SUP Йога и пилатес - Как да тренираш на вода

20 юни 2018
SUP Йога и пилатес - Как да тренираш на вода

Добра новина за всички, които обичат водата и са открили магията на занятията с йога и пилатес! Вече има вариант да практикувате любимите си упражнения и върху любимата си повърхност! И не, не е необходимо в зачеването ви да има пръст самия Бог. Всичко е далеч по-земно...

 

SUP или Stand Up Paddle board

 

Stand Up Paddle board или накратко SUP набира все по-голяма популярност сред любителите на водните спортове. Едно от най-съществените му предимства е, че може да се практикува от всеки и при това на много повече места, отколкото всеки друг сърф. Няма нужда от определени климатични условия, няма нужда от подходящ вятър или вълни. Няма нужда да пътуваш до най-подходящата за целта дестинация в най-подходящия сезон. Може да му се насладиш във всеки залив, на всеки плаж, та дори и в градски условия. С една дума, навсякъде, където имаш кристалночиста водна площ. Единственото умение, което е необходимо да притежаваш, за да се пробваш със съпа е да можеш да стоиш прав... 

 

Всички тези характеристики вдъхновяват инструктори и любители на SUP и практики като йога и пилатес да се впуснат в този нов, забавен, вдъхновяващ и предизвикателен фитнес, наречен СЪП пилатес (SUPilates). Риана, Дженифър Анистън, Синди Кроуфорд, Мат Деймън са само една част от знаменитостите, които вече са открили предимствата на този вид спорт и редовно го практикуват. Тази нова разновидност на пилатеса и йогата набира все по-голяма популярност не само в Америка, но и в екзотични дестинации като Дубай и Тайланд. И не само! Манията по SUPilates стремглаво завладява и стария континент.

 

Тренировка върху SUP

 

 

Занятията с йога и пилатес са приятно натоварващи и зареждащи, позволяват ти да се отърсиш от умората, натрупания стрес и негативни мисли и да се потопиш в своята собствена Вселена. Да преоткриеш и опознаеш възможностите не само на тялото, но и на душата си. Да осъзнаеш, че за всеки проблем в живота ти си има решение и че ключът към него е у теб. Единственото по-хубаво нещо от йога и пилатес е....SUPilates. Изпълнени върху водна повърхност, упражненията имат още по-положителен ефект върху целия ти организъм. Това, от което се нуждаеш са само непреодолимо желание да опиташ и СЪП. Дъската за йога съп е да е по-голяма, по-широка и по-стабилна, без допълнителни аксесоари, освен задължителното гребло. Нашият топ модел SUP за йога и пилатес е:

 

Йога SUP Jobe Lena 10.6

 

Дамски или универсален

 

дамски съп за йога и пилатессъп за йога и пилатес

 

Със сигурност най-голямото предимство на този хитов спорт е, че се практикува задължително на открито. Занятията във вода са изключително приятни и разтоварващи. Нейното движение, звуци и вибрации допринасят за пълното потапяне във всяко движение и тоталното вглъбяване в упражненията. Сутрешните тренировки в морето са особено здравословнии зареждащи. От една страна това е моментът, когато морската вода е най-спокойна, от друга – това са часовете, в които можеш да получиш така необходимите дози витамин Д, без опасност от изгаряния. Добре известно е, че морският въздух е особено богат на кислород, йод, магнезий и други микроелементи, които стимулират кръвообращението, метаболизма, подсилват имунната система, прочистват дихателните пътища.

 

Вторият много съществен момент е, че при този спорт натоварването на мускулите е по-голямо, отколкото при стандартния пилатес, защото освен че следиш за прецизността на упражненията, трябва да пазиш и много добро равновесие, което допълнително напряга мускулатурата и тренира цялото тяло. Нивото на концентрация е изключително високо, което от своя страна има много добър терапевтичен ефект върху душевното ти състояние.

