Да нарисуваш спорта - къде се срещат изкуство и спорт и защо моят байк да е уникален?

Да нарисуваш спорта - къде се срещат изкуство и спорт и защо моят байк да е уникален?
13 май 2019

 Много са книгите, които описват как енергията се предава, сменя състоянието, времето и формата си. Казват, че всеки предмет поема и носи от енергията на своя собственик, приема неговия облик, стил и характер. Сигурен съм, че на всеки от нас се с случвало да драска на салфетка любимите си думи, образи или цитати и силно да вярва, че даден предмет или визия му носят късмет. 

 

 

Да, Абсолютно! - бе отговорът на Райна, когато я попитах дали нейните клиенти споделят себе си и енергията си, когато ѝ поръчват поредния проект за уникален, ръчно изрисуван байк, лонгборд, мотор или друг спортен продукт.

Именно затова творчеството на Райна е изпъстрено със силни и емблематични животни, с кадри от природата, митични сцени, анимационни герои, сентенции или дори портретни снимки.

 

Творбите, които Райна създава в My Unique Bike за своите клиенти НЕ могат да се видят на изложба, но ако сте в планината, града или на пистата и видите уникално изрисуван байк то това е нейно дело. 

Срещам ви с Райна Тасева в Мюнхен, където тя живее и работи, когато не е в България. Райна има две прекрасни кучета, обича планината и сноуборда, кара байк, винаги посреща с голяма усмивка и е човек от нашата кръвна група.

 

 

 

 

- Здравей, Райна. Представи се накратко за приятелите на Varrio Sport.

 

 

 

Казвам се Райна Тасева и се занимавам от дълго време с дизайн и илюстрация върху превозни средства в буквалния смисъл. Помагам на хората, превръщайки техните нови или износени возила в “пътуващи произведения на изкуството”, които носят послания от собствениците си. Обичам работата си и когато рисувам по проект, влагам цялото си сърце и въображение, за да му вдъхна живот.      

 

 

                                          

- Разкажи ни за твоята връзка с творчеството?

 

Аз съм родена във фамилия на художници и закърмена с изкуство. Връщайки се назад във времето усещам аромата на маслени бои и ферниз вкъщи. Майка ми, Искра Тасева, беше живописец,.. тя е моят ангел, който ме научи да държа четката и да рисувам в пропорции и перспектива. И така до ден днешен.

 

Друга важна личност, от която черпя вдъхновение, беше леля ми, Весела Тасева, завършила Софийската Художествена Академия със златен медал. До преклонна възраст тя работеше като реставратор на икони към музея на Светия Синод. Помня, че я посещавах като дете в ателието ѝ, където грижливо повиваше вековни икони и въздъхваше с думите: “Обичам ги, гледам ги и се грижа като мои деца за тях!”. Тя участваше в реставрации на стенописи в храм-паметник Александър Невски, Рилския манастир, канеха я из цяла Европа.

 

Сега на Христова възраст осъзнавам, че това, което ме прави истински щастлива и осмисля съществуването ми, са четката и палитрата в ръката ми.

 

 

 

 

 CamelBak BPA free Sport Bottle

 

 

 

 

- Каква е твоят контакт със спорта и природата?

 

Излизайки от града, затварям очи, поемам дълбоко глътка въздух и усещам прилив на живителна сила и хармония, дар от природата, които събуждат сетивата и разрешават житейски кръстопътища. Усещам свобода!

 

Не мога да преценя кое носи по-голяма наслада - разцепването на пухкав сняг в гората, гмуркане до някоя потънала гемия, дом на приказен подводен живот или каяк приключения с любими хора в търсене на безлюдни плажове и чудати пещери… Всички тези моменти са толкова истински и ценни, храна за духа, която остава непокътната във времето. Затова и съзнателно ги рисувам по рамки на велосипеди, моторни шейни и стени.

 

Уважавам природата и нейните стихии, затова се стремя, спортувайки да намаля риска, преценявайки екипировката и условията.   

 

     

Каска с рисунки

 

 

- Намирам те в Мюнхен, но често си в България – как разделяш времето и страстите си?

 

Мюнхен от две години е мой втори дом, допада ми интернационалната атмосфера, изобилието от галерии и това, че всички карат колело. Последното ми отваря врата за реализация в насока поръчково изрисувани колела - услуга, която тук в Германия се търси и цени високо.

 

Отделно местоположението на града е перфектно, удовлетворява капризите ми, просто паля колата и след по-малко от час съм в Алпите или на някое тюркоазено синьо езерце сред борова горичка.

