Спортните Чорапи Baselayer Socks - от идеята до успеха

Спортните Чорапи Baselayer Socks - от идеята до успеха
2 юли 2018

Спортните чорапи Baselayer Socks са 100% български иновативен продукт, произведен от бутиковата компания Pathfinder Outdoor– хора с години опит в спорта, планината, експедиционния туризъм и с огромни познания за всичко що е екипировка.

 

Отделяме им специално внимание, като част от програмата на Varrio Sport в подкрепа на българските брандове за производство на висококачествени спортни продукти.

 

 

 

 

 

Бранислав Бранков

 

Говорим си с Бранислав Бранков - един от създателите на продукта. Бранислав е сред опитните планински водачи в страната, ски инструктор, Skydiving инструктор и спортен ентусиаст. По-често може да срещнете Бранко сред природата отколкото в градска среда.  

 

 

 

 

 

 

 

Как се появи идеята за Baselayer Socks:

 

Както често се случва практиката ни подтиква към намиране на точното решение. В един прекрасен ден някъде по билото на Стара Планина се вихрехме в няколкодневен преход, в който качвахме на гръб по важния товар, като палатки, храна за целия преход, напитки и аксесоари. Като опитни планински водачи обикновено носихме по два чифта чорапи, за да поддържаме добра хигиена и да се предпазим от така нежеланите мазоли и протривания – отдавна позната ни и изпитана хитрост. За целта купувахме и обувките си с една идея по-големи – половин или дори един номер за зимни обувки. Това бе така особено в годините, когато повечето обувки бяха тежки и твърди.

 

С времето обаче технологиите напреднаха, познаването на процесите също и ситуацията се промени. Започнахме да използваме лека и практична екипировка и обувки от така наречените от нас „маратонки на стероиди“. Това са олекотени обувки с  гъвкави подметки, следващи контура на крака, много по еластични, много по ефективни в обичайната и високата планина – пример за такива са моделите на Alpina, които Varrio Sport предлага. С тази „революция“ и ние станахме по-бързи, изминавахме много повече с по-малко усилия и значителен комфорт за краката.

 

 

Така възникна и въпросът как да доусъвършенстваме екипировката и да подобрим и още повече ефективността и усещането и какви чорапи да използваме. Дори и най-скъпите и качествени чорапи за трекинг трудно даваха ефекта на два чорапа, тежаха, запарваха, вмирисваха се, а място за повече от един чифт дебели чорапи в обувката нямаше. Aко взимахме по-големи номера се губеше усещането за контрол над обувката.  Освен това при обувка с дишащи мембрани да сложиш два чифта дебели чорапи, които спарват си беше истински лоша идея и загуба на ефективност.

 

 

 https://www.varriosport.bg/komplekt-sportni-chorapi-baselayer-pathfinder.html

 

 

 

 

Концепцията за два чорапа екипировка на слоеве/layers:

 

Може би се чудите, защо ми е необходимо да нося два чорапа, особено при топло време? Използването на два чорапа за спорт не е самоцелно и идеята му не е просто да уплътним обувките си или да похарчим едни пари. Смисълът на тази стратегия е превенция на проблеми с кожата – протриване, пришки, зачервяване, алергии, все неща често срещани в планината.  Една от най-честите причини хора да се отказват по средата или дори в началото на дълги преходи като Ком-Емине е именно това, остри раздразнения на краката, водещи до силна болка и невъзможност за ходене. Причините за това обикновено са именно в обувките, чорапите, влагата, хигиената и т.н.

 

Позовавайки се на науката, намираме просто обяснение,  защо концепцията на двата чорапа работи. При употреба на два чорапа едновременно намаляваме триенето между крака и обувката и го пренасяме на ниво вътрешно триене между чорапите. Просто, но магично решение, което се усеща още след петия километър. Тук идват и дребните детайли, онези които могат да обърнат каруцата… Нужно е да се използват правилните чорапи, като дебелина – за да уплътнят обувката, но без да стягат и като състав – никакви задържащи влагата естествени материи. Тогава намерихме временно и компромисно решение с модел много тънки и не съвсем подходящи чорапи на западна фирма, но те не решаваха проблемите ни.