 

Sup

 

СЪП пилатес (SUPilates) те учи на пълен контрол над тялото ти и над всяка мускулна група, защото и най-малкото залитане и залюляване могат да доведат до падане във водата. От тук произхождат и следващите няколко предимства на тази нова концепция – винаги можеш да се освежиш и винаги можеш да станеш за смях :)

 

Въпреки тези сходства, точно както йогата и пилатеса, така и СЪП йогата и СЪП пилатеса имат своите различия. Ако вече си заинтригуван, но се колебаеш коя от двете техники да предпочетеш, нека кажем по няколко думи за всяка от тях.

 

Ползи от СЪП Йогата

 

СЪП йогата, комбинира традиционни пози от йогата, в съчетание с дълбоко дишане, което изисква баланс, съсредоточаване и запазване на спокойствие. Рутинните процедури се състоят от пози, които се изпълняват последователно, в различни варианти. Залага се на статичното разтягане, което означава, че оставаш известно време в съответната поза. Обръща се внимание на дишането като средство за пренасяне на енергията през цялото тяло. Медитацията е една от основните съставни части на всяка тренировка. Сред най-важните предимства на СЪП йогата са:

 

  • Подобрява гъвкавостта на тялото
  • Повишава мускулния тонус и физическата сила
  • Подобрява енергията
  • Подобрява сърдечната дейност и циркулацията на кръвта

 

sup joga

 

Ползи от СЪП Пилатес

 

СЪП пилатеса, от друга страна, увеличава физическата сила и издържливостта на тялото, като тренира стабилизиращите мускули, намиращи се в таза и в гърба. Рутинните процедури са по-структурирани и по-универсални, отколкото в йогата. Фокусът е върху динамичното разтягане, което означава, че упражненията са бавни и контролирани. Напрягат се коремните мускули и тези на таза, посредством движение на крайниците. Набляга се на естественото дишане, съчетано с определено преместване на части от тялото. Сред основните предимства на съп пилатеса са:

 

  • Подобрява цялостно силата и стабилността
  • Подобрява координацията и равновесието
  • Увеличава гъвкавостта на гръбначния стълб
  • Лекува и предотвратява болки в гърба

 

Независимо от това дали ще изберете йога или пилатес, при всяко положение тренировките върху СЪП-а (Stand Up Paddleboard) е чудесен вариант за спорт и релаксация, за съчетание на полезното с приятното. Откъсва те от реалността, от тревожните мисли и въпроси. Единственото, което те вълнува, докато изпълняваш своите упражнения е да не цамбурнеш във водата. Цамбурнеш ли пък – ставаш още по-мотивиран и запален следващия път да се справиш по-добре.

 

Йога, пилатес или СЪП пилатес могат да бъдат онази доза щастие, от която се нуждаеш, за да видиш колко красив и разноцветен е животът ти и колко по-пъстър и разнообразен може да бъде. Не подценявай значимостта на щастието! Не отлагай! Отдели време за себе си още сега! Днес е най-подходящият момент да прекрачиш прага на новия си хармоничен живот и да станеш по-щастлив и по-добър!

 

Автор: Натали Шарве 

 

Ако желанието да се гмурнеш в изживяването SUP Йога вече е налице - ще имаш нужда от две неща:

 

 

1. Йога SUP дъска

 

Виж най-подходящите модели SUP за йога

 

 

2. SUP Йога инструктор

 

Ние препоръчваме нашите партньори и приятели от Сърф Училище Akasha 

 

Йога съп - Акаша Сърф училище

Обръщение на БЕА - Българска Екомерс Асоциация /в която членува и Varrio Sport/ към българските медии във връзка с коментарите относно сигурността и безопасността на потребителите при онлайн пазаруване. Реални факти и статистика.

прочети още

Краси Георгиев завърши успешно предизвикателството 55 Часа бягане. Вижте резултатите и гледайте видео с разказ за екипа, храната и напитките по време на бягането, за силата на духа и желанието да правим добро

прочети още

Българска компания създаде иновативен и практичен продукт за спорт и ежедневие - спортните чорапи Baselayer Socks

прочети още

Да изпънем ветрилата и да отпразнуваме Международния ден на сърфинга, с кауза на 16 юни 2018. Ела с нас да почистим северния плаж на Приморско и да се позабавляваме с приятели и топ сърфисти. Да залеем морето с настроение, а не с пластмаса!

