - добра превантивна практика е при движение или преди сядане/лягане да бъдем шумни, да стъпваме тежко и с набиване или да разлистим с щека или пръчка близките високи треви. Целта е ако там има скрита змия тя да се отдалечи. Както вече споменахме змиите не търсят контакт с човека и не са агресивни, при всеки шум или вибрация те биха избягали.

 

Тук е редно да кажем и нещо много важно – не пейте песнички и не подсвирквайте – змиите няма да чуят тези звуци. Като влечуги, змиите нямат явно изградени слухови органи от външната страна на кожата. Въпреки това те не са глухи!!!

 

Имат система, около черепа, която позволява приемането за нискочестотни звуци, както и вибрации или леки движения. Ето защо набиването с крак /създава вибрации/, ударите с щека или пръчка са по-ефективно отколкото подсвиркването на любимата ни песен.

 

 

Облекло - носенето на дълги панталони, плътни чорапи и високи обувки винаги дават сигурност и предотвратяват инциденти. Змиите в България са малки и обикновено ухапванията са в ниската зона на краката около и под глезена, понякога и малко над него.

 

Ето защо високите обувки си остават най-значимата част от безопасната екипировка, особено ако планирате ходене през влажни и тревисти райони без добра видимост.  Добре е обувките да са от здрава и плътна материя, която дори и да не спре ухапването най-вероятно няма да допусне отровата да достигне до тялото ни.

 

 

 

 

 

 

 

При ходене по терен с нарушена видимост към краката използваме щеки или пръчка за проучване на терена и растителността, а ако работим или опипваме с ръце без добра видимост е задължително да сме с ръкавици.

 

Да ходим боси в планината, около реката и по камъните е много приятно за сетивата ни, но не е препоръчително не само заради риска от ухапване от змия, но и заради възможност за нараняване, порязване и т.н. дребни на вид щети, но водещи до невъзможност да продължим по пътя си. 

 

 

 

Правилната реакция ако видим змия - при среща със змия трябва да се отдалечим бавно от мястото, без да извършваме резки движения, да крещим, ревем или припадаме от страх. В много случаи хората биват ухапани при опит да убият змията или приближавайки се да я разгледат или да си направят селфи с нея…

 

Избягваме да доближаваме активни или привидно мъртво змии, не винаги змия, изглеждаща като умряла е такава. Някои видове при залез слънце и загуба на температура, губят рефлекси и бързина и могат да лежат на пътя като мъртви, но да не са такива.

 

 

 

Превенция при бивакуване  - проверяваме екипировката си преди употреба, особено обувките и верния ни спален чувал. Затваряме плътно циповете на палатката или вдигаме чувала, ако сме навън, когато не го използваме. По възможност държим обувките си в самата палатка или преддверието, добре обезопасени. Ако все пак трябва да ги оставим навън може да ги покрием с пликове или да затворим с чорапи, сака на палатката и други подръчни материали.  При избора на място за бивакуване нека избегнем места предпочитани от змиите за криене - под скали, дървета и пр.

 

 

Нощно време е добре да осветяваме и наглеждаме добре терена, пътеките или мястото за бивакуване. Грешно е да си мислим, че змиите спят през нощта и при липса на слънчева топлина.

 

 

 

 

 

 

Домашни любимцинашето куче от една страна има важна превантивна роля – змиите усещат много по-добре друго животно и биха избягали преди да достигнат до нас. В повечето случаи кучето ни се движи далече пред нас и „разчиства“. От другата страна обаче домашните ни любимци са много по-податливи на изход с фатален край при ухапване от змия.

 

И малко отрова би могла да убие куче с по-малки размери. Затова в местности с потенциален риск е по-добре да държите кучето си под око, вързано на къс повод или да не му позволявате да се движи в опасни райони с високи треви/храсти.

 

 

 

 

 

Какво да трябва правим при ухапване от змия – ВАЖНО!