 

Звучи прекрасно и е, но най-миличко ми е да се прибера в България. Толкова прекрасни природни блага и възможности, събрани на едно! Може би човек трябва да попътува и да направи разлика, за да се върне у дома и да оцени това, което притежава! Често се прибирам, за да се видя с близките ми хора, а и не мога да изоставя художествените си проектите на родна земя.

 

 

- Разкажи ни за твоя проект да съчетаеш рисуването със спорта и да персонализираш спортни /и не само/ продукти. Как започна, какъв беше първият ти проект?

 

 

Стремежът на арт ”платната” ми е да излязат извън рамката и да пътуват, да кръстосват улиците, да направят ежедневието ни по-цветно и приказно, карайки ни да се усмихнем. В тази насока разширих обектите си на изява (мотори, велосипеди, моторни шейни, коли, т.н.), прибавяйки поръчково рисувани аксесоари ала каски, та така и стигнах до сноуборд, баланс борд, очила, стени и дори музикални инструменти.

 

Обобщено рисувам върху всичко от метал, пластмаса, дърво и мазилка.

 

Харесва ми предизвикателството боята да се държи по различен начин на разнообразни повърхности в комбинация с формите на обекта, които са от особено значение при композирането на рисунката. Често ми се случва преди да започна работа, дълго да съзерцавам “платното си”, било то рамка на колело или капла, представяйки си кое и как трябва да бъде изписано. От особено значение при този вид работа е добрата предварителна подготовка, а именно разглобяване, шлайфане, обезмасляване, ако е нужно грундиране. Чистотата по време на работния процес е от особено значение, тъй като на финала готовата рисунка се запечатва с автолак и се изпича. Така изображението става трайно, а цветовете не избледняват от слънцето и времето.

 

Едни от първите ми изяви са стенописи из кабинетите по анатомия и дентална медицина от времето, когато бях студентка по ветеринарна медицина. После се наех да изрисувам стените на едно заведение. Всичко това се превърна в едно вълнуващо начало за мен, аз просто преоткрих себе си, вървейки в погрешна посока да уча за доктор. Но това ми даде шанс да завърша втора магистратура с изкуство и да плувам в свои води.

 

 

На сърцето ми е да експериментирам с материали и да прилагам различни техники, да създавам нови дизайни във форма и картина. Това ме кара да летя и да се откъсна от Земята като вид медитация. Най-стойностното и истинско усещане, което има за цел да остави трайна следа, обект на изкуството.

  

Примера ми е с ексцентричния Andy Warhol и неговият шедьовър, BMW M1 Group 4 Race Version - най-скъпата и ценна Арт кола в света, изложена сега в музея на BMW. Рисунки върху купето пресъздават чувството за скорост, когато всички линии и цветове се размазват.

 

Снимка: BMW Group

 

 

 

- Имаш две страхотни кучета и страст да рисуваш животни, каква в връзката ти с тях?

 

Обожавам животните, те са толкова истински и даряващи с любов, не случайно се увлякох към ветеринарната медицина, но скоро разбрах, че не е моето. Мая (Сибирско хъски) и Риу (Японско кишу) са неотлъчно до мен, подкрепяме се в трудни моменти и много се разбираме, играем си заедно и приключенстваме тук и там. Удоволствие ми е да рисувам животни, но ако може се старая да ги изобразя по-живи. Интересно ми е да пресъздавам кожа и козина, погледа и излъчването на всяко същество, да уловя енергията му. Сега съм вдъхновена от африканските животни и някои от готовите ми работи “намериха пътя”, а други са в главата ми и напират да излязат. 

 

 

 

Бухал рисунка върху мотор

- Какви спортни продукти си рисувала досега, къде можем да ги видим?

 

Работя върху визията на всевъзможни превозни средства. Наскоро имах запитване за изрисуване на орел върху корпуса на вертолет в движение, поместен в хангар до летище София. Готовите ми “картини” си циркулират по велоалеи, пътища, а зимата между х.Ловна и х.Малката Юрта в Рила, така че не е невъзможно да им се насладите на живо.

Моето изкуство няма как да бъде затворено в галерия или помещение.  

 

 

- Имаш ли изискване за размери на продуктите, които ще рисуваш?

 

Не, определено няма. Обикновено мащабните проекти се рисуват с размах, тъй като не търпят малки детайли. И тук е момента да спомена и брат ми, Александър Тасев, с който вървим по идентични пътища на независими творци. Негово дело са артистичните визии на няколко буса и още куп други неща. Винаги си помагаме и се подкрепяме, така че смея да кажа, че се допълваме в ателието- аз с моето желание да изписвам линията в детайл, а той с цветната струя на аерографа в мащаб.