прочети още

Днес пътешествията на Рада ни отвеждат до една от най-шантавите и със сигурност най-кръгли републики в света - KUGELMUGEL

прочети още

На една педя от София се крие тайнственият параклис Свети Йоан Летни, разположен величествено на хълма над язовир Пчелина. Научете всичко за историята и местонаходжението от Рада Бонева и Varrio Sport

прочети още

БЕА - Българска Е-Комерс Асоциация стартира една отдавна подготвяна инициатива -  напълно БЕЗПЛАТНИ обучения на бизнеса за електронна търговия!!!

прочети още

Работно време, цени, график и възможности за достъп до лифта на Безбог от х. Гоце Делчев над Добринище. Всичко най-важно вижте тук!

прочети още

Основателите на платформата Varrio Sport - All Seasons Outdoor в откровен разказ пред Галя Щърбева и камерите на Събуди се по Нова телевизия.

прочети още

Вижте ветровитото видео на Рада, директно от село Гостун и нейните три съвета за добро изкарване на уикенда. Varrio Sport с приятели на границата между Родопи и Пирин.

прочети още

Професионален музикант пътешественик, алпинист, или професионален пътешественик музикант? За своите далечни (и високи) пътешествия Петър Георгиев говори с любов и усмивка, за “приключения”, а не просто пътувания.

прочети още

Ледено Приключение е името на благотворителното събитие, в което Заки и Виктория от "Към Върха", събраха над 60 доброволци, в това число и нашия екип, за да качим и забавляваме 4 дечица във красивата Рила.

прочети още

България се включва в спортната надпревара с трима представители. Това са: Хакан Осман, Светлозар Дамянов и Светослав Георгиев, всички със зрителни увреждания.

прочети още

Само преди ден в Саудитска Арабия се случи малка спортна революция - във вторник, 6 март 2018 г., се проведе първият по рода си маратон за жени.

прочети още

Любителите на ветроходното плаване традиционно празнуват националния празник под издути ветрила, премервайки сили и умения в 62-то издание на регата “3-ти Март”

прочети още

С огромна благодарност към всички наши клиенти, приятели и партньори! За нас е чест Varrio Sport да бъде сред най-добрите! Подкрепи ни сега!

прочети още

Един откровен разказ за предизвикателството да поставиш рекорд на Гинес. Колко е трудно да поставиш световен рекорд, да се пребориш със страховете си и да предизвикаш собствените си възможности? Колко време и усилия коства да превърнеш едно хоби и една мечта в уникален план, който да те впише в историята на Гинес? Вижте сами разказа на две момчета, които вече 9 години са част от тази история!

прочети още

За какво се сещате първосигнално, когато чуете “български олимпийски успехи”? За Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Ивет Лалова? Да, но не само! Вижте повече за Олимпийските постижения на българските деца и как Президентът Румен Радев поздрави Олимпийците ни, донесли цели 95 медала за 2017г.

прочети още

1 декември е Денят на Антарктида, като през 2017 г. честваме 58 години от подписването на Антарктическия договор. Проф. дн. Пимпирев ще представи новата си книга "Антарктида - Студеният юг"

прочети още

Григор Димитров преряза съперника си Давид Гофен след 2.30 часа красива игра. Гришо е вече №3 в световната тенис ранглиста след блестящото си представяне на ATP в Лондон.

прочети още

Италия не е на Световно първенство по футбол за първи път от почти 60 години насам. Мачът изигран на 13 ноември 2017 между Италия и Швеция сложи край на една от най - брилянтните кариери в съвременния футбол - тази на легендата Джанлуиджи  Буфон.

прочети още

Наскоро двама наши приятели се завърнаха от щур трип до ледника Хинтертукс в Алпите. Всъщност гледчерите бяха три, а нашите момчета взеха стихийното решение да тръгнат натам след дълга вечер в столичния Магнито Пиано бар...