 

 • Осигуряваме нашата и тази на пострадалия безопасност от повторно ухапване;
 • По най-бърз начин позвъняваме на 112 и даваме максимално точна информация за случилото се. Един подобен разговор трябва да съдържа следното:
 • Кой се обажда – „Здравейте, казвам се Иван Иванов“.,
 • Къде се намирам – „Намирам се на Витоша в близост до Дендрариум по пътеката за…
 • Какво се е случило – „Змия ухапа мъж на средна възраст 35г, ухапването е в при глезена
 • Колко са пострадалите – ако има повече от един даваме описание
 • Какво е състоянието им – „мъжът е в съзнание, диша самостоятелно, но има силен оток при ухапването, вдигна температура и се влошава рязко - нуждае се от помощ спешно
 • Как да ни намерят по-лесно – ако можем даваме GPS координати, ако не максимално точно описваме къде сме – коя пътека в каква посока, какво виждаме около нас, как може да се стигне до нас най-лесно;
  • Опитваме да определим вида на змията;
  • Едно от най-важните неща - на мига трябва да свалим всякакви халки, пръстени, часовници, и пристягащи дрехи, тъй като има опасност от оток;

 

 • Положение на ухапания – най-добре е да остане легнал, а при невъзможност седнал и подпрян;
 • Успокояваме пострадалия. Той трябва да е в покой и добре затоплен. В България рядко има смъртни случаи при ухапване от змия.
 • Имобилизираме ухапания крайник и не позволяваме на пострадалия да извършва движения на ухапаното място;
 • Оставяме ухапаното място да кърви спонтанно 15-30 мин.;
 • Почистваме и дезинфекцираме мястото на ухапване с йоден препарат, ако няма алергия към йод или с друг външен дезинфектант;
 • Имобилизация с притискане: с ластичен бинт правим стегната превръзка над и под мястото на ухапване, по цялата дължина на крайника. Превръзката трябва да бъде умерено стегната с цел запазване кръвоснабдяването на крайника, без да натискаме и превързваме самата рана;
 • При необходимост започваме CPR по протокол – сърдечен масаж и обдишване на пострадалия;

 

 • Ако отровата е попаднала в очите, те трябва незабавно да се промият с вода или физиологичен серум, след което да се намажат с антибиотичен крем;
 • Да осигурим лекар колкото е възможно по-скоро;
 • Ако няма друго решение - транспортираме пострадалия до най-близкото болнично заведение в странично стабилно положение – легнал на рамо и бедро с присвити колена;

 

 

Странично сигурно положение

 

 • Ухапания крайник поставяме на нивото на сърцето или малко по-ниско;
 • Наблюдаваме постоянно пострадалия;

 

 • Ако сме сами и ни ухапе змия, изпълняваме възможните от този протокол действия – търсим помощ, звъним на 112, правим превръзка, имобилизираме, махаме гривни, пръстени, часовници и т.н. Оставаме в добро положение и силна воля без паника докато дойде помощ;
 • Всяко ухапване от змия е потенциално животозастрашаващо състояние и изисква специализирана реакция;

 

 

 

 

Какво НЕ ТРЯБВА да правим при ухапване от змия:

 

Нека излезем от сюжета на екшън филмите и слуховете, където голяма част от показваните похвати, могат да ни убият /нас или пострадалия/, много по-бъро от змийската отрова. Затова, ето какво да НЕ правим:

 

 • Да не се прави опит за изсмукване на отровата с уста;
 • Да не се разрязва кожата на мястото на ухапването;
 • Опити за отстраняване на отровата с методи като изстискване, търкане, масажиране, горене, употреба на лед или електричество водят само до допълнителни увреждания на тъканите;
 • Да не се дава храна и вода на пострадалия до стабилизиране на неговото състояние;
 • Да не се дават никакви стимуланти на пострадалия;
 • Да на се дава никакъв алкохол; Ще оставим ракията за след няколко дни;
 • Да не се прилага никакво медикаментозно лечение ако не се прави от лекар специалист с опит и познания.
 • Не караме пострадалия да се движи активно, да тича, да тръска раната за да изпадне отровата;
 • Не говорете на пострадалия неща от сорта, колко е зле, как може да загине и т.н. – волята и силната психика в такива момента са изключително важни;

 

 

Ухапването от змия е особено състояние, в което не трябва да се правим на лекари и да експериментираме, освен ако не сме такива. Важно е да запомним, че адекватно лечение и медикаментозна помощ може и трябва да се прави САМО в болница в отделение по токсикология или спешно отделение. Никакви импровизации не са добре желани.