 

 И понеже любовта към спорта на открито никога не идва сама, тогава хобитата ни освен с планина се увеличиха и към бягане, колоездене, езда, офроуд туризъм, водни спортове, военни симулации и т.н. При всички тези активности използвахме различни чорапи и имахме различни проблеми. Все не намирахме точния модел на чорап – супер лек, тънък долен чорап, който да се носи под основните, да става за различни дейности, да съхне бързо, да не се вмирисва, да е мултифункционален, стилен и не на последно място да не струва скъпо. Неволята учи, като не намерихме решение си го създадохме сами:)

 

 

 

 

Спортни Чорапи Basiclayer

 

 

 

 

Спортни чорапи Baselayer Socks - търсен успех, неочаквани хоризонти:

 

 Това се случи през 2014г. когато първите 1000 тестови чифта от Baselayer socks  се появиха и поеха  към приятели и атлети, през 9 теста в десети, през много проби и дизайнерски дилеми.

 

Първия модел, който създадохме беше вече в ход. Нарекохме го Companion, с тежест само 9 грама, съхнене за минути, миниатюрен обем, издръжлив на носене и пране. Тестовете в различни условия и сред приятели и атлети  започнаха да потвърждават, че постигаме целта си и постепенно все повече хора харесваха и употребяваха нашия продукт.

 

 

 

За огромна наша изненада се оказа, че хората намериха неподозирани, дори и от нас, приложения на спортните чорапи:

 

 • Хигиенни чорапи за командировка
 • Самостоятелно носене с маратонка или друга спортна обувка
 • За катерачни еспадрили
 • За водни спортове
 • За спане в спален чувал
 • За официални обувки
 • За самолета и/или колата
 • За официални обувки
 • Под Vapor Barrier чорапи
 • И други…

 

 

 Спортни Чорапи Baselayer Pathfinder Outdoor

 

 

 

И така дойде времето за Втори Рунд:

 

Използвахме натрупаният опит и събраната безценна аналитична информация и създадохме текущия модел на спортните чорапи, вече с името Baselayer Socks от Pathfinder Outdoor. Освен оригиналната концепция те идват с още по-добро изпълнение, внимание към детайла и неограничени възможности за приложение.

 

 

За да станат още по-добри Baselayer Socks надградихме:

 • Плетката и дебелината на нишките на чорапа са вече 60den. Това води до увеличена здравина и по-дълъг живот на продукта.
 • Увеличихме ширината и променихме плетката на еластичната лента при свода за още повече комфорт
 • Антибактериална обработка – важна екстра, която повишава комфорта и хигиената и не изчезва след пране на чорапите
 • Подобрихме цвета и сега той е още по наситен и функционален
 • Направихме нова практична опаковка от разградим материал и добавихме в комплекта 3 чифта – за да получите повече на най-добрата цена.

 

 

   Спортните чорапи Baselayer Socks тежат само 17 грама /чифта/ и са едни от най-леките, комфортни и дишащи чорапи за спорт, направени от антибактериална материя. Те намират широка употреба в почти всички сфери на активност, от спорт до ежедневие, като самостоятелен чорап или най-вече като next to skin т.е. първи слой чорапи под други специфични за дадена дейност – например чорапи за бягане, ски или трекинг. Те „обгръщат“ крака като така правят мека връзката между кожата и основния чорап, намаляват напрежението, идващо от обувката и често водещо до появата на пришки или протриване – все неприятни последствия, които никой не желае.  

 

Ако все още имате въпрост потърсете нашите консултанти. Можете да поръчате през сайта, по телефон, имейл или Facebook месинджър. 

 

Varrio Sport Media team

Обръщение на БЕА - Българска Екомерс Асоциация /в която членува и Varrio Sport/ към българските медии във връзка с коментарите относно сигурността и безопасността на потребителите при онлайн пазаруване. Реални факти и статистика.

