Все още сме с НАЙ-ДЪЛГИЯ В СВЕТА!

Все още сме с НАЙ-ДЪЛГИЯ В СВЕТА!
1 януари 2018

- Какво става? Къде е?– въпросите ехтяха от радиостанцията, но отговор не последва.

 „Ако сега нещо се обърка, ще стане страшно!” – помисли си Стефан. Вече беше съвсем тъмно и колкото и да се взираше нямаше шанс да види нещо повече от началото на въжето, което висеше от Мальовица и потъваше в бездънната пропаст пред него. Орловец беше покрит с черното наметало на нощта. Напрежението се стовари върху раменете му. „Ами какво, ако Дани е напълно измръзнал и не може да се движи или му е прилошало, или е загубил съзнание? Защо, по дяволите, не отговаря по радиостанцията?” – въпросите се блъскаха в съзнанието му.  

 

- Виждате ли го? – изстреля Стефан в тъмнината.

Не – чу се гласът на Мони от радиостанцията - Има облак.

Минутите започнаха да се нижат под оглушителните удари на сърцето му....

Гласовете им почти не се чуваха вече. Облакът беше толкова гъст, сякаш искаше да го погълне. Радиостанцията изпращя и издъхна в ръката му. „Супер! Сега вече съм съвсем сам.” – помисли си. Под него зееше 200 метрова пропаст, вятъра безмилостно брулеше лицето му, краката му започнаха да измръзват. Беше тъмно, самотно, страшно...

 

 

 

 

 

 

Това е част от една истинска история. Историята на един български рекорд. Рекорд, който се ражда от страстта на 2 момчета към планината, въжетата и екстремните изживявания.

 

Всеки е чувал за рекордите на Гинес и знае, че сред купищата безумни такива има и редица стойностни постижения. И част от тях са на български атлети. Такива като двуметровият скок на Стефка Костадинова (по-точно 2,09м), най-бързото преплуване на 1км в ледени води на Петър Стойчев (за 12мин. и 16сек.),  индивидуалното гребане на Румяна Нейкова (7мин., 7сек. и 71 стотни).

 

 Рекордът, за който ще ви разкажа днес е точно толкова впечатляващ и вече 9 години не е подобрен. Това е Рекордът на Гинес за най-дълъг алпийски траверс – 1550м, преминат от Даниел Стефанов на 19.09. 2008г.

 

 Помните ли началото на „Катерачът”, където Силвестър Сталоун виси на едно въже над една пропаст и нещо се обърква?  Нещо такова, но не на филм, а в реалния живот и не в Алпите, а в Рила, между вр. Мальовица (2729м)  и вр. Орловец (2685м). В епицентъра на събитието са двама приятели – проектантът Стефан Симовски и икономистът Даниел Стефанов. Две момчета запалени по спорта, катеренето, колоезденето и като цяло активния начин на живот. Девет години по-късно, те все още с вълнение си спомнят славните дни, в които са сбъдвали своята мечта – да опънат най-дългия тролей в света. За това колко трудно, емоционално, страшно, опасно и удовлетворяващо е да се пребориш със самия себе си,  как една шега се превръща в мечта, мечтата в план, а планът в световен рекорд, ще ни разкажат самите те:

 

 

Тролей над пропастта - Мальовица - Орловец - Рила

Какво всъщност представлява тиролския траверс?

Даниел: Тиролски траверс, най-общо казано, е въже опънато между две точки – обикновено това са големи височини с пропаст между тях . Получава се нещо като мост. Идеята е, че се прави много по-бързо от изграждането на мост и се ползва за сравнително кратко време. По него прекарват хора и товари. Използва се при експедиции, за преодоляване на трудно достъпни места. Веднъж опънат, тролеят би могъл да спести много време и усилия на цялата група.

 

Защо точно тролей?

Стефан: По това време с Дани бяхме запалени по всякакви дейности свързани с въжета - рапели, люлки, дори катерене, но тролеите ни бяха най-интересни, защото са най-трудни за опъване

 

Как и на кого му хрумна идеята за рекорд?

Стефан: При една разходка до вр.Мальовица с Мони (Симеон Танчев – едно от момчетата, които участват в поставянето на рекорда – бел.авт. ), той възкликна “Представете си какво би било да опънем въже до Орловец?”. Беше шега, която започна да зрее в главите ни с Дани и постепенно премина в план за поставяне на световен рекорд.

Даниел: От няколко години вече се занимавахме да опъваме тролеи и винаги се радвахме, когато успеем да опънем някой дълъг. Стефан беше основният организатор. За разлика от всички предишни тролеи, които опъвахме просто за удоволствие, тук всичко беше съобразено с идеята, че ще кандидатстваме за поставяне на рекорд.

 

Знаехте ли, че вече има такъв рекорд?

Стефан: Когато започнахме да го обмисляме сериозно – проверихме. Имаше такъв рекорд. Беше около 800м , поставен от словенци.

