10 съвета за трекинг в планината

10 съвета за трекинг в планината
26 март 2020

Планината е извор на вдъхновение, красота, здраве и сила, мотивация, мигове за размисъл, възможност, смелост, величие, а за някои от нас и дом. Планинският трекинг или казано простичко туризъм не са запазена мярка само за тренирани атлети. Там горе планината е гостоприемна за всеки, който е добре подготвен за нея и отива с желание.

 

Всички ние, които обичаме планината усещаме колко много ни липсва именно сега във време, в което светът се бори с настъпилата пандемия. Може и да сме ограничили делата си, но нека не спираме мислите и мечтите си, защото НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА и бъдете сигурни скоро, съвсем скоро всички ние ще си дадем среща опишем някои от важните акценти в подготовката за трекинг в планината. Следвайте съветите ни и ги споделете с вашите близки и приятели, които също планират трекинг в планината.

 

Дали ще изберете пикник в полите или ще решите да се разхождате повече. Добре е да се съобразите със съветите по-долу. Те не само ще ви помогнат да си прекарате времето чудесно, но и да се върнете здрави, щастливи и отпочинали у дома, особено ако досега не сте предприемали подобни разходки или не сте били подготвени добре.

 

 

 

 

 

  1. Изберете си маршрут

 

Ако сте начинаещ, препоръчваме да започнете с не толкова натоварващи маршрути. Изберете си леки планински пътеки.

Такива с лека денивелация и ниво на трудност има много в подножието на всички планини в България, особено на Витоша, Рила и Пирин. Всички те са ясно обозначени на всички карти и описани в интернет. Полезно е да познавате тялото и възможностите, да знаете, къде са вашите граници и да се съобразявате с тях. Не е необходимо бързо да вдигате натоварването, нека тялото ви първо да привикне с нормално натоварване. В края на краищата, не искате това да е последният ви планински поход нали?

 

 След като вече сте в играта и редовно правите трекинг в планината, то тогава сте наясно до къдe стигат силите ви и можете да предприемете по-сериозни и трудни планински преходи, като разбира се взимате всички предпазни мерки и се съобразите със следващите съвети. 

 

 

 

 

 

 2. Продължителност

 

 Информацията за продължителността на избраната планинска пътека ще ви помогне да определите нещата, които трябва да вземете със себе си. Времето и трудността на терена често не предполагат да носите тежки и излишни неща, които само да ви натоварват. Повечето пътеки за начинаещи са еднодневни пътувания, а за тях ви трябва в раницата ви да има предимно вода, малко храна и 2-3 леки защитни дрехи като мембрана, тънка пухено яке, ръкавици, резервни чорапи. Не забравяйте, че верния избор на раница, подходяща точно за вас и вашата анатомия е от съществено значение. Големите марки, като Osprey влагат сериозно внимание именно върху детайлите, така че, когато сте на терен да усещате само удобство и комфорт. 

 

 

Когато планирате времето си не забравяйте и пътят обратно. Повечето пътеводители указват приблизително за колко време една пътека се преминава.

 

 

  3. Времето

 

Задължително проверете метеорологичната прогноза. Така ще знаете какви дрехи и екипировка да носите със себе си. Ако прогнозата е лоша съобразете се и вземете необходимото за тежки условия. Това обикновено са яке и панталон тип мембрана, които ще ви пазят от влиянието на вятър и влага, полар или тънко пухено яке, които да пазят топлината на тялото, сигурна шапка и ръкавици. Ако все пак има екстремно лоша прогноза то помислете дали не е по-добре да отложите прехода. Все пак отивате да се забавлявате, а не да бедствате. От опит знаем, че  разходките в планината при много силен вятър, мъгла и валеж не са най-приятното преживяване. 

 

За да сте винаги подготвени можете да извадите сигурна, интерактивна метеорологична прогноза от Varrio Sport - ето тук.

 

 

 4. Компания

 

 

 

Въпреки че, с голяма компания е най-весело, добре е да планирате трекинг разходката предимно с най-близките си хора и онези, които добре познавате и знаете техните сили и умения. Това е важно най-вече за вашата безопасност. Представете си, че на вас ви се случи нещо - тогава човекът с вас трябва да вземе адекватни мерки за да ви помогне. Не е добра практика да тръгвате с непознати, които сте намерили например в социалните мрежи. 