прочети още

Краси Георгиев завърши успешно предизвикателството 55 Часа бягане. Вижте резултатите и гледайте видео с разказ за екипа, храната и напитките по време на бягането, за силата на духа и желанието да правим добро

прочети още

Ако се увличаш по йога и пилатес и същевременно водата е твоят любим терен за спорт, тогава СЪП пилатес определено е за теб! Виж защо, как, къде и какво е необходимо, за да практикуваш SUP йога или пилатес.

прочети още

Да изпънем ветрилата и да отпразнуваме Международния ден на сърфинга, с кауза на 16 юни 2018. Ела с нас да почистим северния плаж на Приморско и да се позабавляваме с приятели и топ сърфисти. Да залеем морето с настроение, а не с пластмаса!

прочети още

Днес пътешествията на Рада ни отвеждат до една от най-шантавите и със сигурност най-кръгли републики в света - KUGELMUGEL

прочети още

На една педя от София се крие тайнственият параклис Свети Йоан Летни, разположен величествено на хълма над язовир Пчелина. Научете всичко за историята и местонаходжението от Рада Бонева и Varrio Sport

прочети още

БЕА - Българска Е-Комерс Асоциация стартира една отдавна подготвяна инициатива -  напълно БЕЗПЛАТНИ обучения на бизнеса за електронна търговия!!!

прочети още

Работно време, цени, график и възможности за достъп до лифта на Безбог от х. Гоце Делчев над Добринище. Всичко най-важно вижте тук!

прочети още

Основателите на платформата Varrio Sport - All Seasons Outdoor в откровен разказ пред Галя Щърбева и камерите на Събуди се по Нова телевизия.

прочети още

Вижте ветровитото видео на Рада, директно от село Гостун и нейните три съвета за добро изкарване на уикенда. Varrio Sport с приятели на границата между Родопи и Пирин.

прочети още

Професионален музикант пътешественик, алпинист, или професионален пътешественик музикант? За своите далечни (и високи) пътешествия Петър Георгиев говори с любов и усмивка, за “приключения”, а не просто пътувания.

прочети още

Ледено Приключение е името на благотворителното събитие, в което Заки и Виктория от "Към Върха", събраха над 60 доброволци, в това число и нашия екип, за да качим и забавляваме 4 дечица във красивата Рила.

прочети още

България се включва в спортната надпревара с трима представители. Това са: Хакан Осман, Светлозар Дамянов и Светослав Георгиев, всички със зрителни увреждания.

прочети още

Само преди ден в Саудитска Арабия се случи малка спортна революция - във вторник, 6 март 2018 г., се проведе първият по рода си маратон за жени.

прочети още

Любителите на ветроходното плаване традиционно празнуват националния празник под издути ветрила, премервайки сили и умения в 62-то издание на регата “3-ти Март”

прочети още

С огромна благодарност към всички наши клиенти, приятели и партньори! За нас е чест Varrio Sport да бъде сред най-добрите! Подкрепи ни сега!

прочети още

Един откровен разказ за предизвикателството да поставиш рекорд на Гинес. Колко е трудно да поставиш световен рекорд, да се пребориш със страховете си и да предизвикаш собствените си възможности? Колко време и усилия коства да превърнеш едно хоби и една мечта в уникален план, който да те впише в историята на Гинес? Вижте сами разказа на две момчета, които вече 9 години са част от тази история!

прочети още

За какво се сещате първосигнално, когато чуете “български олимпийски успехи”? За Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Ивет Лалова? Да, но не само! Вижте повече за Олимпийските постижения на българските деца и как Президентът Румен Радев поздрави Олимпийците ни, донесли цели 95 медала за 2017г.

прочети още

1 декември е Денят на Антарктида, като през 2017 г. честваме 58 години от подписването на Антарктическия договор. Проф. дн. Пимпирев ще представи новата си книга "Антарктида - Студеният юг"

прочети още

Григор Димитров преряза съперника си Давид Гофен след 2.30 часа красива игра. Гришо е вече №3 в световната тенис ранглиста след блестящото си представяне на ATP в Лондон.

прочети още

Италия не е на Световно първенство по футбол за първи път от почти 60 години насам. Мачът изигран на 13 ноември 2017 между Италия и Швеция сложи край на една от най - брилянтните кариери в съвременния футбол - тази на легендата Джанлуиджи  Буфон.