 

 

 

- Какви технологии и материали използваш?

 

Обикновено стартирам с разглобяване на детайлите, които ако са от пластмаса или метал, търпят водно шлайфане, което е доста трудоемко и обикновено трае няколко дни. Целта е да се премахне лака и да се матира добре боята под него, което създава добра основа за захващане на рисунката. Задължително обезмаслявам детайлите и чак тогава стартирам с боите. Те са специално за случая - акрилни и абсолютно безвредни, устойчиви на слънце и време, нанасят се лесно както с четка, така и с аерограф. Финалната стъпка е запечатване с лак. Тогава често се случва да прибягвам до услугата на моя приятел автобояджията.

 

 

 

 

 

Nano Softshell Jacket

 

 

 

 

 

- Колко време ти отнема да създадеш един персонален проект върху планински байк?

 

Зависи от темата на клиента и мащаба на рисунката, но от една до около две седмици, като преди това съм подготвила и съгласувала с възложителя скиците си. Разбира се през целия период не спирам да обсъждам с него работния процес, така че да е максимално удовлетворен от крайния резултат.

 

 

 

- Вярно ли е, че всъщност всяка рисунка върху даден предмет носи по-някакъв начин излъчването, духа и силата на неговия собственик?

 

Да, абсолютно! Затова в началото правя интервю-събеседване, за да изобразя в съзнанието си желанията на собственика. Така с неговите очи и моята четка превръщаме обекта в уникално художествено произведение, огледало на идентичността на притежателя му и проекция на неговия дух.

 

 

 

- Как определяш цената на услугата си?

 

Старая се услугата, която предлагам, да е достъпна. Често правя и компромиси, защото не правя изкуство с меркантилна цел. Общоприето е, особено тук в Германия, ръчният труд да бъде високо ценѐн, за това реших да работя и извън граница. В тази  насока ще дам за пример услугата ми за цялостна визия на мотор, чиято стойност е конкурентна, даже бих казала ниска, в сравнение с цялостно му пребоядисване. Въпреки всичко на клиентите понякога им се струва скъпо, но когато видят резултата забравят и остават доволни.

 

 

 

- Предполагам, че приемаш и поръчки от България?

 

Разбира се, моята работа е динамична и творческа -  за нея няма граници.  По-важната част от реализацията на проекта е криейтив плана, идеята - неща, които можем да изясняваме и в движение. На финала остава самото изпълнение. За мен е удоволствие да работя с клиенти от България, защото те са някак по-одухотворени, по- емоционални и пъстри в идеите си. 

 

 

 

- Би ли поела предизвикателството за аудиторията на Varrio Sport да направиш една блиц импровизация с нашето лого?

 

 

Да, разбира се! С удоволствие.  

Varrio Sport Art Logo

 

 

 

 

- Над какво работиш в момента?

 

В момента разработвам идейни скици за един стенопис в стаичката на две сладки момиченца. Паралелно оформяме концепциите за цялостна визия на няколко возила, но първо ще превъплътя една рамка на колело в зелена мамба, която пълзи из горите в Африка.

 

 

 

 

- Как да те намерят хората, които искат да преобразят своите борд, байк, дъска, ски, каска, тротинетка, мотори, ATV-та, шейни, стаи, коли, джипове или каквото им хрумне?

 

Имам сайт, където всеки може да се запознае с работата ми https://www.myuniquebike.com/

Който желае, може да ме следва в Instagram , или Facebook.

Ако някой има въпроси, нека ги сподели на myuniquebike@gmail.com или да се свърже с партньорите ми от www.varriosport.bg / Varrio Sport Facebook / Varrio Sport Instagram 

 

  

- Остана да споделиш с нас нещо искрено и важно за теб, като за финал:

 

Нужна е нестихваща борба, целенасоченост и упорство, с които човек се приближава все повече до мечтата си, но нека не прекланя глава, дори и околните да го мислят за луд.

Истината е,че щастието се изразява в това да късаш плодовете на труда си и да бъдеш себе си.

 

 

Ако вече имате идея за ваша лична визия обади се на Райна или ни пиши. 

Споделете тази статия - и направете добро!

 

 

 

 

Автор: Калоян Христов 

Снимки: Личен архив на Райна Тасева, BMW Group, Varrio Sport Media

Varrio Sport media 

Да си кажем истината -  здравето в повечето случаи е въпрос на личен избор!