 

 

 

 

Споделен опит при змийско ухапване

 

Ние знаем, че в живота няма идеални формули и решения, дори и при ситуации на ухапване от змия, а съвременните технологии, навици и медикаменти се развиват непрекъснато. Ето защо обмяната на опит и споделянето на знания и преживявания по темата са онези важни детайли, които биха направили този материал по практичен, а нашите знания за безопасност по-добри.

 

Затова ако и ти имаш знания, наблюдения или си бил жертва на ухапване от змия – моля сподели своя опит, препоръки и ни разкажи какво се случило с теб или твои познат, как си реагирал и какви са били последиците, кое е помогнало и кое навредило. Къде и как се се случило.  Може да коментирате тук, във Facebookили да ни пишете на нашите контакти.

 

 

 

 

 

* Използвани източници:

 1. Първа помощ в планината;
 2. Планинска медицина;
 3. Wikipedia

 

 

 

Автор: Росен Талов - планински спасител

             

 

Консултанти:

Валя Лекова-Станкова - планински водач, член на УАСО

Калоян Христов – експерт аутдор спортна екипировка и активности, атлет

Varrio Sport и телевизия Code Health TV стартираме седмично ТВ предаване за спорт и здраве!

прочети още

3D цифров модел на връх Тодорка в Пирин и на лавинните улеи по планинските склонове. Прецизна визуализация изготвена с цел проучване и моделиране на риска от лавини.

прочети още

От най-древни времена естествените съставки на семена и растения са извличани и използвани като лекарства

прочети още

Varrio Sport e избрана и отличена като една от 20-те изключително перспективни и иновативни български компании!

прочети още

Да си кажем истината -  здравето в повечето случаи е въпрос на личен избор!

прочети още

Вземете безплатна седмична/месечна карта за фитнес. При всяка поръчка над 30 лева ще получите седмична карта, а при поръчка над 300 лева – месечна фитнес карта.

прочети още

Представяме ви свръх технологичния смарт часовник от ново поколение Coros Vertix 2 с 20% по-бърз процесор и 5 поддържани сателитни канала.

прочети още

Всичко най-важно за Ски зона Добринище - лифт, цени, работно време, писти, възможности

прочети още

Щастливи сме да обявим нашето най-ново партньорство с Viber! Вече е факт нашия канал Varrio Sport Club – елате с нас.

прочети още

Stanley - марката, която променя света е вече тук във Varrio Sport.

прочети още

Мобилно разплащане без скрити такси и тромави процедури – Settle е във varriosport.bg! 

прочети още

Време е да зарадваме нашите клиенти с най-модернатия метод за разплащане – Вземи сега – плати после!

прочети още

Ако ви трябва бърз и сигурен подарък за любим човек, колега, приятел или бизнес партньор, които е любител на активния начин на живот, значи имаме какво да ви предложим - ваучер за подарък!

прочети още

Какво е CBD, какви са ползите за организма и как действа? Всичко за Канабидиолът (CBD)

прочети още

Във време на социална дистанция и ограничения за много от любимите ни активности ние искаме нека си кажем: НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА!

прочети още

Важно ли е да сме активни и в хармония със заобикалящата ни среда? Един ентусиазирано ще възкликне „Да, разбира се! Много е важно!”. Друг ще свие безразлично рамене и неубедително ще измърмори  „Ами, да, важно е!”, трети мъдро ще заключи „Хм, за какво? Така и така ще се мре!”. Ти как мислиш?

прочети още

Езерата в Пирин представя пълна информация за всички езера в Пирин и разбива редица митове за езерата

прочети още

Около 60 участника премериха сили на скалите в русенското село Пепелина.

прочети още

Вперени в победата, бързи и яростни бяха конете и техните жокеи на първото състезание по конни надбягвания в китното село Расник в полите на Вискяр планина.