прочети още

Българската състезателка по ски бягане и ориентиране Антония Григорова се завърна на международната сцена. Този уикенд, 10-12 ноември 2017г., тя завоюва 32-ото място на Купата на ФИС във финландския зимен център Олос. Това бе първият й старт на ски-бегаческата арена извън страната от март 2015 г. насам.

прочети още

Обсерваторията на СУ отвори врати за дневни и нощни посещения. Всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Цени 3-7 лв.

прочети още

От 01 до 05 ноември 2017 г. в София ще се проведе 13-то издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Основан през 2005 г. от „Американска фондация за България“, най-големият български форум за студентски късометражни филми вече тринадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.

прочети още

Спасени след 5 месеца в Tихия океан - възможно ли е? Две жени ветроходци и двете им кучета бяха спасени от американската брегова охрана след 147 дни бедствие в Тихия океан!

прочети още

Той не е отшелник, въпреки че живее в самотна хижа на повече от две хиляди метра надморска височина във френските Алпи. Той не е социопат, въпреки че е решил да си осигури сам електричество, чиста храна и вода. Той е Фабрис Андре. Почти винаги леко усмихнат и замечтан.

прочети още

Важно ли е да сме активни и в хармония със заобикалящата ни среда? Един ентусиазирано ще възкликне „Да, разбира се! Много е важно!”. Друг ще свие безразлично рамене и неубедително ще измърмори  „Ами, да, важно е!”, трети мъдро ще заключи „Хм, за какво? Така и така ще се мре!”. Ти как мислиш?

прочети още

Страхотно представяне и 2-ро място на Шабана Мустафа в един от най-тежките ултрамаратони в Алпите!

прочети още

Успешно изкачване и слизане от връх Даулагири (8167м) на алпиниста Боян Петров. Върхът е десетият поред гигант в проекта му за изкачване на всички осемхилядници на планетата.

прочети още

Книгата е уникален наръчник, необходим за всеки, които обича да планира, експериментира, открива нови маршрути или просто да опресни тези, по които вече е минавал. Едно четиво, полезно винаги, когато планирате точното си движение в планината. Изключително подробно описание на маршрутите, хижите и заслоните, както и маркировка с важни разклони и ориентири.

прочети още

Независимо дали се движиш с туристическата гега, на две или на четири колела, или пък обичаш да прескачаш дървесните корени, бягайки на пресечен терен - град Трявна и околността предлага на всекиго по нещо. Кътче, замръзнало във времето.

прочети още

Уикенда се очертава предимно топъл, слънчев и приятен, а от него ни делят само няколко часа. Ако това лято си правил какво ли не, ходил си къде ли не и си мислиш, че няма с какво да те изненадаме.... Грешиш. Ето едно супер интересно и различно събитие в недотам позната планина - 13 до 15 октомври 2017 г. Фестивал на Кестена в Беласица, с. Коларово.

прочети още

Представяме ви Dj Efo - собственик на пиано бар Magnito в центъра на София и действащ DJ. Той ни разказва на чаша кафе как релаксира сред природата, където намира мотивация и сили за да бъде винаги уникален зад пулта и бара му да бъде пълен с доволни клиенти.

прочети още

Шампионът на България на дълги дистанции Шабан Мустафа в интервю на Рада Бонева за Varrio Sport. Oт Карнобат до Алпите: за бягането, планините и живота на много труд и постоянство.  

прочети още

Преди няколко дни се навършиха 85 години от изграждането на метеорологичната станция на връх Мусала. А знаете ли интересните факти около създаването и́? Прочетете историята за построената през 1932г станция на най-високия връх на Балканите.

прочети още

В добре организирнано събитие с шампионски дух и енергия, Ивет Лалова представи своята академия за деца - Ivet Lalova Sprint Academy.