прочети още

Наскоро двама наши приятели се завърнаха от щур трип до ледника Хинтертукс в Алпите. Всъщност гледчерите бяха три, а нашите момчета взеха стихийното решение да тръгнат натам след дълга вечер в столичния Магнито Пиано бар...

прочети още

Българската състезателка по ски бягане и ориентиране Антония Григорова се завърна на международната сцена. Този уикенд, 10-12 ноември 2017г., тя завоюва 32-ото място на Купата на ФИС във финландския зимен център Олос. Това бе първият й старт на ски-бегаческата арена извън страната от март 2015 г. насам.

прочети още

Обсерваторията на СУ отвори врати за дневни и нощни посещения. Всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Цени 3-7 лв.

прочети още

От 01 до 05 ноември 2017 г. в София ще се проведе 13-то издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Основан през 2005 г. от „Американска фондация за България“, най-големият български форум за студентски късометражни филми вече тринадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.

прочети още

Спасени след 5 месеца в Tихия океан - възможно ли е? Две жени ветроходци и двете им кучета бяха спасени от американската брегова охрана след 147 дни бедствие в Тихия океан!

прочети още

Той не е отшелник, въпреки че живее в самотна хижа на повече от две хиляди метра надморска височина във френските Алпи. Той не е социопат, въпреки че е решил да си осигури сам електричество, чиста храна и вода. Той е Фабрис Андре. Почти винаги леко усмихнат и замечтан.

прочети още

Важно ли е да сме активни и в хармония със заобикалящата ни среда? Един ентусиазирано ще възкликне „Да, разбира се! Много е важно!”. Друг ще свие безразлично рамене и неубедително ще измърмори  „Ами, да, важно е!”, трети мъдро ще заключи „Хм, за какво? Така и така ще се мре!”. Ти как мислиш?

прочети още

Страхотно представяне и 2-ро място на Шабана Мустафа в един от най-тежките ултрамаратони в Алпите!

прочети още

Успешно изкачване и слизане от връх Даулагири (8167м) на алпиниста Боян Петров. Върхът е десетият поред гигант в проекта му за изкачване на всички осемхилядници на планетата.

прочети още

Книгата е уникален наръчник, необходим за всеки, които обича да планира, експериментира, открива нови маршрути или просто да опресни тези, по които вече е минавал. Едно четиво, полезно винаги, когато планирате точното си движение в планината. Изключително подробно описание на маршрутите, хижите и заслоните, както и маркировка с важни разклони и ориентири.

прочети още

Независимо дали се движиш с туристическата гега, на две или на четири колела, или пък обичаш да прескачаш дървесните корени, бягайки на пресечен терен - град Трявна и околността предлага на всекиго по нещо. Кътче, замръзнало във времето.

прочети още

Уикенда се очертава предимно топъл, слънчев и приятен, а от него ни делят само няколко часа. Ако това лято си правил какво ли не, ходил си къде ли не и си мислиш, че няма с какво да те изненадаме.... Грешиш. Ето едно супер интересно и различно събитие в недотам позната планина - 13 до 15 октомври 2017 г. Фестивал на Кестена в Беласица, с. Коларово.

прочети още

Представяме ви Dj Efo - собственик на пиано бар Magnito в центъра на София и действащ DJ. Той ни разказва на чаша кафе как релаксира сред природата, където намира мотивация и сили за да бъде винаги уникален зад пулта и бара му да бъде пълен с доволни клиенти.

прочети още

Шампионът на България на дълги дистанции Шабан Мустафа в интервю на Рада Бонева за Varrio Sport. Oт Карнобат до Алпите: за бягането, планините и живота на много труд и постоянство.  

прочети още

Преди няколко дни се навършиха 85 години от изграждането на метеорологичната станция на връх Мусала. А знаете ли интересните факти около създаването и́? Прочетете историята за построената през 1932г станция на най-високия връх на Балканите.