 

Колко време се организира нещо такова? Какво е нужно за подготовката? Какви средства са необходими?

 

 

 

Даниел: Подготовката отне няколко месеца. Нужно беше да се премислят подробностите, да се огледа терена и да се направят замервания, да се събере подходящ екип, да се поръчат специални въжета. Бяха поръчани две въжета от по 1700 метра, които се изработваха един месец и бяха доставени буквално в деня преди тръгването. Само те струваха няколко хиляди лева. За сравнение ще кажа, че най-дългото стандартно алпийско въже, за което аз съм чувал е 200 м. На нас обаче това не ни вършеше работа, защото не искахме да има възли. После трябваше да изнесем всичкия инвентар, палатки и храна до лагера ни на Еленино езеро, под връх Мальовица. Доста тигели нагоре - надолу направихме. 

 

 

Стефан: За самото опъване на тролея трябваше да се разделим на групи: една група се качваше на върха и пускаше 300 метрово въже от там, друга група връзваше края на дългото въже (1700м) за 300 метровото въже и по този начин го издърпваше и фиксираше на върха, трета група разстилаше въжето по трасето. Така първо фиксирахме двете въжета от едната страна, после натягахме тролея от другата. За тази част бяхме добре подготвени, инженерния екип беше направил един специален датчик, който измерваше усилията в тролейните въжета и ни показваше колко трябва да бъдат обтегнати.

 

Кое беше най-интересното?

Стефан: Организацията, планирането, подготовката, изпълнението, трудностите. Беше интересно на всяка стъпка.

Дани: Доста интересно беше, когато качвахме и сваляхме въжето. Понеже беше много тежко, го разпределихме на шест човека по 25 кг., но все пак нали е едно въже и шестимата трябваше да вървят в едно темпо, навързани като керван. Та един като спре и целия керван с него.

Но определено най-интересна беше, реакцията на Катя – тогавашната хижарка на хижа Мальовица. Аз и се обадих по телефона, представих групата ни като група алпинисти и я попитах дали може да ни съдейства да качим двете въжета с УАЗ-ката до хижата. Преди да разбере за какви точно въжета става дума тя отговори: „Какви сте такива алпинисти щом не можете сами да си качите въжетата!“ – и затвори телефона. 

 

 

Кое беше най-трудното?

Стефан: Да качим и прекараме въжетата по трасето на тролея. Това е тежка физическа работа свързана с много трудности,  породени от трасето.

Даниел: Спомням си, че една от групите оплете едно от големите въжета и доста време им отне да го разплетат. Не е лесно да отплетеш 1700 метра въже, поставено в няколко раници. Падна голямо прехвърляне на раници наляво надясно, всички се изнервиха, започна да се стъмва, не беше никак забавно...

 

Кое беше най-неочакваното?

Даниел: За мен лично, най-неочакваното беше, че всички съвсем искрено се раздадоха за идеята. Това направи цялата хамалогия много приятна. Също така имаше много приятели и познати, които като разбраха, че се прави такъв тролей, сами дойдоха да помагат. Такива моменти са рядкост и затова е много е хубаво да се усети този дух на сплотеност.

 

 

Stiska Li Ti?

От колко човека се състоеше екипът ви?

Стефан: Основните бяхме осем човека – ние с Дани, Симеон Танчев, Светослав Митев, Кирил Дживджанов - Дживи, Момчил Велчев, Александър Пенков и Милен Василев, но в последствие се включиха и много други хора.

 

 

 

 

Един от екипа ви вече го няма...

Стефан: Да… Момчи загина в лавината над хижа „Яворов”. Той беше машина, обичаше да катери, обичаше планината, живота...Голяма трагедия...Радвам се, че беше част от всичко това…

 

Колко точно е опасно едно такова начинание? Къде можеше да се обърка нещо?

Стефан: Ще излъжа, ако кажа, че е безопасно. В екипа ни имаше хора с доста опит в планината и работа с въжета, но има много фактори които не могат да бъдат напълно предвидени:

  • Времето
  • Пускането на дълги рапели (повече от 200 метра) крие сериозна опасност от протриване на въжето в остри скали в следствие на елонгацията (процентно удължаване на въжето при статично натоварване – бел.авт.)
  • При тролей с подобна дължина усилията във въжетата нарастват значително. Възможността на претрием въжето по време на прекарването му между върховете е голяма, което комбинирано с големите усилия в него увеличава риска от скъсване.
  • Най-рисковия момент беше при преминаването на Дани по тролея. В този момент ако той загуби съзнание или се паникьоса, могат да бъдат допуснати много грешки при последващите действия.

 

Къде се обърка нещо?

Даниел: Времето се обърка. Не беше много според плана. Точно бяхме опънали първото въже и дойде буря. Наложи се да прекъснем подготовката за няколко дни и след това да продължим отново. Не бяхме успели да натегнем добре въжето и докато е бушувала бурята то се е трило в камък и се беше претрило по средата. Трябваше да изрежем увредения участък и да съединим двете части с възел, което много искахме да избегнем – защото всеки възел отслабва въжето. Също и при самото опъване на тролея аз допуснах грешка – усуках въжетата в единия край, и това после ми коства много усилия при преминаването.