прочети още

Вземете безплатна седмична/месечна карта за фитнес. При всяка поръчка над 30 лева ще получите седмична карта, а при поръчка над 300 лева – месечна фитнес карта.

прочети още

Представяме ви свръх технологичния смарт часовник от ново поколение Coros Vertix 2 с 20% по-бърз процесор и 5 поддържани сателитни канала.

прочети още

Всичко най-важно за Ски зона Добринище - лифт, цени, работно време, писти, възможности

прочети още

Щастливи сме да обявим нашето най-ново партньорство с Viber! Вече е факт нашия канал Varrio Sport Club – елате с нас.

прочети още

Stanley - марката, която променя света е вече тук във Varrio Sport.

прочети още

Мобилно разплащане без скрити такси и тромави процедури – Settle е във varriosport.bg! 

прочети още

Време е да зарадваме нашите клиенти с най-модернатия метод за разплащане – Вземи сега – плати после!

прочети още

Ако ви трябва бърз и сигурен подарък за любим човек, колега, приятел или бизнес партньор, които е любител на активния начин на живот, значи имаме какво да ви предложим - ваучер за подарък!

прочети още

Какво е CBD, какви са ползите за организма и как действа? Всичко за Канабидиолът (CBD)

прочети още

Във време на социална дистанция и ограничения за много от любимите ни активности ние искаме нека си кажем: НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА!

прочети още

Важно ли е да сме активни и в хармония със заобикалящата ни среда? Един ентусиазирано ще възкликне „Да, разбира се! Много е важно!”. Друг ще свие безразлично рамене и неубедително ще измърмори  „Ами, да, важно е!”, трети мъдро ще заключи „Хм, за какво? Така и така ще се мре!”. Ти как мислиш?

прочети още

Езерата в Пирин представя пълна информация за всички езера в Пирин и разбива редица митове за езерата

прочети още

Около 60 участника премериха сили на скалите в русенското село Пепелина.

прочети още

Вперени в победата, бързи и яростни бяха конете и техните жокеи на първото състезание по конни надбягвания в китното село Расник в полите на Вискяр планина.

прочети още

Как да избегнем срещи и ухапвания със змии, как да реагираме, ако се случи на нас или ако трябва да окажем първа помощ.

прочети още

В месец на извънредно положение показахме, че живота няма как да спре напълно и се позабавлявахме спортувайки с играта на Varrio Sport за спортна активност у дома  

прочети още

Жените имат място на екстремната сцена. Има много нежни следи, оставени от българки в световната история, но по една или друга причина не се говори за това. Какви са те – си отговорете сами.

прочети още

Три места у нас, на които не сте били... а ТРЯБВА! Това са моите три доказателства, че когато се изгубиш нарочно, започва магията. 

прочети още

Има места, на които времето не е спряло, то просто не съществува, там няма време - има само ХАРМОНИЯ.

прочети още

Доброволческа инициатива  за възстановяване на туристически обекти в Тетевенския балкан.

прочети още

Директно от Лонг Бийч Калифорния световната квалификация по скейтборд за с най-добите състезатели в света

прочети още

Как да откъснем детето от електронните игри и таблетите, защо да го изведем на разходка в планината и добре ли е да се понацапа малко - вижте няколко научни причини да прекарваме повече семейни уикенди в природата.

прочети още

Поради големия интерес към чорапите Baselayer събираме на едно място информация, базирана на въпроси от наши клиенти

прочети още

На тържествена церемония Президентът Румен Радев поздрави участниците в годишната среща на олимпийските отбори по природни науки. През 2018г. децата олимпийци донесоха 7 златни, 11 сребърни и 14 бронзови медала, както и 5 почетни грамоти.

прочети още

Стартираме вълнуващо партньорство с един от най-любимите ни блогове за туризъм и пътешествия с деца

прочети още

Приключенската експедиция до Арктика стана сбъдната победа на Юли Панайотов, за когото всички ние гласувахме

прочети още

С гледката на първия сняг ни обземат нетърпеливи чувства – ами сега къде ми бяха ските, в гаража или в мазето, дали не трябваше да си купя нови обувки, къде е шейната на децата, наточих ли си кантовете, кога и къде откриват зимния сезон по българските курорти, дали някой вече кара…?

прочети още

Витоша - забравена, изоставена, но все така Наша. Филм за снежните залези и красоти, които радват витошките призраци....