В нормални, некарантинни условия, организирайте се с ваши приятели, които обичат планинските трекинг разходки – с приятна компания и приказка пътят е по-лесен.

Знаем, че скоро ще обсъждаме ситуацията с Корона вируса, като само набързо отминала част от битието ни.

 

 

 

 5. Бюджет

 

Въпреки че, ще сте сред природата, все пак носете и някой лев със себе си. Можете да отморите в някоя чайна или хижа, където ще са ви необходими средства, освен ако не сте запасили добре с лични ресурси. В планирането на бюджета е важно да включете и транспортните разходи, гориво ако сте със собствен автомобил, лифтове и съоръжения ако използвате такива, евентуални такси и билети /за специални зони/. 

 

В редки случаи е възможно да закъснеете по една или друга причина и да изпуснете очаквания си транспорт - лифт или рейс и тогава е добре да разполагате с възможност да се повика такси до изходна точка. 

 

 

 

 6. Екипировка

 

Правилната екипировка е на принципа „на зелката“ ако можем да използвате тази шеговита метафора. Това означава, че е добре да сте облечени на няколко слоя.

 

Какво означава да сте облечени на слоеве? Има три основни:

  • Първи слой – това са дрехите, които са в контакт с кожата ви. Те попиват потта и отвеждат влагата далеч от тялото;
  • Среден слой – тези дрехи трябва да запазват топлината на тялото и да ви предпазват от студеното време. Те Помагат тялото да запази генерираната собствена температура. 
  • Външен слой – предпазва от неблагоприятното време – вятър, дъжд, влага. Това означава, че трябва да носите задължително качествено яке с вас.

Разбира се времето в планината обикновено е по-студено, отколкото в града. Има и случаи, в които е обратно и това са така наречените температурни инверсии, в които времето на високо е по-топло от това в ниското, тъй като облачността стои ниско долу и пречи на слънцето да пробие.

 

В случай, че стане топло – можете да съблечете якето и суитчъра /обикновено, движейки се нагоре/ и да останете по тениска, а след това при захлаждане /при слизане например/ – да ги обличате едно по едно, според търсения комфорт на вашето тяло В нашият магазин varriosport.bg можете да намерите подходящо спортно облекло за мъже, жени и деца за всякакви сезони.

 

 

 

Софтшел яке Performance

 

 

 7. Оборудване

 

Ако планирате кратък еднодневен преход, носете си най-вече вода и малко храна. Не оставяйте жадни, пийте вода – по време на преход има силна дехидратация на организма. Затова пийте начесто и по малко, за да снабдите тялото си с вода. Често по планинските пътеки в България има чисти извори, където можете да подмените и налеете чиста планинска, свежа вода.

 

Фотоапаратът или камера на смартфон също са важна част от нужните джаджи. Чудесните и зашеметяващи гледки, които ще искате да запечатате за спомен си струват да поемете и тяхното тегло по пътя нагоре.

 

Не забравяйте да проверите батерията на телефона си. Преди да тръгнете трябва да е напълно заредена, все пак не се знае какво може да се случи по пътя. Възможно е да ви трябва обаждане за помощ или до хижа, фенерче или съвет от приятел.

Добре е да разполагате с мобилно зарядно или така наречените power bank зарядни. Нашият съвет - НЕ разчитайте на соларни зарядни, те са много добри продукти, но за съжаление технологията им все още не позволява бързо и напълно автономно презареждане на телефона. 

 

Погрижете се да имате комплект за оказване на първа помощ - аптечка. За кратък трекинг в планината (за по-малко от 1 ден) носете със себе си сухи и мокри кърпи поне, като сигурни сме използваните ще съберете и вземете обратно със себе си до градския контейнер.

 

Да повторим още веднъж - важно е да ви е комфортно, когато се разхождате, така че не носете излишни неща.

 

 

 8. Бъдете съобразителни

 

Дори и да сте се подготвили предварително, ако времето ви изненада или не се чувствате напълно добре физически или психически, по-добре не тръгвайте или се върнете докато е време, нищо не е на всяка цена.

 

Възможно е и по време на вашия трекинг в планината да се изморите преди да сте достигнали крайната си цел. Починете си известно време и продължете или се върнете у дома. Ако видите хора, които не са в добро състояние или имат нужда от помощ не ги подминавайте, а вижте дали и как можете да им помогнете. Понякога едно захарче или дори само разговор могат да дадат сили на човека срещу вас.