 

Най-дългия алпийски тролей в света - рекорд на Гинес

 

 

Кое беше най-страшното?

Даниел:: Най-страшна беше мисълта, че може би все пак не сме дообмислили някой детайл, или че нашият математик Кирил Дживджанов - Дживи, който беше смятал натоварванията на въжето, може да е сбъркал нещо. Спомням си, че като тръгвах си казах – „Дори и нещо супер много да се обърка, поне ще си умра на красиво място”. Беше на шега, но винаги има риск.

Стефан: Дани беше изминал почти цялата дължина по тролея. Беше много уморен и измръзнал. Вече беше тъмно и много студено. Двамата с Дживи стояхме на вр. Мальовица и чакахме успешното преминаване на Дани по тролея. Комуникирахме с Мони по радиостанциите. Той беше на Орловец и ни казваше още колко остава. Последваха едни 15 минути в които комуникацията спря. Чуваха са само въпроси от лагера “Какво става?”, “Докъде стигна?”, “Още колко остава?”, но без никакъв отговор. Това беше моментът, в който се притесних. На всяко друго място по тролея,  ако нещо се случеше с Дани, можеше да отпуснем въжетата и плавно да го свалим на земята, но в подножието на Орловец, ако не е способен да отключи самозадържащия механизъм, щеше да увисне на скалите и трябваше на тъмно и студено някой да се спусне до него и да му окаже помощ. Това щеше да е доста рискована и опасна операция.

 

Дани, ти си се „возил” на тролея около 400 метра, а останалите буквално си се издърпвал с ръце метър по метър. И всичко това за повече от 5 часа. Беше ли те страх?

Даниел: Разбира се! Височината все пак си оказва влияние. Когато по едно време влязох в облак се чувствах като последния човек на Земята– откъснат от всичко и всички. Помня, че до едно време ползвах радиостанцията, но после и паднаха батериите. В последния половин час започнаха да ми измръзват краката. И то именно заради усукването на въжетата. Докато чаках екипа да отплете въжетата трябваше да стоя неподвижен и измръзнах. Когато човек виси дълго време в алпийска седалка, коланите притискат краката му и намаляват кръвообращението. На въжето също така човек няма къде да се скрие от вятъра. В онзи момент не ми беше никак весело.

 

Кога се почувства адски уморен? Мислел ли си да се откажеш?

Даниел: Докато преминавах тролея  се бях концентрирал върху това, което трябваше да правя. Умората идваше и си отиваше и продължавах напред. Чувствах се така, както се чувства всеки, когато се опитва да свърши някаква трудна работа – стиска зъби и действа. Не съм мислил да се отказвам, нямаше връщане назад. Как така ще се откажа, а всички усилия, които положихме? Най-уморен се почувствах, когато слязохме от планината. Преди това се бях мобилизирал и не си позволявах да се отпускам.

 

Какво те окуражаваше?

Даниел: Мисълта, че ще успеем.

 

Защо го направихте?

Даниел: Предполагам поради същата причина, поради която всички хора тестват границите на възможностите си. Направихме го за идеята – нямаше финансови облаги или някакви други стимули. Дори и след това, може да се каже, че не се разчу особено.

 

Какви качества трябва да притежаваш, за да влезеш в рекордите на Гинес?

Стефан: Може би да си много тежък, много висок или много нисък. Да имаш много дълги крака или нокти. Да можеш да ядеш много или да си задържаш въздуха за дълго време.

В нашия случай самия рекорд не беше самоцел. Просто направихме нещо, което обичаме, но го направихме по-мащабно.

Даниел: В нашия случай - да имаш добра подготовка, добър екип и добра екипировка.

 

Как се почувствахте, когато от Гинес ви отговориха, че рекордът ви е признат?

Стефан: Бяхме радостни и удовлетворени. С Дани свършихме и доста документална работа за узаконяване на опита. Щях да се почувствам много неприятно ако ни отхвърлят, защото всеки беше дал много от себе си.

 

Това ли е най-интересната ти история, в която е замесен тролей?

Даниел: Има и други, но тази е най-приятната. Да кажем, че не всички други за завършвали толкова благополучно...

Стефан: Да! Страхотна атмосфера, страхотни хора. Мотивация, желание, комбинирани с планина и въжета. Доста тролеи опънахме преди този и няколко след това. При последния ни тролей Дани си счупи крака и се възстановява почти година. Сега като се замисля на мястото, на което се случи този инцидент опънахме и първия си тролей…Затворихме кръга, един вид.

 

Би ли направил нещо подобно отново?