прочети още

В добре организирнано събитие с шампионски дух и енергия, Ивет Лалова представи своята академия за деца - Ivet Lalova Sprint Academy.

прочети още

Слънцето пече. Лежиш на плажа. Жега ти е. Иска ти се да правиш нещо различно, интересно и забавно? Защо не опиташ от най-новата сърф мода? SUP - решението за лесно и достъпно водно забавление. Виж защо и ти го можеш!

прочети още

Връх Дхаулагири е част от планинска верига в Хималаите в частта, принадлежаща към Северен Непал.

прочети още

Случвало ли Ви се е да дойде събота, времето да е прекрасно, а Вие да нямате никакъв план как и къде да прекарате незабравим уикенд? Вместо да стоите вкъщи или да се “мотаете” безцелно, вижте списъка на Varrio Sport с интересни занимания, които могат да разнообразят ежедневието Ви!

прочети още

ВИЕ СТЕ ТУК е новата книга на Петър Пунчев, която под формата на разкази за реални истории прави впечатляваща обиколка през съдби, личности и дестинации от почти всички континенти. Книгата съчетава интервюта с велики световни хора на спорта, науката, музиката и духа в стил есеистика и публицистика - описани с неподправения стил на Петър Пунчев.

прочети още

Филмът на БНТ с участието на проф. дн. Христо Пимпирев отбелязва 25-годишнината от началото на Българските антрактически експедиции на Ледения континент.

прочети още

Момчета и момичета, какво ще кажете да подкрепим този български най-талантлив скиор сред музикантите и най-rock`n`roll men сред олимпийците. Да подкрепим Никола Чонгаров за бъдещите му участия и да го изстреляме на XXIII-те Олимпийски игри в Южна Корея през 2018г.

прочети още

При благоприятни метеорологични условия от площадка 39A (LC-39A) на космическия център "Кенеди" на 23 юни в 22.10 часа българско време бе изстрелян сателита BulgariaSat-1.

прочети още

Представяме Ви, първото кратко видео клипче в инициативата "Varrio Trek" . В нея ще споделяме кратки видео клипчета от интересни местности, планини и върхове, морета и океани, изобщо аутдор приключения.

прочети още

Михаил Копанов и Диан Зайков - екипажът от изключително добри и оптни ветроходци - са добре и в безопасност след като канадски екипаж успя да им окаже помощ. За огромно съжаление морската фурия, разразила се по времето на ветроходната регата OSTAR & TWOSTAR, потопи българската лодка "Фурия". 

прочети още

Нашите клиенти - това е най-ценния ресурс на Varrio Sport. За вас - нашите клиенти ние правим възможното и невъзможното. Защото винаги една сбъдната детска мечта, една голяма детска усмивка, означава много повече от всяко друго признание. Благодарим Ви.

прочети още

Дали храната за рибки е вкусна с кисело мляко, така като мюсли? И вече ще е прекалено, ако днес поискам да ми купиш и делфин, нали? Колко конски и колко слонски сили е колата ни? Извънземните могат ли да рисуват? Това са само малка част от въпросите, на които всяко дете търси отговор, принцеса Точица също. „Приключенията на принцеса Точица“ е приказка за едно малко момиченце с невероятно въображение и чувство за хумор, което не спира да задава въпроси.

прочети още

В китното селце Расник, в подножието на Вискяр планина, на 3 и 4 юни се проведе съзтезанието "2017 Pernik Open - Парапланеризъм - Целно Кацане"

прочети още

Представяме Ви един интересен и красив район в близост до гр. София, в който може да прекарате активен ден сред красива природа и интересни метсности.

прочети още

Атанас Скатов и Килиан Жорнет Рекорди. Сезон Еверест 2017 се оказва, като малко лодка в бурно море, заливан от ежедневни радости, недостижими досега рекорди, но и тежки драми за загиналите и техните семейства. Колко много може да даде един изкачен връх и колко може да отнеме, само за 30-на дни.... Вижте детаили

прочети още

9 от най-УДИВИТЕЛНИТЕ фото колажа на Adrian Sommeling. Истинска наслада за сетивата е да се гледат шедьоврите, които Adrian разработва чрез професионални фото сесии и Photoshop миксиране

прочети още

ДОБРИ НОВИНИ - 7:35ч. българско време. Наско вече е в лагер IV и е изпратил съобщение, чрез сателитната тракинг система: "Pristignahme v lagera. Vsichko e nared! "

прочети още

Varrio Sport - All Seasons Outdoor ще подкрепи инициативата Wing for Life World Run 2017. Прочетете повече за единственото по рода си състезание, в което финалната линия преследва бегачите, а не обратно!