 

Важно да споменем и това, че когато сте в група скоростта и възможностите се съобразяват с тези на най-бавният и неподготвен член на групата. Уви ако имате такъв и го карате непрекъснато да е по-бърз и безстрашен то най-вероятно силите му ще свършат още по-рано и тогава ще се бедствате много повече.  

 

   

 Трекинг в планината - продукти

 

 9. Предпазете се от слънцето

 

В планината слънцето е по-силно (слънчевите UV лъчи са по-силни), затова задължително трябва да се предпазите главата и кожата от слънцето, без значение от сезона. Трябва да прилагате слънцезащитни кремове по лицето си от време на време през целия поход. В нашия магазин можете да изберете от качествена слънцезащитна козметика, която не се предлага в масовите дрогерии. При много силно слънце освен подходящ крем е добре да защитите главата, ушите и врата си с лента за глава, удобна шапка или качулка.

 

 

 

 10. Тръгнете по-рано

 

Планирайте по-ранно тръгване към планината, за да не се окаже, че вече се мръква, когато се връщате. Сутрин може да се възползвате и от факта, че транспорта и пътищата са по-спокойни, най-вероятно ще намерите и много по-лесно къде да паркирате. 

Не е за подценяване и това, че гледките сутрин рано при слънчево време са красиви, чисти и готови за прекрасни кадри.

Ако не обичате навалицата тръгването ви по-рано ще ви даде предимство по пътеките преди масовите туристи да са атакували. 

 

 

 

 

Ето и един много важен, бонус съвет, който може да спаси живота ви:

 

Винаги кажете на близки или къде отивате - в коя планина сте, по коя пътека, към коя хижа се движите и кога очаквате да сме на сигурна изходна позиция. Добре е да маркирате и краен час, след който ако не се индикирали, че всичко е наред вашите близки да предприемат действия за връзка с вас или издирване чрез ПСС. Ето и техните контакти - денонощен пост на ПСС в София тел. 02 963 20 001470 или 0887 100 237 или чрез тел. 112.

 

Съветваме ви да използвате и безплатното мобилно приложение на ПСС, което може да изтеглите от Apple Store или Google Play.

 

 

 

 

 

Споделете с приятели тази статия. Нека повече хора се радват на изживяването трекинг в планината или по нашенски планински туризъм. Може следващия път да се организирате заедно?

 

Бъдете здрави и не забравяйте - скоро ще се върнем към нормалния си начин на живот и тогава, ехххх тогава колко прекрасни мигове в планините с приятели ни очакват. Планирайте от сега, бъдете активни, осигурете си екипировка / в момента всички доставки от varriosport.bg  са безплатни/, мечтайте и не падайте духом, заедно сме!

Andrea Sampaoli е бивш италиански катерач, инструктор, любител на планините и ездата, който пресъздава любовта си в спортни гривни, колиета и бижута, които създавана ръчно.

прочети още

Varrio Sport и телевизия Code Health TV стартираме седмично ТВ предаване за спорт и здраве!

прочети още

Най-новото топ приложение за здраве, спорт и сигурност kaksi на ДЗИ - новия ни здравен партньор!

прочети още

3D цифров модел на връх Тодорка в Пирин и на лавинните улеи по планинските склонове. Прецизна визуализация изготвена с цел проучване и моделиране на риска от лавини.

прочети още

От най-древни времена естествените съставки на семена и растения са извличани и използвани като лекарства

прочети още

Varrio Sport e избрана и отличена като една от 20-те изключително перспективни и иновативни български компании!

прочети още

Да си кажем истината -  здравето в повечето случаи е въпрос на личен избор!

прочети още

Вземете безплатна седмична/месечна карта за фитнес. При всяка поръчка над 30 лева ще получите седмична карта, а при поръчка над 300 лева – месечна фитнес карта.

прочети още

Силвия Рашкова, която постави 4 национални рекорда по свободно гмуркане /freediving/, разказва за успехите в интервю на Евелина Павлова - Радио FM+

прочети още

Представяме ви свръх технологичния смарт часовник от ново поколение Coros Vertix 2 с 20% по-бърз процесор и 5 поддържани сателитни канала.

прочети още

Всичко най-важно за Ски зона Добринище - лифт, цени, работно време, писти, възможности

прочети още

Щастливи сме да обявим нашето най-ново партньорство с Viber! Вече е факт нашия канал Varrio Sport Club – елате с нас.