Стефан: Подобни проекти ме карат да се чувствам жив. Няколко пъти сме си говорили, че ако ни подобрят опита, ще отидем и ще опънем въже между вр.Вихрен и вр.Тодорка. Това е доста амбициозно и малко граничи с фантазия (разстоянието е около 3 километра) и е по-скоро шега. Но ако въпросът е дали бих искал - отговорът е категоричен – разбира се, ДА!

Даниел: С подходящите хора – определено!

Вдъхновяваща история от двама българи, които без много шум са дали своя принос за доброто име на България. Докато си спомняха поставянето на рекорда, Дани подметна, че знае много хубаво място за опъване на тролей при Триградското ждрело. Кой знае, може би ще опънат следващия си тролей съвсем скоро.

Интересен е фактът, че в месеците, в които са изчаквали отговора от Гинес, екип от Австралия също така е направил опит да подобри тогавашния рекорд от 800м с тролей с дължина от 1200м . Когато, обаче, са изпратили своя опит на Гинес отговорът е бил, че вече има по-дълъг тролей и от досегашния и от техния. Браво момчета!

 

 

А ако имате и вие интересна, вдъхновяваща, мотивираща, зареждаща, опасна или прекрасна история, свързана със спорт, планински преход, морско плаване или каквато и да е активна дейност – пишете ни! Ние от Varrio Sport ще се радваме да я предадем нататък!

 

Автор: Натали Шарве
 

Andrea Sampaoli е бивш италиански катерач, инструктор, любител на планините и ездата, който пресъздава любовта си в спортни гривни, колиета и бижута, които създавана ръчно.

прочети още

Varrio Sport и телевизия Code Health TV стартираме седмично ТВ предаване за спорт и здраве!

прочети още

Най-новото топ приложение за здраве, спорт и сигурност kaksi на ДЗИ - новия ни здравен партньор!

прочети още

3D цифров модел на връх Тодорка в Пирин и на лавинните улеи по планинските склонове. Прецизна визуализация изготвена с цел проучване и моделиране на риска от лавини.

прочети още

От най-древни времена естествените съставки на семена и растения са извличани и използвани като лекарства

прочети още

Varrio Sport e избрана и отличена като една от 20-те изключително перспективни и иновативни български компании!

прочети още

Да си кажем истината -  здравето в повечето случаи е въпрос на личен избор!

прочети още

Вземете безплатна седмична/месечна карта за фитнес. При всяка поръчка над 30 лева ще получите седмична карта, а при поръчка над 300 лева – месечна фитнес карта.

прочети още

Силвия Рашкова, която постави 4 национални рекорда по свободно гмуркане /freediving/, разказва за успехите в интервю на Евелина Павлова - Радио FM+

прочети още

Представяме ви свръх технологичния смарт часовник от ново поколение Coros Vertix 2 с 20% по-бърз процесор и 5 поддържани сателитни канала.

прочети още

Всичко най-важно за Ски зона Добринище - лифт, цени, работно време, писти, възможности

прочети още

Щастливи сме да обявим нашето най-ново партньорство с Viber! Вече е факт нашия канал Varrio Sport Club – елате с нас.

прочети още

Stanley - марката, която променя света е вече тук във Varrio Sport.

прочети още

Мобилно разплащане без скрити такси и тромави процедури – Settle е във varriosport.bg! 

прочети още

Време е да зарадваме нашите клиенти с най-модернатия метод за разплащане – Вземи сега – плати после!

прочети още

Ако ви трябва бърз и сигурен подарък за любим човек, колега, приятел или бизнес партньор, които е любител на активния начин на живот, значи имаме какво да ви предложим - ваучер за подарък!

прочети още

Какво е CBD, какви са ползите за организма и как действа? Всичко за Канабидиолът (CBD)

прочети още

Във време на социална дистанция и ограничения за много от любимите ни активности ние искаме нека си кажем: НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА!

прочети още

Важно ли е да сме активни и в хармония със заобикалящата ни среда? Един ентусиазирано ще възкликне „Да, разбира се! Много е важно!”. Друг ще свие безразлично рамене и неубедително ще измърмори  „Ами, да, важно е!”, трети мъдро ще заключи „Хм, за какво? Така и така ще се мре!”. Ти как мислиш?

прочети още

Езерата в Пирин представя пълна информация за всички езера в Пирин и разбива редица митове за езерата

прочети още

Около 60 участника премериха сили на скалите в русенското село Пепелина.

прочети още

Вперени в победата, бързи и яростни бяха конете и техните жокеи на първото състезание по конни надбягвания в китното село Расник в полите на Вискяр планина.

прочети още

Как да избегнем срещи и ухапвания със змии, как да реагираме, ако се случи на нас или ако трябва да окажем първа помощ.

прочети още

В месец на извънредно положение показахме, че живота няма как да спре напълно и се позабавлявахме спортувайки с играта на Varrio Sport за спортна активност у дома  

прочети още

Жените имат място на екстремната сцена. Има много нежни следи, оставени от българки в световната история, но по една или друга причина не се говори за това. Какви са те – си отговорете сами.