прочети още

В месец на извънредно положение показахме, че живота няма как да спре напълно и се позабавлявахме спортувайки с играта на Varrio Sport за спортна активност у дома  

прочети още

Жените имат място на екстремната сцена. Има много нежни следи, оставени от българки в световната история, но по една или друга причина не се говори за това. Какви са те – си отговорете сами.

прочети още

Три места у нас, на които не сте били... а ТРЯБВА! Това са моите три доказателства, че когато се изгубиш нарочно, започва магията. 

прочети още

Има места, на които времето не е спряло, то просто не съществува, там няма време - има само ХАРМОНИЯ.

прочети още

Доброволческа инициатива  за възстановяване на туристически обекти в Тетевенския балкан.

прочети още

Директно от Лонг Бийч Калифорния световната квалификация по скейтборд за с най-добите състезатели в света

прочети още

Срещаме ви с българския творец Райна Тасева, която рисува върху спортна екипировка, превозни средства и предмети. За уникалните колела, за изрисуваните моторни шейни и безкрайните идеи - запознайте се с Райна Тасева.

прочети още

Как да откъснем детето от електронните игри и таблетите, защо да го изведем на разходка в планината и добре ли е да се понацапа малко - вижте няколко научни причини да прекарваме повече семейни уикенди в природата.

прочети още

Поради големия интерес към чорапите Baselayer събираме на едно място информация, базирана на въпроси от наши клиенти

прочети още

На тържествена церемония Президентът Румен Радев поздрави участниците в годишната среща на олимпийските отбори по природни науки. През 2018г. децата олимпийци донесоха 7 златни, 11 сребърни и 14 бронзови медала, както и 5 почетни грамоти.

прочети още

Стартираме вълнуващо партньорство с един от най-любимите ни блогове за туризъм и пътешествия с деца

прочети още

Приключенската експедиция до Арктика стана сбъдната победа на Юли Панайотов, за когото всички ние гласувахме

прочети още

С гледката на първия сняг ни обземат нетърпеливи чувства – ами сега къде ми бяха ските, в гаража или в мазето, дали не трябваше да си купя нови обувки, къде е шейната на децата, наточих ли си кантовете, кога и къде откриват зимния сезон по българските курорти, дали някой вече кара…?

прочети още

Витоша - забравена, изоставена, но все така Наша. Филм за снежните залези и красоти, които радват витошките призраци....

прочети още

Обръщение на БЕА - Българска Екомерс Асоциация /в която членува и Varrio Sport/ към българските медии във връзка с коментарите относно сигурността и безопасността на потребителите при онлайн пазаруване. Реални факти и статистика.

прочети още

Краси Георгиев завърши успешно предизвикателството 55 Часа бягане. Вижте резултатите и гледайте видео с разказ за екипа, храната и напитките по време на бягането, за силата на духа и желанието да правим добро

прочети още

Българска компания създаде иновативен и практичен продукт за спорт и ежедневие - спортните чорапи Baselayer Socks

прочети още

Ако се увличаш по йога и пилатес и същевременно водата е твоят любим терен за спорт, тогава СЪП пилатес определено е за теб! Виж защо, как, къде и какво е необходимо, за да практикуваш SUP йога или пилатес.

прочети още

Да изпънем ветрилата и да отпразнуваме Международния ден на сърфинга, с кауза на 16 юни 2018. Ела с нас да почистим северния плаж на Приморско и да се позабавляваме с приятели и топ сърфисти. Да залеем морето с настроение, а не с пластмаса!

прочети още

Днес пътешествията на Рада ни отвеждат до една от най-шантавите и със сигурност най-кръгли републики в света - KUGELMUGEL

прочети още

На една педя от София се крие тайнственият параклис Свети Йоан Летни, разположен величествено на хълма над язовир Пчелина. Научете всичко за историята и местонаходжението от Рада Бонева и Varrio Sport

прочети още

БЕА - Българска Е-Комерс Асоциация стартира една отдавна подготвяна инициатива -  напълно БЕЗПЛАТНИ обучения на бизнеса за електронна търговия!!!