прочети още

Слънцето пече. Лежиш на плажа. Жега ти е. Иска ти се да правиш нещо различно, интересно и забавно? Защо не опиташ от най-новата сърф мода? SUP - решението за лесно и достъпно водно забавление. Виж защо и ти го можеш!

прочети още

Връх Дхаулагири е част от планинска верига в Хималаите в частта, принадлежаща към Северен Непал.

прочети още

Случвало ли Ви се е да дойде събота, времето да е прекрасно, а Вие да нямате никакъв план как и къде да прекарате незабравим уикенд? Вместо да стоите вкъщи или да се “мотаете” безцелно, вижте списъка на Varrio Sport с интересни занимания, които могат да разнообразят ежедневието Ви!

прочети още

ВИЕ СТЕ ТУК е новата книга на Петър Пунчев, която под формата на разкази за реални истории прави впечатляваща обиколка през съдби, личности и дестинации от почти всички континенти. Книгата съчетава интервюта с велики световни хора на спорта, науката, музиката и духа в стил есеистика и публицистика - описани с неподправения стил на Петър Пунчев.

прочети още

Филмът на БНТ с участието на проф. дн. Христо Пимпирев отбелязва 25-годишнината от началото на Българските антрактически експедиции на Ледения континент.

прочети още

Момчета и момичета, какво ще кажете да подкрепим този български най-талантлив скиор сред музикантите и най-rock`n`roll men сред олимпийците. Да подкрепим Никола Чонгаров за бъдещите му участия и да го изстреляме на XXIII-те Олимпийски игри в Южна Корея през 2018г.

прочети още

При благоприятни метеорологични условия от площадка 39A (LC-39A) на космическия център "Кенеди" на 23 юни в 22.10 часа българско време бе изстрелян сателита BulgariaSat-1.

прочети още

Представяме Ви, първото кратко видео клипче в инициативата "Varrio Trek" . В нея ще споделяме кратки видео клипчета от интересни местности, планини и върхове, морета и океани, изобщо аутдор приключения.

прочети още

Михаил Копанов и Диан Зайков - екипажът от изключително добри и оптни ветроходци - са добре и в безопасност след като канадски екипаж успя да им окаже помощ. За огромно съжаление морската фурия, разразила се по времето на ветроходната регата OSTAR & TWOSTAR, потопи българската лодка "Фурия". 

прочети още

Нашите клиенти - това е най-ценния ресурс на Varrio Sport. За вас - нашите клиенти ние правим възможното и невъзможното. Защото винаги една сбъдната детска мечта, една голяма детска усмивка, означава много повече от всяко друго признание. Благодарим Ви.

прочети още

Дали храната за рибки е вкусна с кисело мляко, така като мюсли? И вече ще е прекалено, ако днес поискам да ми купиш и делфин, нали? Колко конски и колко слонски сили е колата ни? Извънземните могат ли да рисуват? Това са само малка част от въпросите, на които всяко дете търси отговор, принцеса Точица също. „Приключенията на принцеса Точица“ е приказка за едно малко момиченце с невероятно въображение и чувство за хумор, което не спира да задава въпроси.

прочети още

В китното селце Расник, в подножието на Вискяр планина, на 3 и 4 юни се проведе съзтезанието "2017 Pernik Open - Парапланеризъм - Целно Кацане"

прочети още

Представяме Ви един интересен и красив район в близост до гр. София, в който може да прекарате активен ден сред красива природа и интересни метсности.

прочети още

Атанас Скатов и Килиан Жорнет Рекорди. Сезон Еверест 2017 се оказва, като малко лодка в бурно море, заливан от ежедневни радости, недостижими досега рекорди, но и тежки драми за загиналите и техните семейства. Колко много може да даде един изкачен връх и колко може да отнеме, само за 30-на дни.... Вижте детаили

прочети още

9 от най-УДИВИТЕЛНИТЕ фото колажа на Adrian Sommeling. Истинска наслада за сетивата е да се гледат шедьоврите, които Adrian разработва чрез професионални фото сесии и Photoshop миксиране

прочети още

ДОБРИ НОВИНИ - 7:35ч. българско време. Наско вече е в лагер IV и е изпратил съобщение, чрез сателитната тракинг система: "Pristignahme v lagera. Vsichko e nared! "

прочети още

Varrio Sport - All Seasons Outdoor ще подкрепи инициативата Wing for Life World Run 2017. Прочетете повече за единственото по рода си състезание, в което финалната линия преследва бегачите, а не обратно!