прочети още

Три места у нас, на които не сте били... а ТРЯБВА! Това са моите три доказателства, че когато се изгубиш нарочно, започва магията. 

прочети още

Доброволческа инициатива  за възстановяване на туристически обекти в Тетевенския балкан.

прочети още

Директно от Лонг Бийч Калифорния световната квалификация по скейтборд за с най-добите състезатели в света

прочети още

Срещаме ви с българския творец Райна Тасева, която рисува върху спортна екипировка, превозни средства и предмети. За уникалните колела, за изрисуваните моторни шейни и безкрайните идеи - запознайте се с Райна Тасева.

прочети още

Как да откъснем детето от електронните игри и таблетите, защо да го изведем на разходка в планината и добре ли е да се понацапа малко - вижте няколко научни причини да прекарваме повече семейни уикенди в природата.

прочети още

Поради големия интерес към чорапите Baselayer събираме на едно място информация, базирана на въпроси от наши клиенти

прочети още

На тържествена церемония Президентът Румен Радев поздрави участниците в годишната среща на олимпийските отбори по природни науки. През 2018г. децата олимпийци донесоха 7 златни, 11 сребърни и 14 бронзови медала, както и 5 почетни грамоти.

прочети още

Стартираме вълнуващо партньорство с един от най-любимите ни блогове за туризъм и пътешествия с деца

прочети още

Приключенската експедиция до Арктика стана сбъдната победа на Юли Панайотов, за когото всички ние гласувахме

прочети още

С гледката на първия сняг ни обземат нетърпеливи чувства – ами сега къде ми бяха ските, в гаража или в мазето, дали не трябваше да си купя нови обувки, къде е шейната на децата, наточих ли си кантовете, кога и къде откриват зимния сезон по българските курорти, дали някой вече кара…?

прочети още

Витоша - забравена, изоставена, но все така Наша. Филм за снежните залези и красоти, които радват витошките призраци....

прочети още

Обръщение на БЕА - Българска Екомерс Асоциация /в която членува и Varrio Sport/ към българските медии във връзка с коментарите относно сигурността и безопасността на потребителите при онлайн пазаруване. Реални факти и статистика.

прочети още

Краси Георгиев завърши успешно предизвикателството 55 Часа бягане. Вижте резултатите и гледайте видео с разказ за екипа, храната и напитките по време на бягането, за силата на духа и желанието да правим добро

прочети още

Българска компания създаде иновативен и практичен продукт за спорт и ежедневие - спортните чорапи Baselayer Socks

прочети още

Ако се увличаш по йога и пилатес и същевременно водата е твоят любим терен за спорт, тогава СЪП пилатес определено е за теб! Виж защо, как, къде и какво е необходимо, за да практикуваш SUP йога или пилатес.

прочети още

Да изпънем ветрилата и да отпразнуваме Международния ден на сърфинга, с кауза на 16 юни 2018. Ела с нас да почистим северния плаж на Приморско и да се позабавляваме с приятели и топ сърфисти. Да залеем морето с настроение, а не с пластмаса!

прочети още

Днес пътешествията на Рада ни отвеждат до една от най-шантавите и със сигурност най-кръгли републики в света - KUGELMUGEL

прочети още

На една педя от София се крие тайнственият параклис Свети Йоан Летни, разположен величествено на хълма над язовир Пчелина. Научете всичко за историята и местонаходжението от Рада Бонева и Varrio Sport

прочети още

БЕА - Българска Е-Комерс Асоциация стартира една отдавна подготвяна инициатива -  напълно БЕЗПЛАТНИ обучения на бизнеса за електронна търговия!!!

прочети още

Работно време, цени, график и възможности за достъп до лифта на Безбог от х. Гоце Делчев над Добринище. Всичко най-важно вижте тук!

прочети още

Основателите на платформата Varrio Sport - All Seasons Outdoor в откровен разказ пред Галя Щърбева и камерите на Събуди се по Нова телевизия.

прочети още

Вижте ветровитото видео на Рада, директно от село Гостун и нейните три съвета за добро изкарване на уикенда. Varrio Sport с приятели на границата между Родопи и Пирин.

прочети още

Професионален музикант пътешественик, алпинист, или професионален пътешественик музикант? За своите далечни (и високи) пътешествия Петър Георгиев говори с любов и усмивка, за “приключения”, а не просто пътувания.

прочети още

Ледено Приключение е името на благотворителното събитие, в което Заки и Виктория от "Към Върха", събраха над 60 доброволци, в това число и нашия екип, за да качим и забавляваме 4 дечица във красивата Рила.

прочети още

България се включва в спортната надпревара с трима представители. Това са: Хакан Осман, Светлозар Дамянов и Светослав Георгиев, всички със зрителни увреждания.

прочети още

Само преди ден в Саудитска Арабия се случи малка спортна революция - във вторник, 6 март 2018 г., се проведе първият по рода си маратон за жени.