прочети още

Работно време, цени, график и възможности за достъп до лифта на Безбог от х. Гоце Делчев над Добринище. Всичко най-важно вижте тук!

прочети още

Основателите на платформата Varrio Sport - All Seasons Outdoor в откровен разказ пред Галя Щърбева и камерите на Събуди се по Нова телевизия.

прочети още

Вижте ветровитото видео на Рада, директно от село Гостун и нейните три съвета за добро изкарване на уикенда. Varrio Sport с приятели на границата между Родопи и Пирин.

прочети още

Професионален музикант пътешественик, алпинист, или професионален пътешественик музикант? За своите далечни (и високи) пътешествия Петър Георгиев говори с любов и усмивка, за “приключения”, а не просто пътувания.

прочети още

Ледено Приключение е името на благотворителното събитие, в което Заки и Виктория от "Към Върха", събраха над 60 доброволци, в това число и нашия екип, за да качим и забавляваме 4 дечица във красивата Рила.

прочети още

България се включва в спортната надпревара с трима представители. Това са: Хакан Осман, Светлозар Дамянов и Светослав Георгиев, всички със зрителни увреждания.

прочети още

Само преди ден в Саудитска Арабия се случи малка спортна революция - във вторник, 6 март 2018 г., се проведе първият по рода си маратон за жени.

прочети още

Любителите на ветроходното плаване традиционно празнуват националния празник под издути ветрила, премервайки сили и умения в 62-то издание на регата “3-ти Март”

прочети още

С огромна благодарност към всички наши клиенти, приятели и партньори! За нас е чест Varrio Sport да бъде сред най-добрите! Подкрепи ни сега!

прочети още

Един откровен разказ за предизвикателството да поставиш рекорд на Гинес. Колко е трудно да поставиш световен рекорд, да се пребориш със страховете си и да предизвикаш собствените си възможности? Колко време и усилия коства да превърнеш едно хоби и една мечта в уникален план, който да те впише в историята на Гинес? Вижте сами разказа на две момчета, които вече 9 години са част от тази история!

прочети още

За какво се сещате първосигнално, когато чуете “български олимпийски успехи”? За Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Ивет Лалова? Да, но не само! Вижте повече за Олимпийските постижения на българските деца и как Президентът Румен Радев поздрави Олимпийците ни, донесли цели 95 медала за 2017г.

прочети още

1 декември е Денят на Антарктида, като през 2017 г. честваме 58 години от подписването на Антарктическия договор. Проф. дн. Пимпирев ще представи новата си книга "Антарктида - Студеният юг"

прочети още

Григор Димитров преряза съперника си Давид Гофен след 2.30 часа красива игра. Гришо е вече №3 в световната тенис ранглиста след блестящото си представяне на ATP в Лондон.

прочети още

Италия не е на Световно първенство по футбол за първи път от почти 60 години насам. Мачът изигран на 13 ноември 2017 между Италия и Швеция сложи край на една от най - брилянтните кариери в съвременния футбол - тази на легендата Джанлуиджи  Буфон.

прочети още

Наскоро двама наши приятели се завърнаха от щур трип до ледника Хинтертукс в Алпите. Всъщност гледчерите бяха три, а нашите момчета взеха стихийното решение да тръгнат натам след дълга вечер в столичния Магнито Пиано бар...

прочети още

Българската състезателка по ски бягане и ориентиране Антония Григорова се завърна на международната сцена. Този уикенд, 10-12 ноември 2017г., тя завоюва 32-ото място на Купата на ФИС във финландския зимен център Олос. Това бе първият й старт на ски-бегаческата арена извън страната от март 2015 г. насам.

прочети още

Обсерваторията на СУ отвори врати за дневни и нощни посещения. Всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Цени 3-7 лв.

прочети още

От 01 до 05 ноември 2017 г. в София ще се проведе 13-то издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Основан през 2005 г. от „Американска фондация за България“, най-големият български форум за студентски късометражни филми вече тринадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.

прочети още

Спасени след 5 месеца в Tихия океан - възможно ли е? Две жени ветроходци и двете им кучета бяха спасени от американската брегова охрана след 147 дни бедствие в Тихия океан!