прочети още

Обръщение на БЕА - Българска Екомерс Асоциация /в която членува и Varrio Sport/ към българските медии във връзка с коментарите относно сигурността и безопасността на потребителите при онлайн пазаруване. Реални факти и статистика.

прочети още

Краси Георгиев завърши успешно предизвикателството 55 Часа бягане. Вижте резултатите и гледайте видео с разказ за екипа, храната и напитките по време на бягането, за силата на духа и желанието да правим добро

прочети още

Българска компания създаде иновативен и практичен продукт за спорт и ежедневие - спортните чорапи Baselayer Socks

прочети още

Ако се увличаш по йога и пилатес и същевременно водата е твоят любим терен за спорт, тогава СЪП пилатес определено е за теб! Виж защо, как, къде и какво е необходимо, за да практикуваш SUP йога или пилатес.

прочети още

Да изпънем ветрилата и да отпразнуваме Международния ден на сърфинга, с кауза на 16 юни 2018. Ела с нас да почистим северния плаж на Приморско и да се позабавляваме с приятели и топ сърфисти. Да залеем морето с настроение, а не с пластмаса!

прочети още

Днес пътешествията на Рада ни отвеждат до една от най-шантавите и със сигурност най-кръгли републики в света - KUGELMUGEL

прочети още

На една педя от София се крие тайнственият параклис Свети Йоан Летни, разположен величествено на хълма над язовир Пчелина. Научете всичко за историята и местонаходжението от Рада Бонева и Varrio Sport

прочети още

БЕА - Българска Е-Комерс Асоциация стартира една отдавна подготвяна инициатива -  напълно БЕЗПЛАТНИ обучения на бизнеса за електронна търговия!!!

прочети още

Работно време, цени, график и възможности за достъп до лифта на Безбог от х. Гоце Делчев над Добринище. Всичко най-важно вижте тук!

прочети още

Основателите на платформата Varrio Sport - All Seasons Outdoor в откровен разказ пред Галя Щърбева и камерите на Събуди се по Нова телевизия.

прочети още

Вижте ветровитото видео на Рада, директно от село Гостун и нейните три съвета за добро изкарване на уикенда. Varrio Sport с приятели на границата между Родопи и Пирин.

прочети още

Професионален музикант пътешественик, алпинист, или професионален пътешественик музикант? За своите далечни (и високи) пътешествия Петър Георгиев говори с любов и усмивка, за “приключения”, а не просто пътувания.

прочети още

Ледено Приключение е името на благотворителното събитие, в което Заки и Виктория от "Към Върха", събраха над 60 доброволци, в това число и нашия екип, за да качим и забавляваме 4 дечица във красивата Рила.

прочети още

България се включва в спортната надпревара с трима представители. Това са: Хакан Осман, Светлозар Дамянов и Светослав Георгиев, всички със зрителни увреждания.

прочети още

Само преди ден в Саудитска Арабия се случи малка спортна революция - във вторник, 6 март 2018 г., се проведе първият по рода си маратон за жени.

прочети още

Любителите на ветроходното плаване традиционно празнуват националния празник под издути ветрила, премервайки сили и умения в 62-то издание на регата “3-ти Март”

прочети още

С огромна благодарност към всички наши клиенти, приятели и партньори! За нас е чест Varrio Sport да бъде сред най-добрите! Подкрепи ни сега!

прочети още

Един откровен разказ за предизвикателството да поставиш рекорд на Гинес. Колко е трудно да поставиш световен рекорд, да се пребориш със страховете си и да предизвикаш собствените си възможности? Колко време и усилия коства да превърнеш едно хоби и една мечта в уникален план, който да те впише в историята на Гинес? Вижте сами разказа на две момчета, които вече 9 години са част от тази история!

прочети още

За какво се сещате първосигнално, когато чуете “български олимпийски успехи”? За Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Ивет Лалова? Да, но не само! Вижте повече за Олимпийските постижения на българските деца и как Президентът Румен Радев поздрави Олимпийците ни, донесли цели 95 медала за 2017г.

прочети още

1 декември е Денят на Антарктида, като през 2017 г. честваме 58 години от подписването на Антарктическия договор. Проф. дн. Пимпирев ще представи новата си книга "Антарктида - Студеният юг"

прочети още

Григор Димитров преряза съперника си Давид Гофен след 2.30 часа красива игра. Гришо е вече №3 в световната тенис ранглиста след блестящото си представяне на ATP в Лондон.

прочети още

Италия не е на Световно първенство по футбол за първи път от почти 60 години насам. Мачът изигран на 13 ноември 2017 между Италия и Швеция сложи край на една от най - брилянтните кариери в съвременния футбол - тази на легендата Джанлуиджи  Буфон.