прочети още

Атанас Скатов даде ход на експедиция Еверест ( 8848м.) - Лхотце ( 8516м.) 2017, част от проекта "Скоростно изкачване на 14-​те върха над 8 000 метра без консумация на храна от животински произход“. Имаме изричното съгласие на Наско, Varrio Sport да отразява хода на неговата експедиция и да публикува части от новия дневник. Успех Наско, ние сме с теб!

прочети още

Спoдeли с нас един уникален полет над ски зона Банско с доста смайващи акробатики. Полета е изпълнен от нашия добър приятел и щура глава Иван Пашкулев, след прекъсване от година и половина

прочети още

На 18 и 19 март на платото на Витоша се проведе Сноукайт Фест 2017 - събитие изпълнено с много слънце /поне в събота/, силен вятър и планина, изпъстрена с хвърчила. Вижте повече във видео материала от събитието.

прочети още

Добра новина за всички фенове на един от най-атрактивните и красиви спортове Кайтсърф - сърф училище Tortuga вече е сертифициран член на най-голямата свтовна кайт организация IKO и така България вече присъства сред най-големите в спорта.

прочети още

Vitosha Snowkite Fest 2017 - 18 и 19 Март 2017, Платото на Витоша - едно събитие, което НЕ трябва да пропускате. Планина, вятър слънце, хвърчила и хубави хора, това са само част от причините очакваме това събитие. Елате и вие

прочети още

"За тази световна титла мечтая още от дете. От първия ден, в който съм се качил на ски." - Станимир Беломъжев

прочети още

След страхотните новини от представянето на Симеон и Валери на кръговете от Freeride World Tour сега е време за фрирайд на българска сцена. За 4-та поредна година Пирин става домакин на фрирайд сесия за приятели - Дончо Кани! От 7-10 Април склоновете на Дончовите Kараули и хижа Вихрен те очакват!

прочети още

Открий най-невероятните катерачни маршрути, заснети в спиращи дъха 360° снимки и видеа. Благодарение на приложението на Mammut всеки може да "погледне през очите" на шерпите, които се катерят към покрива на света - връх Еверест.

прочети още

В кратък видео клип La Sportiva обяснява какво прави бягането по планински пътеки толкова специално.

прочети още

Как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката? Какво не знаем за екстремните спортове и как те вдъхновяват децата за нови знания и умения? 7-9 октомври, Музейко

прочети още

Ето какво споделиха приятелите от Вятър и Вода за екстремното плаване с ветроходни лодки в Средиземно море. Екипът на varriosport.bg имаше честта да бъде част от екипажа.

прочети още

"Като един предимно самотно катерещ височинен алпинист, всичко което искам да сложа в раницата го претеглям и преценявам поне по три пъти - дали наистина ми трябва или не. Екшън-камерите са супер изкушение, защото са по-леки, защото новите модели все повече се доближават като електроника до нормалните турбосапунерки и защото гладът за качествено видео става все по-голям."

прочети още

Презентация на новите модели моторни шейни Ski-Doo , линия 2017.

прочети още
Opti-Dry Technology™
30 юни 2018

Opti-Dry Technology™ - антибактериална бързосъхнеща материя с перфектна вентилация и суха кожа

прочети още

Мембраната SIBERIUM 2L е високотехнологичен материал, предназначен за производствто на разнообразни спортни, работни и ежедневни облекла и обувки, осигуряващи високо ниво на водоустойчивост и "дишане" на метерията.

прочети още

Flatlock шевове дава комфорт, мекота и здравина на текстилната материя, не дразни кожата и се вписва идеално в дизайна на продуктите.

прочети още
123
5 май 2018