прочети още

Той не е отшелник, въпреки че живее в самотна хижа на повече от две хиляди метра надморска височина във френските Алпи. Той не е социопат, въпреки че е решил да си осигури сам електричество, чиста храна и вода. Той е Фабрис Андре. Почти винаги леко усмихнат и замечтан.

прочети още

Страхотно представяне и 2-ро място на Шабана Мустафа в един от най-тежките ултрамаратони в Алпите!

прочети още

Успешно изкачване и слизане от връх Даулагири (8167м) на алпиниста Боян Петров. Върхът е десетият поред гигант в проекта му за изкачване на всички осемхилядници на планетата.

прочети още

Книгата е уникален наръчник, необходим за всеки, които обича да планира, експериментира, открива нови маршрути или просто да опресни тези, по които вече е минавал. Едно четиво, полезно винаги, когато планирате точното си движение в планината. Изключително подробно описание на маршрутите, хижите и заслоните, както и маркировка с важни разклони и ориентири.

прочети още

Независимо дали се движиш с туристическата гега, на две или на четири колела, или пък обичаш да прескачаш дървесните корени, бягайки на пресечен терен - град Трявна и околността предлага на всекиго по нещо. Кътче, замръзнало във времето.

прочети още

Уикенда се очертава предимно топъл, слънчев и приятен, а от него ни делят само няколко часа. Ако това лято си правил какво ли не, ходил си къде ли не и си мислиш, че няма с какво да те изненадаме.... Грешиш. Ето едно супер интересно и различно събитие в недотам позната планина - 13 до 15 октомври 2017 г. Фестивал на Кестена в Беласица, с. Коларово.

прочети още

Представяме ви Dj Efo - собственик на пиано бар Magnito в центъра на София и действащ DJ. Той ни разказва на чаша кафе как релаксира сред природата, където намира мотивация и сили за да бъде винаги уникален зад пулта и бара му да бъде пълен с доволни клиенти.

прочети още

Шампионът на България на дълги дистанции Шабан Мустафа в интервю на Рада Бонева за Varrio Sport. Oт Карнобат до Алпите: за бягането, планините и живота на много труд и постоянство.  

прочети още

Преди няколко дни се навършиха 85 години от изграждането на метеорологичната станция на връх Мусала. А знаете ли интересните факти около създаването и́? Прочетете историята за построената през 1932г станция на най-високия връх на Балканите.

прочети още

В добре организирнано събитие с шампионски дух и енергия, Ивет Лалова представи своята академия за деца - Ivet Lalova Sprint Academy.

прочети още

Слънцето пече. Лежиш на плажа. Жега ти е. Иска ти се да правиш нещо различно, интересно и забавно? Защо не опиташ от най-новата сърф мода? SUP - решението за лесно и достъпно водно забавление. Виж защо и ти го можеш!

прочети още

Връх Дхаулагири е част от планинска верига в Хималаите в частта, принадлежаща към Северен Непал.

прочети още

Случвало ли Ви се е да дойде събота, времето да е прекрасно, а Вие да нямате никакъв план как и къде да прекарате незабравим уикенд? Вместо да стоите вкъщи или да се “мотаете” безцелно, вижте списъка на Varrio Sport с интересни занимания, които могат да разнообразят ежедневието Ви!

прочети още

ВИЕ СТЕ ТУК е новата книга на Петър Пунчев, която под формата на разкази за реални истории прави впечатляваща обиколка през съдби, личности и дестинации от почти всички континенти. Книгата съчетава интервюта с велики световни хора на спорта, науката, музиката и духа в стил есеистика и публицистика - описани с неподправения стил на Петър Пунчев.

прочети още

Филмът на БНТ с участието на проф. дн. Христо Пимпирев отбелязва 25-годишнината от началото на Българските антрактически експедиции на Ледения континент.

прочети още

Момчета и момичета, какво ще кажете да подкрепим този български най-талантлив скиор сред музикантите и най-rock`n`roll men сред олимпийците. Да подкрепим Никола Чонгаров за бъдещите му участия и да го изстреляме на XXIII-те Олимпийски игри в Южна Корея през 2018г.