прочети още

Stanley - марката, която променя света е вече тук във Varrio Sport.

прочети още

Мобилно разплащане без скрити такси и тромави процедури – Settle е във varriosport.bg! 

прочети още

Време е да зарадваме нашите клиенти с най-модернатия метод за разплащане – Вземи сега – плати после!

прочети още

Ако ви трябва бърз и сигурен подарък за любим човек, колега, приятел или бизнес партньор, които е любител на активния начин на живот, значи имаме какво да ви предложим - ваучер за подарък!

прочети още

Какво е CBD, какви са ползите за организма и как действа? Всичко за Канабидиолът (CBD)

прочети още

Важно ли е да сме активни и в хармония със заобикалящата ни среда? Един ентусиазирано ще възкликне „Да, разбира се! Много е важно!”. Друг ще свие безразлично рамене и неубедително ще измърмори  „Ами, да, важно е!”, трети мъдро ще заключи „Хм, за какво? Така и така ще се мре!”. Ти как мислиш?

прочети още

Езерата в Пирин представя пълна информация за всички езера в Пирин и разбива редица митове за езерата

прочети още

Около 60 участника премериха сили на скалите в русенското село Пепелина.

прочети още

Вперени в победата, бързи и яростни бяха конете и техните жокеи на първото състезание по конни надбягвания в китното село Расник в полите на Вискяр планина.

прочети още

Как да избегнем срещи и ухапвания със змии, как да реагираме, ако се случи на нас или ако трябва да окажем първа помощ.

прочети още

В месец на извънредно положение показахме, че живота няма как да спре напълно и се позабавлявахме спортувайки с играта на Varrio Sport за спортна активност у дома  

прочети още

Жените имат място на екстремната сцена. Има много нежни следи, оставени от българки в световната история, но по една или друга причина не се говори за това. Какви са те – си отговорете сами.

прочети още

Три места у нас, на които не сте били... а ТРЯБВА! Това са моите три доказателства, че когато се изгубиш нарочно, започва магията. 

прочети още

Доброволческа инициатива  за възстановяване на туристически обекти в Тетевенския балкан.

прочети още

Директно от Лонг Бийч Калифорния световната квалификация по скейтборд за с най-добите състезатели в света

прочети още

Срещаме ви с българския творец Райна Тасева, която рисува върху спортна екипировка, превозни средства и предмети. За уникалните колела, за изрисуваните моторни шейни и безкрайните идеи - запознайте се с Райна Тасева.

прочети още

Как да откъснем детето от електронните игри и таблетите, защо да го изведем на разходка в планината и добре ли е да се понацапа малко - вижте няколко научни причини да прекарваме повече семейни уикенди в природата.

прочети още

Поради големия интерес към чорапите Baselayer събираме на едно място информация, базирана на въпроси от наши клиенти

прочети още

На тържествена церемония Президентът Румен Радев поздрави участниците в годишната среща на олимпийските отбори по природни науки. През 2018г. децата олимпийци донесоха 7 златни, 11 сребърни и 14 бронзови медала, както и 5 почетни грамоти.

прочети още

Стартираме вълнуващо партньорство с един от най-любимите ни блогове за туризъм и пътешествия с деца

прочети още

Приключенската експедиция до Арктика стана сбъдната победа на Юли Панайотов, за когото всички ние гласувахме

прочети още

С гледката на първия сняг ни обземат нетърпеливи чувства – ами сега къде ми бяха ските, в гаража или в мазето, дали не трябваше да си купя нови обувки, къде е шейната на децата, наточих ли си кантовете, кога и къде откриват зимния сезон по българските курорти, дали някой вече кара…?

прочети още

Витоша - забравена, изоставена, но все така Наша. Филм за снежните залези и красоти, които радват витошките призраци....

прочети още

Обръщение на БЕА - Българска Екомерс Асоциация /в която членува и Varrio Sport/ към българските медии във връзка с коментарите относно сигурността и безопасността на потребителите при онлайн пазаруване. Реални факти и статистика.

прочети още

Краси Георгиев завърши успешно предизвикателството 55 Часа бягане. Вижте резултатите и гледайте видео с разказ за екипа, храната и напитките по време на бягането, за силата на духа и желанието да правим добро

прочети още

Българска компания създаде иновативен и практичен продукт за спорт и ежедневие - спортните чорапи Baselayer Socks

прочети още

Ако се увличаш по йога и пилатес и същевременно водата е твоят любим терен за спорт, тогава СЪП пилатес определено е за теб! Виж защо, как, къде и какво е необходимо, за да практикуваш SUP йога или пилатес.