прочети още

Наскоро двама наши приятели се завърнаха от щур трип до ледника Хинтертукс в Алпите. Всъщност гледчерите бяха три, а нашите момчета взеха стихийното решение да тръгнат натам след дълга вечер в столичния Магнито Пиано бар...

прочети още

Българската състезателка по ски бягане и ориентиране Антония Григорова се завърна на международната сцена. Този уикенд, 10-12 ноември 2017г., тя завоюва 32-ото място на Купата на ФИС във финландския зимен център Олос. Това бе първият й старт на ски-бегаческата арена извън страната от март 2015 г. насам.

прочети още

Обсерваторията на СУ отвори врати за дневни и нощни посещения. Всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Цени 3-7 лв.

прочети още

От 01 до 05 ноември 2017 г. в София ще се проведе 13-то издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Основан през 2005 г. от „Американска фондация за България“, най-големият български форум за студентски късометражни филми вече тринадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.

прочети още

Спасени след 5 месеца в Tихия океан - възможно ли е? Две жени ветроходци и двете им кучета бяха спасени от американската брегова охрана след 147 дни бедствие в Тихия океан!

прочети още

Той не е отшелник, въпреки че живее в самотна хижа на повече от две хиляди метра надморска височина във френските Алпи. Той не е социопат, въпреки че е решил да си осигури сам електричество, чиста храна и вода. Той е Фабрис Андре. Почти винаги леко усмихнат и замечтан.

прочети още

Страхотно представяне и 2-ро място на Шабана Мустафа в един от най-тежките ултрамаратони в Алпите!

прочети още

Успешно изкачване и слизане от връх Даулагири (8167м) на алпиниста Боян Петров. Върхът е десетият поред гигант в проекта му за изкачване на всички осемхилядници на планетата.

прочети още

Книгата е уникален наръчник, необходим за всеки, които обича да планира, експериментира, открива нови маршрути или просто да опресни тези, по които вече е минавал. Едно четиво, полезно винаги, когато планирате точното си движение в планината. Изключително подробно описание на маршрутите, хижите и заслоните, както и маркировка с важни разклони и ориентири.

прочети още

Независимо дали се движиш с туристическата гега, на две или на четири колела, или пък обичаш да прескачаш дървесните корени, бягайки на пресечен терен - град Трявна и околността предлага на всекиго по нещо. Кътче, замръзнало във времето.

прочети още

Уикенда се очертава предимно топъл, слънчев и приятен, а от него ни делят само няколко часа. Ако това лято си правил какво ли не, ходил си къде ли не и си мислиш, че няма с какво да те изненадаме.... Грешиш. Ето едно супер интересно и различно събитие в недотам позната планина - 13 до 15 октомври 2017 г. Фестивал на Кестена в Беласица, с. Коларово.

прочети още

Представяме ви Dj Efo - собственик на пиано бар Magnito в центъра на София и действащ DJ. Той ни разказва на чаша кафе как релаксира сред природата, където намира мотивация и сили за да бъде винаги уникален зад пулта и бара му да бъде пълен с доволни клиенти.

прочети още

Шампионът на България на дълги дистанции Шабан Мустафа в интервю на Рада Бонева за Varrio Sport. Oт Карнобат до Алпите: за бягането, планините и живота на много труд и постоянство.  

прочети още

Преди няколко дни се навършиха 85 години от изграждането на метеорологичната станция на връх Мусала. А знаете ли интересните факти около създаването и́? Прочетете историята за построената през 1932г станция на най-високия връх на Балканите.

прочети още

В добре организирнано събитие с шампионски дух и енергия, Ивет Лалова представи своята академия за деца - Ivet Lalova Sprint Academy.

прочети още

Слънцето пече. Лежиш на плажа. Жега ти е. Иска ти се да правиш нещо различно, интересно и забавно? Защо не опиташ от най-новата сърф мода? SUP - решението за лесно и достъпно водно забавление. Виж защо и ти го можеш!

прочети още

Връх Дхаулагири е част от планинска верига в Хималаите в частта, принадлежаща към Северен Непал.

прочети още

Случвало ли Ви се е да дойде събота, времето да е прекрасно, а Вие да нямате никакъв план как и къде да прекарате незабравим уикенд? Вместо да стоите вкъщи или да се “мотаете” безцелно, вижте списъка на Varrio Sport с интересни занимания, които могат да разнообразят ежедневието Ви!