прочети още

При благоприятни метеорологични условия от площадка 39A (LC-39A) на космическия център "Кенеди" на 23 юни в 22.10 часа българско време бе изстрелян сателита BulgariaSat-1.

прочети още

Представяме Ви, първото кратко видео клипче в инициативата "Varrio Trek" . В нея ще споделяме кратки видео клипчета от интересни местности, планини и върхове, морета и океани, изобщо аутдор приключения.

прочети още

Михаил Копанов и Диан Зайков - екипажът от изключително добри и оптни ветроходци - са добре и в безопасност след като канадски екипаж успя да им окаже помощ. За огромно съжаление морската фурия, разразила се по времето на ветроходната регата OSTAR & TWOSTAR, потопи българската лодка "Фурия". 

прочети още

Нашите клиенти - това е най-ценния ресурс на Varrio Sport. За вас - нашите клиенти ние правим възможното и невъзможното. Защото винаги една сбъдната детска мечта, една голяма детска усмивка, означава много повече от всяко друго признание. Благодарим Ви.

прочети още

Дали храната за рибки е вкусна с кисело мляко, така като мюсли? И вече ще е прекалено, ако днес поискам да ми купиш и делфин, нали? Колко конски и колко слонски сили е колата ни? Извънземните могат ли да рисуват? Това са само малка част от въпросите, на които всяко дете търси отговор, принцеса Точица също. „Приключенията на принцеса Точица“ е приказка за едно малко момиченце с невероятно въображение и чувство за хумор, което не спира да задава въпроси.

прочети още

В китното селце Расник, в подножието на Вискяр планина, на 3 и 4 юни се проведе съзтезанието "2017 Pernik Open - Парапланеризъм - Целно Кацане"

прочети още

Представяме Ви един интересен и красив район в близост до гр. София, в който може да прекарате активен ден сред красива природа и интересни метсности.

прочети още

Атанас Скатов и Килиан Жорнет Рекорди. Сезон Еверест 2017 се оказва, като малко лодка в бурно море, заливан от ежедневни радости, недостижими досега рекорди, но и тежки драми за загиналите и техните семейства. Колко много може да даде един изкачен връх и колко може да отнеме, само за 30-на дни.... Вижте детаили

прочети още

9 от най-УДИВИТЕЛНИТЕ фото колажа на Adrian Sommeling. Истинска наслада за сетивата е да се гледат шедьоврите, които Adrian разработва чрез професионални фото сесии и Photoshop миксиране

прочети още

ДОБРИ НОВИНИ - 7:35ч. българско време. Наско вече е в лагер IV и е изпратил съобщение, чрез сателитната тракинг система: "Pristignahme v lagera. Vsichko e nared! "

прочети още

Varrio Sport - All Seasons Outdoor ще подкрепи инициативата Wing for Life World Run 2017. Прочетете повече за единственото по рода си състезание, в което финалната линия преследва бегачите, а не обратно!

прочети още

Атанас Скатов даде ход на експедиция Еверест ( 8848м.) - Лхотце ( 8516м.) 2017, част от проекта "Скоростно изкачване на 14-​те върха над 8 000 метра без консумация на храна от животински произход“. Имаме изричното съгласие на Наско, Varrio Sport да отразява хода на неговата експедиция и да публикува части от новия дневник. Успех Наско, ние сме с теб!

прочети още

Спoдeли с нас един уникален полет над ски зона Банско с доста смайващи акробатики. Полета е изпълнен от нашия добър приятел и щура глава Иван Пашкулев, след прекъсване от година и половина

прочети още

На 18 и 19 март на платото на Витоша се проведе Сноукайт Фест 2017 - събитие изпълнено с много слънце /поне в събота/, силен вятър и планина, изпъстрена с хвърчила. Вижте повече във видео материала от събитието.

прочети още

Добра новина за всички фенове на един от най-атрактивните и красиви спортове Кайтсърф - сърф училище Tortuga вече е сертифициран член на най-голямата свтовна кайт организация IKO и така България вече присъства сред най-големите в спорта.