прочети още

Да изпънем ветрилата и да отпразнуваме Международния ден на сърфинга, с кауза на 16 юни 2018. Ела с нас да почистим северния плаж на Приморско и да се позабавляваме с приятели и топ сърфисти. Да залеем морето с настроение, а не с пластмаса!

прочети още

Днес пътешествията на Рада ни отвеждат до една от най-шантавите и със сигурност най-кръгли републики в света - KUGELMUGEL

прочети още

На една педя от София се крие тайнственият параклис Свети Йоан Летни, разположен величествено на хълма над язовир Пчелина. Научете всичко за историята и местонаходжението от Рада Бонева и Varrio Sport

прочети още

БЕА - Българска Е-Комерс Асоциация стартира една отдавна подготвяна инициатива -  напълно БЕЗПЛАТНИ обучения на бизнеса за електронна търговия!!!

прочети още

Работно време, цени, график и възможности за достъп до лифта на Безбог от х. Гоце Делчев над Добринище. Всичко най-важно вижте тук!

прочети още

Основателите на платформата Varrio Sport - All Seasons Outdoor в откровен разказ пред Галя Щърбева и камерите на Събуди се по Нова телевизия.

прочети още

Вижте ветровитото видео на Рада, директно от село Гостун и нейните три съвета за добро изкарване на уикенда. Varrio Sport с приятели на границата между Родопи и Пирин.

прочети още

Професионален музикант пътешественик, алпинист, или професионален пътешественик музикант? За своите далечни (и високи) пътешествия Петър Георгиев говори с любов и усмивка, за “приключения”, а не просто пътувания.

прочети още

Ледено Приключение е името на благотворителното събитие, в което Заки и Виктория от "Към Върха", събраха над 60 доброволци, в това число и нашия екип, за да качим и забавляваме 4 дечица във красивата Рила.

прочети още

България се включва в спортната надпревара с трима представители. Това са: Хакан Осман, Светлозар Дамянов и Светослав Георгиев, всички със зрителни увреждания.

прочети още

Само преди ден в Саудитска Арабия се случи малка спортна революция - във вторник, 6 март 2018 г., се проведе първият по рода си маратон за жени.

прочети още

Любителите на ветроходното плаване традиционно празнуват националния празник под издути ветрила, премервайки сили и умения в 62-то издание на регата “3-ти Март”

прочети още

С огромна благодарност към всички наши клиенти, приятели и партньори! За нас е чест Varrio Sport да бъде сред най-добрите! Подкрепи ни сега!

прочети още

Един откровен разказ за предизвикателството да поставиш рекорд на Гинес. Колко е трудно да поставиш световен рекорд, да се пребориш със страховете си и да предизвикаш собствените си възможности? Колко време и усилия коства да превърнеш едно хоби и една мечта в уникален план, който да те впише в историята на Гинес? Вижте сами разказа на две момчета, които вече 9 години са част от тази история!

прочети още

За какво се сещате първосигнално, когато чуете “български олимпийски успехи”? За Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Ивет Лалова? Да, но не само! Вижте повече за Олимпийските постижения на българските деца и как Президентът Румен Радев поздрави Олимпийците ни, донесли цели 95 медала за 2017г.

прочети още

1 декември е Денят на Антарктида, като през 2017 г. честваме 58 години от подписването на Антарктическия договор. Проф. дн. Пимпирев ще представи новата си книга "Антарктида - Студеният юг"

прочети още

Григор Димитров преряза съперника си Давид Гофен след 2.30 часа красива игра. Гришо е вече №3 в световната тенис ранглиста след блестящото си представяне на ATP в Лондон.

прочети още

Италия не е на Световно първенство по футбол за първи път от почти 60 години насам. Мачът изигран на 13 ноември 2017 между Италия и Швеция сложи край на една от най - брилянтните кариери в съвременния футбол - тази на легендата Джанлуиджи  Буфон.

прочети още

Наскоро двама наши приятели се завърнаха от щур трип до ледника Хинтертукс в Алпите. Всъщност гледчерите бяха три, а нашите момчета взеха стихийното решение да тръгнат натам след дълга вечер в столичния Магнито Пиано бар...