прочети още

Любителите на ветроходното плаване традиционно празнуват националния празник под издути ветрила, премервайки сили и умения в 62-то издание на регата “3-ти Март”

прочети още

С огромна благодарност към всички наши клиенти, приятели и партньори! За нас е чест Varrio Sport да бъде сред най-добрите! Подкрепи ни сега!

прочети още

За какво се сещате първосигнално, когато чуете “български олимпийски успехи”? За Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Ивет Лалова? Да, но не само! Вижте повече за Олимпийските постижения на българските деца и как Президентът Румен Радев поздрави Олимпийците ни, донесли цели 95 медала за 2017г.

прочети още

1 декември е Денят на Антарктида, като през 2017 г. честваме 58 години от подписването на Антарктическия договор. Проф. дн. Пимпирев ще представи новата си книга "Антарктида - Студеният юг"

прочети още

Григор Димитров преряза съперника си Давид Гофен след 2.30 часа красива игра. Гришо е вече №3 в световната тенис ранглиста след блестящото си представяне на ATP в Лондон.

прочети още

Италия не е на Световно първенство по футбол за първи път от почти 60 години насам. Мачът изигран на 13 ноември 2017 между Италия и Швеция сложи край на една от най - брилянтните кариери в съвременния футбол - тази на легендата Джанлуиджи  Буфон.

прочети още

Наскоро двама наши приятели се завърнаха от щур трип до ледника Хинтертукс в Алпите. Всъщност гледчерите бяха три, а нашите момчета взеха стихийното решение да тръгнат натам след дълга вечер в столичния Магнито Пиано бар...

прочети още

Българската състезателка по ски бягане и ориентиране Антония Григорова се завърна на международната сцена. Този уикенд, 10-12 ноември 2017г., тя завоюва 32-ото място на Купата на ФИС във финландския зимен център Олос. Това бе първият й старт на ски-бегаческата арена извън страната от март 2015 г. насам.

прочети още

Обсерваторията на СУ отвори врати за дневни и нощни посещения. Всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Цени 3-7 лв.

прочети още

От 01 до 05 ноември 2017 г. в София ще се проведе 13-то издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Основан през 2005 г. от „Американска фондация за България“, най-големият български форум за студентски късометражни филми вече тринадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.

прочети още

Спасени след 5 месеца в Tихия океан - възможно ли е? Две жени ветроходци и двете им кучета бяха спасени от американската брегова охрана след 147 дни бедствие в Тихия океан!

прочети още

Той не е отшелник, въпреки че живее в самотна хижа на повече от две хиляди метра надморска височина във френските Алпи. Той не е социопат, въпреки че е решил да си осигури сам електричество, чиста храна и вода. Той е Фабрис Андре. Почти винаги леко усмихнат и замечтан.

прочети още

Страхотно представяне и 2-ро място на Шабана Мустафа в един от най-тежките ултрамаратони в Алпите!

прочети още

Успешно изкачване и слизане от връх Даулагири (8167м) на алпиниста Боян Петров. Върхът е десетият поред гигант в проекта му за изкачване на всички осемхилядници на планетата.

прочети още

Книгата е уникален наръчник, необходим за всеки, които обича да планира, експериментира, открива нови маршрути или просто да опресни тези, по които вече е минавал. Едно четиво, полезно винаги, когато планирате точното си движение в планината. Изключително подробно описание на маршрутите, хижите и заслоните, както и маркировка с важни разклони и ориентири.

прочети още

Независимо дали се движиш с туристическата гега, на две или на четири колела, или пък обичаш да прескачаш дървесните корени, бягайки на пресечен терен - град Трявна и околността предлага на всекиго по нещо. Кътче, замръзнало във времето.

прочети още

Уикенда се очертава предимно топъл, слънчев и приятен, а от него ни делят само няколко часа. Ако това лято си правил какво ли не, ходил си къде ли не и си мислиш, че няма с какво да те изненадаме.... Грешиш. Ето едно супер интересно и различно събитие в недотам позната планина - 13 до 15 октомври 2017 г. Фестивал на Кестена в Беласица, с. Коларово.

прочети още

Представяме ви Dj Efo - собственик на пиано бар Magnito в центъра на София и действащ DJ. Той ни разказва на чаша кафе как релаксира сред природата, където намира мотивация и сили за да бъде винаги уникален зад пулта и бара му да бъде пълен с доволни клиенти.

прочети още

Шампионът на България на дълги дистанции Шабан Мустафа в интервю на Рада Бонева за Varrio Sport. Oт Карнобат до Алпите: за бягането, планините и живота на много труд и постоянство.  

прочети още

Преди няколко дни се навършиха 85 години от изграждането на метеорологичната станция на връх Мусала. А знаете ли интересните факти около създаването и́? Прочетете историята за построената през 1932г станция на най-високия връх на Балканите.