прочети още

Vitosha Snowkite Fest 2017 - 18 и 19 Март 2017, Платото на Витоша - едно събитие, което НЕ трябва да пропускате. Планина, вятър слънце, хвърчила и хубави хора, това са само част от причините очакваме това събитие. Елате и вие

прочети още

"За тази световна титла мечтая още от дете. От първия ден, в който съм се качил на ски." - Станимир Беломъжев

прочети още

След страхотните новини от представянето на Симеон и Валери на кръговете от Freeride World Tour сега е време за фрирайд на българска сцена. За 4-та поредна година Пирин става домакин на фрирайд сесия за приятели - Дончо Кани! От 7-10 Април склоновете на Дончовите Kараули и хижа Вихрен те очакват!

прочети още

Открий най-невероятните катерачни маршрути, заснети в спиращи дъха 360° снимки и видеа. Благодарение на приложението на Mammut всеки може да "погледне през очите" на шерпите, които се катерят към покрива на света - връх Еверест.

прочети още

В кратък видео клип La Sportiva обяснява какво прави бягането по планински пътеки толкова специално.

прочети още

Как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката? Какво не знаем за екстремните спортове и как те вдъхновяват децата за нови знания и умения? 7-9 октомври, Музейко

прочети още

Ето какво споделиха приятелите от Вятър и Вода за екстремното плаване с ветроходни лодки в Средиземно море. Екипът на varriosport.bg имаше честта да бъде част от екипажа.

прочети още

"Като един предимно самотно катерещ височинен алпинист, всичко което искам да сложа в раницата го претеглям и преценявам поне по три пъти - дали наистина ми трябва или не. Екшън-камерите са супер изкушение, защото са по-леки, защото новите модели все повече се доближават като електроника до нормалните турбосапунерки и защото гладът за качествено видео става все по-голям."

прочети още

Презентация на новите модели моторни шейни Ski-Doo , линия 2017.

прочети още

Opti-Dry Technology™ - антибактериална бързосъхнеща материя с перфектна вентилация и суха кожа

прочети още

Мембраната SIBERIUM 2L е високотехнологичен материал, предназначен за производствто на разнообразни спортни, работни и ежедневни облекла и обувки, осигуряващи високо ниво на водоустойчивост и "дишане" на метерията.

прочети още

Flatlock шевове дава комфорт, мекота и здравина на текстилната материя, не дразни кожата и се вписва идеално в дизайна на продуктите.

прочети още

Позволява пълна адаптация на обувката и стелката към крака. Технология на TECNICA

прочети още

Flexible Construction - технология за гъвкава здрава конструкция

прочети още

C.A.S. Upper - първата в индустрията термично адаптируема обувка с нисък профил

прочети още

.A.S. Footbed -  висок клас анатомична стелка и ходило, изградени специално за да съответстват на уникалната форма на обувките Tecnica.

прочети още

The Ultimate Anatomical Last - анатомична форма/матрица на обувката, заедно със свода и петата.

прочети още

Protective upper и Protective from variable conditions с премиум мембрана Gore-Tex Extended Comfort в съчетание с набук са отлична комбинация за голяма водоустойчивост при добра дишаемост.

прочети още

Self Locking Lacing - иновативно решение за затягане, което съответства на анатомичната форма на крака.

прочети още

Adaptive Upper Materials Tecnica за моделите туристически трек обувки Tecnica Forge

прочети още

Perfect Fit by Tecninca - технология чрез, която са изградени моделите трекинг обувки Forge

прочети още

Виж как се докоснеш до най-силните и здрави хора в България 13-15 март, Интер Експо Център

прочети още

Adaptive Sole Design - вдъхновени от природата и предназначен за природата!  Това е основната концепция следвана при създаване на обувките на Tecnica. 

прочети още

Технология вградена в подметката на Tecniцa Origin trail shoe, целяща умекотяване ана бягането и максимална сигурност за ходилото.

прочети още

Sock construction second skin - поредната високотехнологична система използвана от разработчиците на обувките Tecnica.

прочети още

Връзки към полезни приложения на Garmin, които можете да използвате в зависимост от вашето Garmin устройство

прочети още