прочети още

Българската състезателка по ски бягане и ориентиране Антония Григорова се завърна на международната сцена. Този уикенд, 10-12 ноември 2017г., тя завоюва 32-ото място на Купата на ФИС във финландския зимен център Олос. Това бе първият й старт на ски-бегаческата арена извън страната от март 2015 г. насам.

прочети още

Обсерваторията на СУ отвори врати за дневни и нощни посещения. Всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Цени 3-7 лв.

прочети още

От 01 до 05 ноември 2017 г. в София ще се проведе 13-то издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Основан през 2005 г. от „Американска фондация за България“, най-големият български форум за студентски късометражни филми вече тринадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.

прочети още

Спасени след 5 месеца в Tихия океан - възможно ли е? Две жени ветроходци и двете им кучета бяха спасени от американската брегова охрана след 147 дни бедствие в Тихия океан!

прочети още

Той не е отшелник, въпреки че живее в самотна хижа на повече от две хиляди метра надморска височина във френските Алпи. Той не е социопат, въпреки че е решил да си осигури сам електричество, чиста храна и вода. Той е Фабрис Андре. Почти винаги леко усмихнат и замечтан.

прочети още

Страхотно представяне и 2-ро място на Шабана Мустафа в един от най-тежките ултрамаратони в Алпите!

прочети още

Успешно изкачване и слизане от връх Даулагири (8167м) на алпиниста Боян Петров. Върхът е десетият поред гигант в проекта му за изкачване на всички осемхилядници на планетата.

прочети още

Книгата е уникален наръчник, необходим за всеки, които обича да планира, експериментира, открива нови маршрути или просто да опресни тези, по които вече е минавал. Едно четиво, полезно винаги, когато планирате точното си движение в планината. Изключително подробно описание на маршрутите, хижите и заслоните, както и маркировка с важни разклони и ориентири.

прочети още

Независимо дали се движиш с туристическата гега, на две или на четири колела, или пък обичаш да прескачаш дървесните корени, бягайки на пресечен терен - град Трявна и околността предлага на всекиго по нещо. Кътче, замръзнало във времето.

прочети още

Уикенда се очертава предимно топъл, слънчев и приятен, а от него ни делят само няколко часа. Ако това лято си правил какво ли не, ходил си къде ли не и си мислиш, че няма с какво да те изненадаме.... Грешиш. Ето едно супер интересно и различно събитие в недотам позната планина - 13 до 15 октомври 2017 г. Фестивал на Кестена в Беласица, с. Коларово.

прочети още

Представяме ви Dj Efo - собственик на пиано бар Magnito в центъра на София и действащ DJ. Той ни разказва на чаша кафе как релаксира сред природата, където намира мотивация и сили за да бъде винаги уникален зад пулта и бара му да бъде пълен с доволни клиенти.

прочети още

Шампионът на България на дълги дистанции Шабан Мустафа в интервю на Рада Бонева за Varrio Sport. Oт Карнобат до Алпите: за бягането, планините и живота на много труд и постоянство.  

прочети още

Преди няколко дни се навършиха 85 години от изграждането на метеорологичната станция на връх Мусала. А знаете ли интересните факти около създаването и́? Прочетете историята за построената през 1932г станция на най-високия връх на Балканите.

прочети още

В добре организирнано събитие с шампионски дух и енергия, Ивет Лалова представи своята академия за деца - Ivet Lalova Sprint Academy.

прочети още

Слънцето пече. Лежиш на плажа. Жега ти е. Иска ти се да правиш нещо различно, интересно и забавно? Защо не опиташ от най-новата сърф мода? SUP - решението за лесно и достъпно водно забавление. Виж защо и ти го можеш!

прочети още

Връх Дхаулагири е част от планинска верига в Хималаите в частта, принадлежаща към Северен Непал.

прочети още

Случвало ли Ви се е да дойде събота, времето да е прекрасно, а Вие да нямате никакъв план как и къде да прекарате незабравим уикенд? Вместо да стоите вкъщи или да се “мотаете” безцелно, вижте списъка на Varrio Sport с интересни занимания, които могат да разнообразят ежедневието Ви!

прочети още

ВИЕ СТЕ ТУК е новата книга на Петър Пунчев, която под формата на разкази за реални истории прави впечатляваща обиколка през съдби, личности и дестинации от почти всички континенти. Книгата съчетава интервюта с велики световни хора на спорта, науката, музиката и духа в стил есеистика и публицистика - описани с неподправения стил на Петър Пунчев.