прочети още

ВИЕ СТЕ ТУК е новата книга на Петър Пунчев, която под формата на разкази за реални истории прави впечатляваща обиколка през съдби, личности и дестинации от почти всички континенти. Книгата съчетава интервюта с велики световни хора на спорта, науката, музиката и духа в стил есеистика и публицистика - описани с неподправения стил на Петър Пунчев.

прочети още

Филмът на БНТ с участието на проф. дн. Христо Пимпирев отбелязва 25-годишнината от началото на Българските антрактически експедиции на Ледения континент.

прочети още

Момчета и момичета, какво ще кажете да подкрепим този български най-талантлив скиор сред музикантите и най-rock`n`roll men сред олимпийците. Да подкрепим Никола Чонгаров за бъдещите му участия и да го изстреляме на XXIII-те Олимпийски игри в Южна Корея през 2018г.

прочети още

При благоприятни метеорологични условия от площадка 39A (LC-39A) на космическия център "Кенеди" на 23 юни в 22.10 часа българско време бе изстрелян сателита BulgariaSat-1.

прочети още

Представяме Ви, първото кратко видео клипче в инициативата "Varrio Trek" . В нея ще споделяме кратки видео клипчета от интересни местности, планини и върхове, морета и океани, изобщо аутдор приключения.

прочети още

Михаил Копанов и Диан Зайков - екипажът от изключително добри и оптни ветроходци - са добре и в безопасност след като канадски екипаж успя да им окаже помощ. За огромно съжаление морската фурия, разразила се по времето на ветроходната регата OSTAR & TWOSTAR, потопи българската лодка "Фурия". 

прочети още

Нашите клиенти - това е най-ценния ресурс на Varrio Sport. За вас - нашите клиенти ние правим възможното и невъзможното. Защото винаги една сбъдната детска мечта, една голяма детска усмивка, означава много повече от всяко друго признание. Благодарим Ви.

прочети още

Дали храната за рибки е вкусна с кисело мляко, така като мюсли? И вече ще е прекалено, ако днес поискам да ми купиш и делфин, нали? Колко конски и колко слонски сили е колата ни? Извънземните могат ли да рисуват? Това са само малка част от въпросите, на които всяко дете търси отговор, принцеса Точица също. „Приключенията на принцеса Точица“ е приказка за едно малко момиченце с невероятно въображение и чувство за хумор, което не спира да задава въпроси.

прочети още

В китното селце Расник, в подножието на Вискяр планина, на 3 и 4 юни се проведе съзтезанието "2017 Pernik Open - Парапланеризъм - Целно Кацане"

прочети още

Представяме Ви един интересен и красив район в близост до гр. София, в който може да прекарате активен ден сред красива природа и интересни метсности.

прочети още

Атанас Скатов и Килиан Жорнет Рекорди. Сезон Еверест 2017 се оказва, като малко лодка в бурно море, заливан от ежедневни радости, недостижими досега рекорди, но и тежки драми за загиналите и техните семейства. Колко много може да даде един изкачен връх и колко може да отнеме, само за 30-на дни.... Вижте детаили

прочети още

9 от най-УДИВИТЕЛНИТЕ фото колажа на Adrian Sommeling. Истинска наслада за сетивата е да се гледат шедьоврите, които Adrian разработва чрез професионални фото сесии и Photoshop миксиране

прочети още

ДОБРИ НОВИНИ - 7:35ч. българско време. Наско вече е в лагер IV и е изпратил съобщение, чрез сателитната тракинг система: "Pristignahme v lagera. Vsichko e nared! "

прочети още

Varrio Sport - All Seasons Outdoor ще подкрепи инициативата Wing for Life World Run 2017. Прочетете повече за единственото по рода си състезание, в което финалната линия преследва бегачите, а не обратно!

прочети още

Атанас Скатов даде ход на експедиция Еверест ( 8848м.) - Лхотце ( 8516м.) 2017, част от проекта "Скоростно изкачване на 14-​те върха над 8 000 метра без консумация на храна от животински произход“. Имаме изричното съгласие на Наско, Varrio Sport да отразява хода на неговата експедиция и да публикува части от новия дневник. Успех Наско, ние сме с теб!

прочети още

Спoдeли с нас един уникален полет над ски зона Банско с доста смайващи акробатики. Полета е изпълнен от нашия добър приятел и щура глава Иван Пашкулев, след прекъсване от година и половина

прочети още

На 18 и 19 март на платото на Витоша се проведе Сноукайт Фест 2017 - събитие изпълнено с много слънце /поне в събота/, силен вятър и планина, изпъстрена с хвърчила. Вижте повече във видео материала от събитието.