прочети още

Атанас Скатов даде ход на експедиция Еверест ( 8848м.) - Лхотце ( 8516м.) 2017, част от проекта "Скоростно изкачване на 14-​те върха над 8 000 метра без консумация на храна от животински произход“. Имаме изричното съгласие на Наско, Varrio Sport да отразява хода на неговата експедиция и да публикува части от новия дневник. Успех Наско, ние сме с теб!

прочети още

Спoдeли с нас един уникален полет над ски зона Банско с доста смайващи акробатики. Полета е изпълнен от нашия добър приятел и щура глава Иван Пашкулев, след прекъсване от година и половина

прочети още

На 18 и 19 март на платото на Витоша се проведе Сноукайт Фест 2017 - събитие изпълнено с много слънце /поне в събота/, силен вятър и планина, изпъстрена с хвърчила. Вижте повече във видео материала от събитието.

прочети още

Добра новина за всички фенове на един от най-атрактивните и красиви спортове Кайтсърф - сърф училище Tortuga вече е сертифициран член на най-голямата свтовна кайт организация IKO и така България вече присъства сред най-големите в спорта.

прочети още

Vitosha Snowkite Fest 2017 - 18 и 19 Март 2017, Платото на Витоша - едно събитие, което НЕ трябва да пропускате. Планина, вятър слънце, хвърчила и хубави хора, това са само част от причините очакваме това събитие. Елате и вие

прочети още

"За тази световна титла мечтая още от дете. От първия ден, в който съм се качил на ски." - Станимир Беломъжев

прочети още

След страхотните новини от представянето на Симеон и Валери на кръговете от Freeride World Tour сега е време за фрирайд на българска сцена. За 4-та поредна година Пирин става домакин на фрирайд сесия за приятели - Дончо Кани! От 7-10 Април склоновете на Дончовите Kараули и хижа Вихрен те очакват!

прочети още

Открий най-невероятните катерачни маршрути, заснети в спиращи дъха 360° снимки и видеа. Благодарение на приложението на Mammut всеки може да "погледне през очите" на шерпите, които се катерят към покрива на света - връх Еверест.

прочети още

В кратък видео клип La Sportiva обяснява какво прави бягането по планински пътеки толкова специално.

прочети още

Как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката? Какво не знаем за екстремните спортове и как те вдъхновяват децата за нови знания и умения? 7-9 октомври, Музейко

прочети още

Ето какво споделиха приятелите от Вятър и Вода за екстремното плаване с ветроходни лодки в Средиземно море. Екипът на varriosport.bg имаше честта да бъде част от екипажа.

прочети още

"Като един предимно самотно катерещ височинен алпинист, всичко което искам да сложа в раницата го претеглям и преценявам поне по три пъти - дали наистина ми трябва или не. Екшън-камерите са супер изкушение, защото са по-леки, защото новите модели все повече се доближават като електроника до нормалните турбосапунерки и защото гладът за качествено видео става все по-голям."

прочети още

Презентация на новите модели моторни шейни Ski-Doo , линия 2017.

прочети още

Opti-Dry Technology™ - антибактериална бързосъхнеща материя с перфектна вентилация и суха кожа

прочети още

Мембраната SIBERIUM 2L е високотехнологичен материал, предназначен за производствто на разнообразни спортни, работни и ежедневни облекла и обувки, осигуряващи високо ниво на водоустойчивост и "дишане" на метерията.

прочети още

Flatlock шевове дава комфорт, мекота и здравина на текстилната материя, не дразни кожата и се вписва идеално в дизайна на продуктите.

прочети още