прочети още

В добре организирнано събитие с шампионски дух и енергия, Ивет Лалова представи своята академия за деца - Ivet Lalova Sprint Academy.

прочети още

Слънцето пече. Лежиш на плажа. Жега ти е. Иска ти се да правиш нещо различно, интересно и забавно? Защо не опиташ от най-новата сърф мода? SUP - решението за лесно и достъпно водно забавление. Виж защо и ти го можеш!

прочети още

Връх Дхаулагири е част от планинска верига в Хималаите в частта, принадлежаща към Северен Непал.

прочети още

Случвало ли Ви се е да дойде събота, времето да е прекрасно, а Вие да нямате никакъв план как и къде да прекарате незабравим уикенд? Вместо да стоите вкъщи или да се “мотаете” безцелно, вижте списъка на Varrio Sport с интересни занимания, които могат да разнообразят ежедневието Ви!

прочети още

ВИЕ СТЕ ТУК е новата книга на Петър Пунчев, която под формата на разкази за реални истории прави впечатляваща обиколка през съдби, личности и дестинации от почти всички континенти. Книгата съчетава интервюта с велики световни хора на спорта, науката, музиката и духа в стил есеистика и публицистика - описани с неподправения стил на Петър Пунчев.

прочети още

Филмът на БНТ с участието на проф. дн. Христо Пимпирев отбелязва 25-годишнината от началото на Българските антрактически експедиции на Ледения континент.

прочети още

Момчета и момичета, какво ще кажете да подкрепим този български най-талантлив скиор сред музикантите и най-rock`n`roll men сред олимпийците. Да подкрепим Никола Чонгаров за бъдещите му участия и да го изстреляме на XXIII-те Олимпийски игри в Южна Корея през 2018г.

прочети още

При благоприятни метеорологични условия от площадка 39A (LC-39A) на космическия център "Кенеди" на 23 юни в 22.10 часа българско време бе изстрелян сателита BulgariaSat-1.

прочети още

Представяме Ви, първото кратко видео клипче в инициативата "Varrio Trek" . В нея ще споделяме кратки видео клипчета от интересни местности, планини и върхове, морета и океани, изобщо аутдор приключения.

прочети още

Михаил Копанов и Диан Зайков - екипажът от изключително добри и оптни ветроходци - са добре и в безопасност след като канадски екипаж успя да им окаже помощ. За огромно съжаление морската фурия, разразила се по времето на ветроходната регата OSTAR & TWOSTAR, потопи българската лодка "Фурия". 

прочети още

Нашите клиенти - това е най-ценния ресурс на Varrio Sport. За вас - нашите клиенти ние правим възможното и невъзможното. Защото винаги една сбъдната детска мечта, една голяма детска усмивка, означава много повече от всяко друго признание. Благодарим Ви.

прочети още

Дали храната за рибки е вкусна с кисело мляко, така като мюсли? И вече ще е прекалено, ако днес поискам да ми купиш и делфин, нали? Колко конски и колко слонски сили е колата ни? Извънземните могат ли да рисуват? Това са само малка част от въпросите, на които всяко дете търси отговор, принцеса Точица също. „Приключенията на принцеса Точица“ е приказка за едно малко момиченце с невероятно въображение и чувство за хумор, което не спира да задава въпроси.

прочети още

В китното селце Расник, в подножието на Вискяр планина, на 3 и 4 юни се проведе съзтезанието "2017 Pernik Open - Парапланеризъм - Целно Кацане"

прочети още

Представяме Ви един интересен и красив район в близост до гр. София, в който може да прекарате активен ден сред красива природа и интересни метсности.

прочети още

Атанас Скатов и Килиан Жорнет Рекорди. Сезон Еверест 2017 се оказва, като малко лодка в бурно море, заливан от ежедневни радости, недостижими досега рекорди, но и тежки драми за загиналите и техните семейства. Колко много може да даде един изкачен връх и колко може да отнеме, само за 30-на дни.... Вижте детаили

прочети още

9 от най-УДИВИТЕЛНИТЕ фото колажа на Adrian Sommeling. Истинска наслада за сетивата е да се гледат шедьоврите, които Adrian разработва чрез професионални фото сесии и Photoshop миксиране

прочети още

ДОБРИ НОВИНИ - 7:35ч. българско време. Наско вече е в лагер IV и е изпратил съобщение, чрез сателитната тракинг система: "Pristignahme v lagera. Vsichko e nared! "

прочети още

Varrio Sport - All Seasons Outdoor ще подкрепи инициативата Wing for Life World Run 2017. Прочетете повече за единственото по рода си състезание, в което финалната линия преследва бегачите, а не обратно!

прочети още

Атанас Скатов даде ход на експедиция Еверест ( 8848м.) - Лхотце ( 8516м.) 2017, част от проекта "Скоростно изкачване на 14-​те върха над 8 000 метра без консумация на храна от животински произход“. Имаме изричното съгласие на Наско, Varrio Sport да отразява хода на неговата експедиция и да публикува части от новия дневник. Успех Наско, ние сме с теб!