прочети още

Добра новина за всички фенове на един от най-атрактивните и красиви спортове Кайтсърф - сърф училище Tortuga вече е сертифициран член на най-голямата свтовна кайт организация IKO и така България вече присъства сред най-големите в спорта.

прочети още

Vitosha Snowkite Fest 2017 - 18 и 19 Март 2017, Платото на Витоша - едно събитие, което НЕ трябва да пропускате. Планина, вятър слънце, хвърчила и хубави хора, това са само част от причините очакваме това събитие. Елате и вие

прочети още

"За тази световна титла мечтая още от дете. От първия ден, в който съм се качил на ски." - Станимир Беломъжев

прочети още

След страхотните новини от представянето на Симеон и Валери на кръговете от Freeride World Tour сега е време за фрирайд на българска сцена. За 4-та поредна година Пирин става домакин на фрирайд сесия за приятели - Дончо Кани! От 7-10 Април склоновете на Дончовите Kараули и хижа Вихрен те очакват!

прочети още

Открий най-невероятните катерачни маршрути, заснети в спиращи дъха 360° снимки и видеа. Благодарение на приложението на Mammut всеки може да "погледне през очите" на шерпите, които се катерят към покрива на света - връх Еверест.

прочети още

В кратък видео клип La Sportiva обяснява какво прави бягането по планински пътеки толкова специално.

прочети още

Как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката? Какво не знаем за екстремните спортове и как те вдъхновяват децата за нови знания и умения? 7-9 октомври, Музейко

прочети още

Ето какво споделиха приятелите от Вятър и Вода за екстремното плаване с ветроходни лодки в Средиземно море. Екипът на varriosport.bg имаше честта да бъде част от екипажа.

прочети още

"Като един предимно самотно катерещ височинен алпинист, всичко което искам да сложа в раницата го претеглям и преценявам поне по три пъти - дали наистина ми трябва или не. Екшън-камерите са супер изкушение, защото са по-леки, защото новите модели все повече се доближават като електроника до нормалните турбосапунерки и защото гладът за качествено видео става все по-голям."

прочети още

Презентация на новите модели моторни шейни Ski-Doo , линия 2017.

прочети още

Opti-Dry Technology™ - антибактериална бързосъхнеща материя с перфектна вентилация и суха кожа

прочети още

Мембраната SIBERIUM 2L е високотехнологичен материал, предназначен за производствто на разнообразни спортни, работни и ежедневни облекла и обувки, осигуряващи високо ниво на водоустойчивост и "дишане" на метерията.

прочети още

Flatlock шевове дава комфорт, мекота и здравина на текстилната материя, не дразни кожата и се вписва идеално в дизайна на продуктите.

прочети още

Позволява пълна адаптация на обувката и стелката към крака. Технология на TECNICA

прочети още

Flexible Construction - технология за гъвкава здрава конструкция

прочети още

C.A.S. Upper - първата в индустрията термично адаптируема обувка с нисък профил

прочети още

.A.S. Footbed -  висок клас анатомична стелка и ходило, изградени специално за да съответстват на уникалната форма на обувките Tecnica.

прочети още

The Ultimate Anatomical Last - анатомична форма/матрица на обувката, заедно със свода и петата.

прочети още

Protective upper и Protective from variable conditions с премиум мембрана Gore-Tex Extended Comfort в съчетание с набук са отлична комбинация за голяма водоустойчивост при добра дишаемост.

прочети още

Self Locking Lacing - иновативно решение за затягане, което съответства на анатомичната форма на крака.

прочети още

Adaptive Upper Materials Tecnica за моделите туристически трек обувки Tecnica Forge

прочети още

Perfect Fit by Tecninca - технология чрез, която са изградени моделите трекинг обувки Forge

прочети още

Виж как се докоснеш до най-силните и здрави хора в България 13-15 март, Интер Експо Център

прочети още

Adaptive Sole Design - вдъхновени от природата и предназначен за природата!  Това е основната концепция следвана при създаване на обувките на Tecnica. 

прочети още

Технология вградена в подметката на Tecniцa Origin trail shoe, целяща умекотяване ана бягането и максимална сигурност за ходилото.

прочети още

Sock construction second skin - поредната високотехнологична система използвана от разработчиците на обувките Tecnica.

прочети още

Връзки към полезни приложения на Garmin, които можете да използвате в зависимост от вашето Garmin устройство

прочети още