прочети още

Филмът на БНТ с участието на проф. дн. Христо Пимпирев отбелязва 25-годишнината от началото на Българските антрактически експедиции на Ледения континент.

прочети още

Момчета и момичета, какво ще кажете да подкрепим този български най-талантлив скиор сред музикантите и най-rock`n`roll men сред олимпийците. Да подкрепим Никола Чонгаров за бъдещите му участия и да го изстреляме на XXIII-те Олимпийски игри в Южна Корея през 2018г.

прочети още

При благоприятни метеорологични условия от площадка 39A (LC-39A) на космическия център "Кенеди" на 23 юни в 22.10 часа българско време бе изстрелян сателита BulgariaSat-1.

прочети още

Представяме Ви, първото кратко видео клипче в инициативата "Varrio Trek" . В нея ще споделяме кратки видео клипчета от интересни местности, планини и върхове, морета и океани, изобщо аутдор приключения.

прочети още

Михаил Копанов и Диан Зайков - екипажът от изключително добри и оптни ветроходци - са добре и в безопасност след като канадски екипаж успя да им окаже помощ. За огромно съжаление морската фурия, разразила се по времето на ветроходната регата OSTAR & TWOSTAR, потопи българската лодка "Фурия". 

прочети още

Нашите клиенти - това е най-ценния ресурс на Varrio Sport. За вас - нашите клиенти ние правим възможното и невъзможното. Защото винаги една сбъдната детска мечта, една голяма детска усмивка, означава много повече от всяко друго признание. Благодарим Ви.

прочети още

Дали храната за рибки е вкусна с кисело мляко, така като мюсли? И вече ще е прекалено, ако днес поискам да ми купиш и делфин, нали? Колко конски и колко слонски сили е колата ни? Извънземните могат ли да рисуват? Това са само малка част от въпросите, на които всяко дете търси отговор, принцеса Точица също. „Приключенията на принцеса Точица“ е приказка за едно малко момиченце с невероятно въображение и чувство за хумор, което не спира да задава въпроси.

прочети още

В китното селце Расник, в подножието на Вискяр планина, на 3 и 4 юни се проведе съзтезанието "2017 Pernik Open - Парапланеризъм - Целно Кацане"

прочети още

Представяме Ви един интересен и красив район в близост до гр. София, в който може да прекарате активен ден сред красива природа и интересни метсности.

прочети още

Атанас Скатов и Килиан Жорнет Рекорди. Сезон Еверест 2017 се оказва, като малко лодка в бурно море, заливан от ежедневни радости, недостижими досега рекорди, но и тежки драми за загиналите и техните семейства. Колко много може да даде един изкачен връх и колко може да отнеме, само за 30-на дни.... Вижте детаили

прочети още

9 от най-УДИВИТЕЛНИТЕ фото колажа на Adrian Sommeling. Истинска наслада за сетивата е да се гледат шедьоврите, които Adrian разработва чрез професионални фото сесии и Photoshop миксиране

прочети още

ДОБРИ НОВИНИ - 7:35ч. българско време. Наско вече е в лагер IV и е изпратил съобщение, чрез сателитната тракинг система: "Pristignahme v lagera. Vsichko e nared! "

прочети още

Varrio Sport - All Seasons Outdoor ще подкрепи инициативата Wing for Life World Run 2017. Прочетете повече за единственото по рода си състезание, в което финалната линия преследва бегачите, а не обратно!

прочети още

Атанас Скатов даде ход на експедиция Еверест ( 8848м.) - Лхотце ( 8516м.) 2017, част от проекта "Скоростно изкачване на 14-​те върха над 8 000 метра без консумация на храна от животински произход“. Имаме изричното съгласие на Наско, Varrio Sport да отразява хода на неговата експедиция и да публикува части от новия дневник. Успех Наско, ние сме с теб!

прочети още

Спoдeли с нас един уникален полет над ски зона Банско с доста смайващи акробатики. Полета е изпълнен от нашия добър приятел и щура глава Иван Пашкулев, след прекъсване от година и половина

прочети още

На 18 и 19 март на платото на Витоша се проведе Сноукайт Фест 2017 - събитие изпълнено с много слънце /поне в събота/, силен вятър и планина, изпъстрена с хвърчила. Вижте повече във видео материала от събитието.