прочети още

Спoдeли с нас един уникален полет над ски зона Банско с доста смайващи акробатики. Полета е изпълнен от нашия добър приятел и щура глава Иван Пашкулев, след прекъсване от година и половина

прочети още

На 18 и 19 март на платото на Витоша се проведе Сноукайт Фест 2017 - събитие изпълнено с много слънце /поне в събота/, силен вятър и планина, изпъстрена с хвърчила. Вижте повече във видео материала от събитието.

прочети още

Добра новина за всички фенове на един от най-атрактивните и красиви спортове Кайтсърф - сърф училище Tortuga вече е сертифициран член на най-голямата свтовна кайт организация IKO и така България вече присъства сред най-големите в спорта.

прочети още

Vitosha Snowkite Fest 2017 - 18 и 19 Март 2017, Платото на Витоша - едно събитие, което НЕ трябва да пропускате. Планина, вятър слънце, хвърчила и хубави хора, това са само част от причините очакваме това събитие. Елате и вие

прочети още

"За тази световна титла мечтая още от дете. От първия ден, в който съм се качил на ски." - Станимир Беломъжев

прочети още

След страхотните новини от представянето на Симеон и Валери на кръговете от Freeride World Tour сега е време за фрирайд на българска сцена. За 4-та поредна година Пирин става домакин на фрирайд сесия за приятели - Дончо Кани! От 7-10 Април склоновете на Дончовите Kараули и хижа Вихрен те очакват!

прочети още

Открий най-невероятните катерачни маршрути, заснети в спиращи дъха 360° снимки и видеа. Благодарение на приложението на Mammut всеки може да "погледне през очите" на шерпите, които се катерят към покрива на света - връх Еверест.

прочети още

В кратък видео клип La Sportiva обяснява какво прави бягането по планински пътеки толкова специално.

прочети още

Как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката? Какво не знаем за екстремните спортове и как те вдъхновяват децата за нови знания и умения? 7-9 октомври, Музейко

прочети още

Ето какво споделиха приятелите от Вятър и Вода за екстремното плаване с ветроходни лодки в Средиземно море. Екипът на varriosport.bg имаше честта да бъде част от екипажа.

прочети още

"Като един предимно самотно катерещ височинен алпинист, всичко което искам да сложа в раницата го претеглям и преценявам поне по три пъти - дали наистина ми трябва или не. Екшън-камерите са супер изкушение, защото са по-леки, защото новите модели все повече се доближават като електроника до нормалните турбосапунерки и защото гладът за качествено видео става все по-голям."

прочети още

Презентация на новите модели моторни шейни Ski-Doo , линия 2017.

прочети още

Opti-Dry Technology™ - антибактериална бързосъхнеща материя с перфектна вентилация и суха кожа

прочети още

Мембраната SIBERIUM 2L е високотехнологичен материал, предназначен за производствто на разнообразни спортни, работни и ежедневни облекла и обувки, осигуряващи високо ниво на водоустойчивост и "дишане" на метерията.

прочети още

Flatlock шевове дава комфорт, мекота и здравина на текстилната материя, не дразни кожата и се вписва идеално в дизайна на продуктите.

прочети още

Позволява пълна адаптация на обувката и стелката към крака. Технология на TECNICA

прочети още

Flexible Construction - технология за гъвкава здрава конструкция

прочети още

C.A.S. Upper - първата в индустрията термично адаптируема обувка с нисък профил

прочети още

.A.S. Footbed -  висок клас анатомична стелка и ходило, изградени специално за да съответстват на уникалната форма на обувките Tecnica.

прочети още

The Ultimate Anatomical Last - анатомична форма/матрица на обувката, заедно със свода и петата.

прочети още

Protective upper и Protective from variable conditions с премиум мембрана Gore-Tex Extended Comfort в съчетание с набук са отлична комбинация за голяма водоустойчивост при добра дишаемост.

прочети още

Self Locking Lacing - иновативно решение за затягане, което съответства на анатомичната форма на крака.

прочети още

Adaptive Upper Materials Tecnica за моделите туристически трек обувки Tecnica Forge

прочети още

Perfect Fit by Tecninca - технология чрез, която са изградени моделите трекинг обувки Forge

прочети още

Виж как се докоснеш до най-силните и здрави хора в България 13-15 март, Интер Експо Център

прочети още

Adaptive Sole Design - вдъхновени от природата и предназначен за природата!  Това е основната концепция следвана при създаване на обувките на Tecnica. 

прочети още

Технология вградена в подметката на Tecniцa Origin trail shoe, целяща умекотяване ана бягането и максимална сигурност за ходилото.

прочети още

Sock construction second skin - поредната високотехнологична система използвана от разработчиците на обувките Tecnica.

прочети още

Връзки към полезни приложения на Garmin, които можете да използвате в зависимост от вашето Garmin устройство

прочети още