прочети още

Добра новина за всички фенове на един от най-атрактивните и красиви спортове Кайтсърф - сърф училище Tortuga вече е сертифициран член на най-голямата свтовна кайт организация IKO и така България вече присъства сред най-големите в спорта.

прочети още

Vitosha Snowkite Fest 2017 - 18 и 19 Март 2017, Платото на Витоша - едно събитие, което НЕ трябва да пропускате. Планина, вятър слънце, хвърчила и хубави хора, това са само част от причините очакваме това събитие. Елате и вие

прочети още

"За тази световна титла мечтая още от дете. От първия ден, в който съм се качил на ски." - Станимир Беломъжев

прочети още

След страхотните новини от представянето на Симеон и Валери на кръговете от Freeride World Tour сега е време за фрирайд на българска сцена. За 4-та поредна година Пирин става домакин на фрирайд сесия за приятели - Дончо Кани! От 7-10 Април склоновете на Дончовите Kараули и хижа Вихрен те очакват!

прочети още

Открий най-невероятните катерачни маршрути, заснети в спиращи дъха 360° снимки и видеа. Благодарение на приложението на Mammut всеки може да "погледне през очите" на шерпите, които се катерят към покрива на света - връх Еверест.

прочети още

В кратък видео клип La Sportiva обяснява какво прави бягането по планински пътеки толкова специално.

прочети още

Как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката? Какво не знаем за екстремните спортове и как те вдъхновяват децата за нови знания и умения? 7-9 октомври, Музейко

прочети още

Ето какво споделиха приятелите от Вятър и Вода за екстремното плаване с ветроходни лодки в Средиземно море. Екипът на varriosport.bg имаше честта да бъде част от екипажа.

прочети още

"Като един предимно самотно катерещ височинен алпинист, всичко което искам да сложа в раницата го претеглям и преценявам поне по три пъти - дали наистина ми трябва или не. Екшън-камерите са супер изкушение, защото са по-леки, защото новите модели все повече се доближават като електроника до нормалните турбосапунерки и защото гладът за качествено видео става все по-голям."

прочети още

Презентация на новите модели моторни шейни Ski-Doo , линия 2017.

прочети още

Opti-Dry Technology™ - антибактериална бързосъхнеща материя с перфектна вентилация и суха кожа

прочети още

Мембраната SIBERIUM 2L е високотехнологичен материал, предназначен за производствто на разнообразни спортни, работни и ежедневни облекла и обувки, осигуряващи високо ниво на водоустойчивост и "дишане" на метерията.

прочети още

Flatlock шевове дава комфорт, мекота и здравина на текстилната материя, не дразни кожата и се вписва идеално в дизайна на продуктите.

прочети още

Позволява пълна адаптация на обувката и стелката към крака. Технология на TECNICA

прочети още

Flexible Construction - технология за гъвкава здрава конструкция

прочети още

C.A.S. Upper - първата в индустрията термично адаптируема обувка с нисък профил

прочети още

.A.S. Footbed -  висок клас анатомична стелка и ходило, изградени специално за да съответстват на уникалната форма на обувките Tecnica.

прочети още

The Ultimate Anatomical Last - анатомична форма/матрица на обувката, заедно със свода и петата.

прочети още

Protective upper и Protective from variable conditions с премиум мембрана Gore-Tex Extended Comfort в съчетание с набук са отлична комбинация за голяма водоустойчивост при добра дишаемост.

прочети още

Self Locking Lacing - иновативно решение за затягане, което съответства на анатомичната форма на крака.

прочети още

Adaptive Upper Materials Tecnica за моделите туристически трек обувки Tecnica Forge

прочети още

Perfect Fit by Tecninca - технология чрез, която са изградени моделите трекинг обувки Forge

прочети още

Виж как се докоснеш до най-силните и здрави хора в България 13-15 март, Интер Експо Център

прочети още

Adaptive Sole Design - вдъхновени от природата и предназначен за природата!  Това е основната концепция следвана при създаване на обувките на Tecnica. 

прочети още

Технология вградена в подметката на Tecniцa Origin trail shoe, целяща умекотяване ана бягането и максимална сигурност за ходилото.

прочети още

Sock construction second skin - поредната високотехнологична система използвана от разработчиците на обувките Tecnica.

прочети още

Връзки към полезни приложения на Garmin, които можете да използвате в зависимост от вашето Garmin устройство

прочети още